5/5/16

Ο τυφλός μαέστρος Στέλιος Χρυσίνης (1916-1970)

"Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1916 στο Κρανίδι Αργολίδας. Η οικογένεια του κυρίου Γιάννη Χρυσίνη, άρχισε να ζει ένα δράμα αφού τα δυο τους μικρότερα παιδιά, ο Παναγιώτης και ο Στέλιος έχασαν το φως τους σε πολύ μικρή ηλικία. Οι γονείς τους μπροστά σ' αυτό το φαινόμενο, τους πήραν δασκάλους για να μάθουν μουσική. Ξεκίνησαν και έμαθαν βιολί και στη συνέχεια όλα τα έγχορδα όργανα της εποχής, για να καταλήξουν στις αρχές της δεκαετίας του '30, να παίζουν μπουζούκι-μπαγλαμά. Ο Στέλιος συνόδευε τον μεγαλύτερό του αδελφό Παναγιώτη στους κινηματογράφους της εποχής παίζοντας ζωντανά κατά τη διάρκεια προβολής των βουβών ταινιών και αυτή τους η ικανότητα τους έκανε γρήγορα διάσημους στο χώρο των μουσικών και εύκολα εύρισκαν δουλειά, παίζοντας οποιοδήποτε είδος μουσικής σε λαικά κέντρα και καμπαρέ, σε καφέ αμάν ή καφέ σαντάν. Πολύ γρήγορα όμως ο Στέλιος Χρυσίνης στράφηκε στο ρεμπέτικο και το 1933 γράφει το πρώτο χασικλίδικο ζεϊμπέκκικο, το οποίο γίνεται δίσκος το 1934, με τον Στελλάκη Περπινιάδη "Χτες το βράδυ στο τεκέ μας". Aρχίζει έτσι μια μακρά περίοδος συνεργασίας του με τις δισκογραφικές εταιρείες, όπου πέρα απο τις δικές του συνθέσεις συμμετέχει σαν οργανοπαίκτης, μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη-που τραγουδά υπέροχα- σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις τραγουδιών, όλων των δημιουργών του ρεμπέτικου. Στην προπολεμική περίοδο ο Στέλιος Χρυσίνης συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές του ρεμπέτικου στο πάλκο και πέρασε στη δισκογραφία μια σειρά σημαντικών τραγουδιών που ξεπερνούν τα 50.

O Στέλιος Χρυσίνης υπήρξε -απο την προπολεμική ακόμα περίοδο- "ανιχνευτής ταλέντων", γεγονός που παίρνει διαστάσεις στη μεταπολεμική περίοδο. Στέλιος Καζαντζίδης, Γιώτα Λύδια, Δούκισσα, Ρίτα Σακελλαρίου, Καίτη Γκρέυ, Κώστας Καρουσάκης, Στράτος Κύπριος και μια πληθώρα ακόμη από τραγουδιστές και τραγουδίστριες χρωστούν στον Χρυσίνη πάρα πολλά και ιδιαίτερα το ξεκίνημα τους.

Μετά το τέλος του πολέμου θα παντρευτεί την ετά τον πόλεμο την Ελπίδα Κυριακού. Σ' αυτήν εμπιστευότανε το πρώτο άκουσμα των τραγουδιών του και ελάμβανε πολύ υπ' όψιν, την γνώμη της. Η Ελπίδα έχει μια κόρη από τον προηγούμενο γάμο της την οποία θα παντρέψει με τον Κώστα Πολίτη ο οποίος θα τραγουδήσει πολλά από τα τραγούδια του Χρυσίνη θα συνεργαστεί όμως και όμως όλους τους μεγάλους τραγουδιστές της εποχής.

Στα τελευταία όμως χρόνια της ζωής του ο Στέλιος Χρυσίνης πέρασε στο περιθώριο, η μελαγχολία του αυτή λόγω της περιθωριοποίησης του, εκφράστηκε με μια ιδιαίτερη πολυφαγία και οινοποσία, που τον οδήγησε στον θάνατο απο ρήξη ήπατος στις 14 Φεβρουαρίου 1970, πριν ακόμη συμπληρώσει τα 54 χρόνια του."

ΧΡΥΣΙΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
http://vasilisblogs.blogspot.com.cy/2011/02/blog-post_7794.html

Αργιλέ μου γιατί σβήνεις
https://www.youtube.com/watch?v=PJKCk0X5KKc
Στίχοι-Μουσική: Στέλιος Χρυσίνης
Πρώτη Εκτέλεση: Γεωργία Μηττάκη ΕΤΟΣ / 1935 /


Απόψε μ΄εγκακτέλειψες
https://www.youtube.com/watch?v=YyHs7SEbNYQ
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Τσάντας
Μουσική: Στέλιος Χρυσίνης
Εκτέλεση: Ρένα Στάμου, Νίκος Βούλγαρης, Βασίλης Τσιτσάνης
 ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ μεταπολεμικό ρεμπέτικο. Ζείμπέκικο. Σύνθεση του Στέλιου Χρυσίνη. Τραγουδούν η Ρένα Στάμου, ο Νίκος Βούλγαρης και ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ορχήστρα με δύο μπουζούκια (στο ένα ο Βασίλης Τσιτσάνης), κιθάρα (Στέλιος Χρυσίνης) και μπαγλαμά. Ηχογραφήθηκε το 1950. Τραγούδι της απόγνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες