5/9/18

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Έπαιξε σε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις όπως τo Έγκλημα και Τιμωρία, Ο θάνατος του εμποράκου, Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν, Το τίμημα, στον κινηματογράφο σε ταινίες όπως Η ωραία του κουρέα, Ένας ιππότης για τη Βασούλα και Το βλέμμα του Οδυσσέα. Στην πραγματικότητα όμως δύο είναι ρόλοι που τον σημάδεψαν και τον κράτησαν στην μνήμη του κοινού: η μία στην στην κινηματογραφική διασκευή της θεατρικής κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά "Ξύπνα Βασίλη" του 1969 στο ρόλο του ποιητή Φανφάρα και η άλλη στην τηλεόραση όταν και συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο στην τηλεοπτική σειρά της ΕΙΡΤ "Εκείνος κι εκείνος" (1972-1974) η οποία και ξαναγυρίστηκε το 1989 με τους ίδιους πρωταγωνιστές αφού η πρώτη είχε καταστραφεί. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στην πολύχρονη σταδιοδρομία του έχει κερδίσει το Α' Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν και το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης». Επίσης, έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων (1974-1986) και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Ξύπνα Βασίλη -"Ο σκοταδόψυχος"
https://www.youtube.com/watch?v=BjkN94QL8kU

Στο έργο συγκρούονται δύο κόσμοι από τη μια ο εθνικόφρων, συντηρητικός και υποταγμένος Βασίλης, κι από την άλλη ο σοσιαλιστής, κομμουνιστής, επαναστάτης Μάνος. Ο κεντρικός προβληματισμός της ταινίας είναι «αν η αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής θέσης ενός ατόμου συνεπάγεται αναγκαστικά και την ιδεολογική του μετατόπιση.» Η οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας του 60' προκαλεί κοινωνικούς μετασχηματισμούς, κοινωνική κινητικότητα, που δεν αφήνει ανεπηρέαστους και αρκετούς οπαδούς της αριστεράς, «οι οποίοι προσπαθούν να συμβιβάσουν, με διάφορα ιδεολογήματα, τα προνόμια της νέας ταξικής τους θέσης με τη διακηρυγμένη πολιτική τους ταυτότητα». Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Θεάτρου του Κέντρου και έκφραση προσωπικής ιδεολογικής πίστης του Ψαθά. Έχει σαν στόχο του τα δύο άκρα, την Δεξιά και την Αριστερά, χωρίς όμως να είναι και εντελώς δίκαιος στην μοιρασιά της κριτικής του.

Κόκκινο τυρί μας δώσαν
το τραπέζι όταν μας στρώσαν
κόκκινο τυρί
το κοιτάμε το συζητάμε
αλλά τέτοιο δεν μασάμε
χρώμα ωραίο, ευωδία
κι από μέσα αηδία.

https://www.youtube.com/watch?v=HOyDl1uRAqg
Εκείνος και Εκείνος -''Το αυγό'' (1972)
https://www.youtube.com/watch?v=Seau8Jbvs9U

Εκείνος κι εκείνος ήταν ο τίτλος μιας σατιρικής τηλεοπτικής σειράς, που προβλήθηκε στο ΕΙΡΤ από τις 19 Ιουνίου 1972 έως τις 9 Φεβρουαρίου 1974 και το σενάριο ήταν του Κώστα Μουρσελά. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε δύο κύκλους με 103 δεκαπεντάλεπτα επεισόδια. Οι πρωταγωνιστές είναι ο Λουκάς (Βασίλης Διαμαντόπουλος) και ο Σόλων (Γιώργος Μιχαλακόπουλος), δύο απλοί άνθρωποι αλλά μάλλον ιδιόρρυθμοι, που σατιρίζουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και προσπαθούν με σχόλια, απόψεις, συζητήσεις να κατανοήσουν τον παραλογισμό και τον προβληματισμό της κοινωνίας. Είναι σαν δύο κλασικοί «Ρωμιοί», που προσπαθούν να καταλάβουν την κοινωνία των τελευταίων χρόνων της Χούντας. 

Η σειρά "Εκείνος και εκείνος" ξαναγυρίστηκε το 1989, με σκηνοθέτη τον Κώστα Κουτσομύτη, διότι η αρχική σειρά δεν είχε διασωθεί, παρά μόνο ένα απόσπασμα από το επεισόδιο "Το αυγό". Δεκατρία από τα σενάρια του Κώστα Μουρσελά ξαναμεταφέρθηκαν από την ΕΤ2, στην τηλεόραση με το αρχικό δίδυμο (Βασίλης Διαμαντόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος), αλλά με άλλους συμπρωταγωνιστές και σκηνογράφο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 1989 με ημέρα προβολής Πέμπτη. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 13 ημίωρα επεισόδια. Το ριμέικ ήταν αξιόλογο, αλλά πάντως όχι τόσο επίκαιρο όσο το αρχικό έργο. Επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ2 το 1990, το 1991, το 1992 και το 1999. Επίσης, το ριμέικ είναι το μόνο που διασώζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες