14/6/17

Η ιστορία του Διαγωνισμού Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού

Από το έτος 1992, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου καθιέρωσε και διεξάγει τον ετήσιο παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού. Ο εν λόγω διαγωνισμός έχει καταστεί θεσμός αφού εδώ και 23 χρόνια προωθεί τις τοπικές παραδόσεις, την κυπριακή μουσική αλλά και τη κυπριακή διάλεκτο.

Οι όροι συμμετοχής: "Η μελωδία και ο ρυθμός πρέπει να εντάσσονται οπωσδήποτε στο πλαίσιο των κυπριακών παραδοσιακών μουσικών ακουσμάτων και να μην έχουν επίδραση από την ελαφρά ή ξένη μουσική. Η ενορχήστρωση πρέπει να δένει απόλυτα με το μουσικό κυπριακό άκουσμα της σύνθεσης. Να χρησιμοποιούνται, κατά προτίμηση, κυπριακά παραδοσιακά μουσικά όργανα. Οι στίχοι του τραγουδιού πρέπει απαραιτήτως να είναι πρωτογενείς και στην κυπριακή διάλεκτο. Αποκλείονται παραφράσεις ή απομιμήσεις ξένων στίχων ή ποιημάτων. Επίσης πρέπει να μην είναι προκλητικοί ούτε να θίγουν άτομα ή καταστάσεις κλπ."

Ο διαγωνισμός προβάλλεται ζωντανά από το ΡΙΚ και την ευθύνη της παρουσίασης αναλαμβάνει παρουσιαστής/παρουσιάστρια του ΡΙΚ. Ο Χρήστος Φιλίππου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού, ενώ τέλος στο τίτλο του διαγωνισμού προστέθηκε τιμής ένεκεν και το ονοματεπώνυμο του σπουδαίου Κύπριου συνθέτη Γιώργος Κοτσώνης που απεβίωσε το 2014. 

Νέοι καλλιτέχνες ή διάφοροι επίδοξοι καλλιτέχνες μα και πολλοί παλιοί αγκάλιασαν και στήριξαν το διαγωνισμό. Στον πρώτο διαγωνισμό σύνθεσης του 1992 το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Ευαγόρας Καραγιώργης με το "Όνειρο" -ίσως το ωραίοτερο τραγούδια που γράφτηκε για την Κερύνεια. Στο πέρασμα του χρόνου ο διαγωνισμός αναβαθμίστηκε και εξελίχθηλε και πολλά τραγούδια του διαγωνισμού αναγνωρίζονται πλέον ως κλασικά όπως το "Άρκησες Πολλά" του Λάκη Πολυκάρπου (στίχοι Μιχάλης Χατζημιχαήλ, μουσική Λόλλος Γιωργαλλέτος)"Πορίζι" του Δημήτρη Φανή ή το "Όνειρο" του Ε. Καραγιώργη ενώ και Κύπριοι δημιουργοί και ερμηνευτές απέκτησαν φήμη μέσα από το διαγωνισμό.

Τα Φκιόρα της Αυλής μου
https://www.youtube.com/watch?v=Djxbrt5emCc
Στίχοι-Εκτέλεση: Μιχάλης Ττερλικκάς
Μουσική: Σάββας Σάββα
1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού -- 1992


Η ψυσιή του γέρου
https://www.youtube.com/watch?v=Ui0oGJsBBs0
Στίχοι: Κώστας Βασιλέας
Μουσική-Εκτέλεση: Σάββας Βορκάς
14ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού -2006


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες