15/5/16

Άκος Δασκαλόπουλος (1937-1998)

Ο Κυριάκος Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 από φτωχική οικογένεια. Διάβαζε πολύ ποίηση, λογοτεχνία, φιλοσοφία και δοκίμια και έγραφε από μικρός ποιήματα.
Το 1962 κέρδισε το βραβείο στιχουργικής για το τραγούδι του «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά» που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, χρησιμοποιώντας όμως το ψευδώνυμο "Μιχάλης Κορφιάτης". Την ίδια χρονιά εξέδωσε και την πρώτη ποιητική του συλλογή. Από το 1966 άρχισαν να εμφανίζονται τραγούδια του στη δισκογραφία. Εκτός από την περιστασιακή συνεργασία που είχε με τον Θεοδωράκη και τον Μαρκόπουλο, οι πρώτοι συνθέτες με τους οποίους συνέπραξε τα πρώτα χρόνια είναι ο Νότης Μαυρουδής, ο Γιάννης Σπανός και ο Μίμης Πλέσσας.
Ο Άκος Δασκαλόπουλος υπήρξε ένας από τους βασικούς συντελεστές του «Νέου Κύματος» και η εμπλοκή του αυτή αποδεικνύεται και από τη σταθερή παρουσία του στους «πρώτους δίσκους» πρωτοεμφανιζόμενων τραγουδιστών που ταυτίστηκαν με το μουσικό αυτό ρεύμα. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 συνεργάστηκε με τρεις από τους λαϊκότερους συνθέτες: τον Γιώργο Κοντογιώργο, τον Λίνο Κόκοτο και τον Σταύρο Κουγιουμτζή.

Τον 1968, απέκτησε ένα κόκκινο τρεχαντήρι, ένα ιστιοφόρο σκάφος το οποίο ονόμασε "Ψαριανή" και μέσα σ' αυτό πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέχρι το 1982 γυρίζοντας όλο το Αιγαίο. Το 1974 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Αυλιανού και έζησε μαζί της μέχρι το 1978 οπότε και χώρισαν. Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές και έγραψε τους στίχους σε μεγάλο αριθμό τραγουδιών. Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου του 1998 σε ηλικία μόλις 61 ετών και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Επιτυχίες: Το πουκάμισο το θαλασσί, Έκλαψα χτες, Μα διώξω τα σύννεφα, Γειτονάκι, Που ΄ναι τα χρόνια, Κι αν τα μάτια σου, Γύφτισσα μέρα κ.α
ΑΠΟΝΤΕΣ - Άκος Δασκαλόπουλος
https://www.youtube.com/watch?v=FKXspYC6oDQ
https://www.youtube.com/watch?v=EykyCkc7C-M

Γύφτισσα μέρα
https://www.youtube.com/watch?v=7fIP7Rl6MLg
Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος
Μουσική: Γιώργος Κοντογιώργος
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Πουλόπουλος


Το πουκάμισο το θαλασσί
https://www.youtube.com/watch?v=2sABY6FpL4A
Στίχοι:  Άκος Δασκαλόπουλος
Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
Ερμηνεία: Μανώλης Χατζημανώλης, Μαρία Κουγιουμτζή
Πρώτη Εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες