23/9/16

Άννα Καραμπεσίνη & Έφη Σαρρή

Η Άννα Καραμπεσίνη είναι σπουδαία τραγουδίστρια της παραδοσιακής και δημοτικής μας μουσικής. Γεννήθηκε στην Αντιμάχεια της Κω στις 12 Ιουνίου 1923 και το πατρικό της είναι Σαρρή. Από μικρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο της στο τραγούδι, καθώς οι γονείς της ασχολούνταν με τη μουσική και το τραγούδι. Πήγε στην Αθήνα το 1947 μαζί με την αδελφή της Ευτυχία (Έφη) Σαρρή.
Το 1949 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Χαράλαμπο Καραμπεσίνη και έζησαν μαζί 35 χρόνια έως το 1984 τότε που εκείνος έφυγε από την ζωή. Στην Αθήνα στις αρχές του ΄50 η συνάντησή της με τον μουσικολόγο και ερευνητή Σίμωνα Καρά ήταν καθοριστική για την μετέπειτα καλλιτεχνική πορεία της. Το 1952 γυρίζει στην Κω με συνεχόμενα επαγγελματικά ταξίδια στην Αθήνα για τις ηχογραφήσεις των δίσκων. Η Άννα με την συνοδεία της αδελφής της Έφη, ηχογράφησαν 23 δίσκους των 33 στροφών. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία της Άννας Καραμπεσίνη σε εκδηλώσεις για τους Έλληνες τις ομογένειας σε Αμερική, Καναδά και ΑυστραλίαΗ Άννα και η Ευτυχία εκτός των δίσκων πήραν μέρος σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και σε προγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ με τον Όμιλο: ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ.

Η Έφη (Ευτυχία) Σαρρή ήταν και αυτή τραγουδίστρια της δημοτικής και παραδοσιακής μουσικής. Γεννήθηκε στην Αντιμάχεια της Κω το 1933 και πέθανε στις 8 Ιουλίου 2001. Με την αδερφή της Άννα Καραμπεσίνη τραγούδησε παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια. Πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 68 ετών και ενώ η αδερφή της βρισκόταν στην Αυστραλία για να τραγουδήσει στους εκεί Δωδεκανήσιους.

Την θάλασσα την γαλανή
https://www.youtube.com/watch?v=qMF7yXPJ4eA
Εκτέλεση: Άννα Καραμπεσίνη & Έφη Σαρρή
Παραδοσιακό Νησιώτικο Τραγούδι των Δωδεκανήσων - Λέρου


Μες του Αιγαίου τα νησιά
https://www.youtube.com/watch?v=xelcMxIIKwo
Εκτέλεση: Άννα Καραμπεσίνη & Έφη Σαρρή
Παραδοσιακό Τραγούδι των Δωδεκανήσων - Λέρου

"Παραδοσιακό νησιώτικο τραγούδι της ξενιτιάς, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πανελληνίως. Η ακριβής προέλευση του τραγουδιού είναι η Λέρος, νησί της Δωδεκανήσου. Στη δωδεκανησιακή παράδοση αρχικά ήταν ένας νυφιάτικος σκοπός και φυσικά είχε και ανάλογα λόγια:
"Βγαίνει η νύφη, πρόβαλε να δεις/ βγαίνει η νύφη στο χορό.../"

Με θαλασσινά λόγια, ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά λίγο πριν από το 1950, από τον Όμιλο Σταμάτη Χατζηδάκη, τραγουδισμένο από την Άννα και την Αιμιλία Χατζηδάκη.
 Ως τραγούδι της ξενιτιάς, έχει εξευμενιστικό χαρακτήρα προς την προσωποποιημένη θάλασσα. Παρακαλεί να γυρίσουν οι ναυτικοί σώοι πίσω στον τόπο τους και οι ξενιτεμένοι στις οικογένειές τους. Οι αξεπέραστες τραγουδίστριες Άννα Καραμπεσίνη και η αείμνηστη αδερφή της, η αλησμόνητη Έφη Σαρρή, το ηχογράφησαν όπως ακούγεται εδώ το 1979, στον μεγάλο δίσκο τους: "Τραγούδια από τα Όμορφα Νησιά μας Νο. 5".
Όλες οι φωτογραφίες απεικονίζουν το νησί της Λέρου." Greek Folk Music [dimitris804]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες