13/6/17

Αρετή Κασάπη

Γεννήθηκε το 1954 στη Λευκωσία
Μία αξιοπρόσεκτη φωνή, μα και εντελώς άγνωστη σήμερα...

Η Κύπρια τραγουδίστρια Αρετή Κασάπη Χαραλαμπίδου εργαζόταν στο κυπριακό κρατικό ραδιόφωνο και έγινε γνωστή κυρίως μέσα από το δίσκο "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" του Γιάννη Ρίτσου και του συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη παραγωγής του 1976. Στο δίκο αυτό πέραν των πέντε ποιημάτων του Ρίτσου και τις αφηγήσεις του, ο δίσκος συμπληρώνεται με τέσσερα ακόμη τραγούδια για την τραγωδία του νησιού σε στίχους Κύπριων ποιητών και με την επιβλητικότατη και στεντόρια φωνή του Κώστα Καμένου αλλά και τη λυρικότητα φωνη της Αρετής Κασάπη. Τα τραγούδια του δίσκου αυτού και ιδίως τα τέσσερα κυπριακά ποιήματα ανήκουν στο λεγόμενο αντικατοχικό κύκλο τραγουδιών που αναπτύχθηκε μέτα το 1974 και την Τουρκική Εισβολή.

Τον ίδιο χρόνο, η Αρετή Κασάπη τραγουδά και στο εξαιρετικό άλμπουμ του συνθέτη Βασίλη Κουμπή με τίτλο "Ένα φράγκο μάλαμα" και συγκεκριμένα στο τραγούδι "Μεσ΄τη Βροχή". Στο δίσκο αυτό μετέχουν επίσης οι Μιχάλης Βιολάρης και Σάνια Κρυστάλλη. Στους δύο αυτούς δίσκους αναγράφεται σαν Αρετή Χασάπη και όχι Κασάπη αλλά πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο αφού στην Κύπρο τον χασάπη τον λένε κασάπη.

Το 1981 λαμβάνει μέρος στην πρώτη και παρθενική εμφάνιση της Κύπρου στο διαγωνισμό της Eurovision στο Δουβλίνο με το τραγούδι "Μόνικα" ως μέλος του συγκρότημα Island (Μέλη: Αλέξια, Αρετή Κασάπη, Αρίστος Μοσχοβάκης, Ρότζερ Λι και Δώρος Γεωργιάδη).

Συνεργάστηκε ακόμη στο δίσκο του Αρμάνδου Τζιοζεφέν "Από την Κύπρο με αγάπη" ενώ η τελευταία της δισκογραφική προσπάθεια βρίσκεται στον δίσκο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη με τίτλο "Στες Άκρες των Ακρών" με ακριτικά τραγούδια της Κύπρου, όπου τραγουδά μαζί με τον σύζυγο της Κώστα Χαραλαμπίδη (1988).

Μεσ΄ τη βροχή
https://www.youtube.com/watch?v=zJ1AU8mhdEA
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Βασίλης Κουμπής
Εκτέλεση: Αρετή Χασάπη


Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο (Ολόκληρο το εργο)
https://www.youtube.com/watch?v=C_abIdvc8GA&t=18s
Σύνθεση: Γιώργος Κοτσώνης
Εκτέλεση: Κώστας Καμένος - Αρετή Χασάπη

Σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου: (Νησί πικρό, Χρυσή λιανότρεμη χορδή, Τούτο το φως,

Πόσοι νεκροί, πόσοι γυμνοί, θλιμμένοι, αποδιωγμένοι, Δώσε τον όρκο) και σε ποίηση των Κυπρίων Κώστα Μόντη (Την Άνοιξη ποιος πρόδωσε), Άνθου Λυκαύγη (Βαράτε του του χαρου, Θαλασσοφιλητη μου γη) και Δώρου Λοΐζου (Το τραγούδι του Λεύτερου)
Λούλα μου Μαρούλλα μου
https://www.youtube.com/watch?v=wwb9ilect3k
Στίχοι: Θεόδουλος Καλλίνικος
Εκτέλεση: Αρετή Κασάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες