14/9/18

Οι τρεις σημαντικότεροι "κυπριακοί" δίσκοι


Οι τρεις σημαντικότεροι κυπριακοί δίσκοι






Αναμφίβολα τρεις είναι οι σημαντικότεροι δίσκοι που γράφτηκαν με θέμα την Κύπρο και το πολύπαθο αυτό νησί. Τρεις κορυφαίοι Κύπριοι συνθέτες, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Γιώργος Κοτσώνης και Μάριος Τόκας μελοποιούν Κύπριους και Ελλαδίτες ποιητές και στιχουργούς. "Γιάννη Ρίτσου Ύμνοι και Θρήνοι για την Κύπρο και τέσσερα τραγούδια του Γιώργου Κοτσώνη" (1976), "Ες γην Εναλίαν Κύπρον" (1992) και "Ψυχή τε και σώματι" (1997) τρεις δίσκοι οι οποίοι είχαν πωλήσεις χιλιάδες πωλήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Οι τρεις αυτοί δίσκοι αποτελούν προϊόν των συνθηκών της περιόδου 1955-1959 και των τραγικών γεγονότων του 1974. Τέλος ίσως να αδικώ τον Ζακύνθιο συνθέτη Δημήτρη Λάγιο ο οποίος και αυτός αγάπησε την Κύπρο και συνεισέφερε σημαντικά.* 



No1 "ΕΣ ΓΗΝ ΕΝΑΛΙΑΝ ΚΥΠΡΟΝ" (1992), σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, σε στίχους Κυπρίων και Ελλαδιτών ποιητών και την φωνή του Γιώργου Νταλάρα και του μουσικού συνόλου "Διάσταση". Πρόκειται για έναν καταπληκτικό δίσκο, με την συγκλονιστική ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα. Τα τραγούδια για την Κύπρο ο Νταλάρας προσπάθησε να τα κάνει ευρύτερα γνωστά. Έδωσε συναυλίες σε όλο τον κόσμο με σταθμούς τη συναυλία στο θέατρο του Wembley στο Λονδίνο, στο Chigago Theatre Arena και τέλος στην Αθήνα στο Ηρώδειο. Για την προσπάθειά του αυτή, του απονεμήθηκε το βραβείο John Kennedy το 1994. 
Στο ένθετο του δίσκου υπάρχουν λίγα λόγια του Γιώργου Νταλάρα.
"Μισή θα μένει η φωνή μας και το τραγούδι μας ατέλειωτο, ώσπου να ηχήσει στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στη Σαλαμίνα. Αφιερώνω το τραγούδι μου στον μαθητή που κατέβασε την Τουρκική σημαία στην πράσινη γραμμή, στον Κύπριο πατριώτη που γύρισε στο σπίτι του περνώντας κρυφά στα κατεχόμενα για να ποτίσει την τριανταφυλλιά του και στο 8χρονο κοριτσάκι που με συγκλόνισε πριν λίγο καιρό ρωτώντας με: 'Πότε θα γυρίσουμε πίσω'."

Ες γην εναλίαν Κύπρον 
https://www.youtube.com/watch?v=yytrdbW1NCE


A1 Λογαριάσατε Λάθος (Θεοδόσης Πιερίδης)
A2 Γυρισμός (Νίκη Κατσαούνη)
A3 Αγάπη Διχασμένη (Μιχάλης Γκανάς)
A4 Ένα Σάββατο (Μιχάλης Γκανάς)
A5 Στη Γη Που Μας Γέννησε (Μιχάλης Κακογιάννης)
B1 Προσφυγιά (Άνθος Λυκαυγής)
B2 Αμμόχωστος (Νίκη Κατσαούνη)
B3 Είμαστε Έλληνες (Μιχάλης Πασιαρδής)
B4 Ο Νεκρός Στρατιώτης (Θεοκλής Κουγιαλής)
B5 Αντίσταση (Άνθος Λυκαυγής)
Κάποια λόγια του Νταλάρα γραμμένα στην αυτοβιογραφία του στο μουσικό κουτί το 1996.
"Αυτό που με κάνει να ασχοληθώ με την Κύπρο είναι η αδιαφορία που βλέπω γύρω μου, από την πολιτεία αλλά και από τον κόσμο. Είναι ένα ζήτημα που εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος που εκκρεμεί αντιμετωπίζεται συμβατικά. Δίκαια νομίζω ότι του αφιέρωσα πέντε χρόνια από τη δουλειά και τη ζωή μου. Και κάτι απέδωσαν όλα αυτά. Πολλές χιλιάδες υπογραφές για το θέμα των εγκλωβισμένων στάλθηκαν στο Λευκό Οίκο μετά τη συναυλία στη Νέα Υόρκη. Δε το πίστευα! Άξιζε η αγωνία και ο κόπος, ακόμα και το παράπονο και η λάσπη που έχει ριχτεί με αφορμή αυτές τις προσπάθειες. Δε μετανιώνω για τίποτε, ξέρεις, και θα συνεχίσω αυτό που κάνω. Από το βραβείο Κένεντυ δε μου έκαναν εντύπωση ούτε οι απονομές ούτε η δημοσιότητα, ούτε οι τιμές. Μόνο αυτό το κείμενο: 'Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου'"
*Μετά το δίσκο "Ες γην Εναλίαν Κύπρον", τo 1994 κυκλοφορεί και δεύτερος δίσκος για την Κύπρο σε μουσική Δημήτρη Λάγιου, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Κούλη Θεοδώρου & Κώστα Κακογιάννη με τίτλο "Των Αθανάτων". Δηλαδή, ένας δίσκος αφιερωμένος στους αγωνιστές που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την κυπριακή ελευθερία.

No2 "ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ" (1997) σε μουσική Μάριου Τόκα, ποίηση Κυπρίων Αγωνιστών και ποιητών και ερμηνεία του Κώστα Χατζηχριστοδούλου. 

Ψυχή τε και Σώματι - Ο Αποχαιρετισμός στον Γρηγόρη Αυξεντίου
https://www.youtube.com/watch?v=W6KsXT486JY


1.Την Ελλάδα αγαπώ (Ευαγόρας Παλληκαρίδης)
2) Πατέρα μου (Ευαγόρας Παλληκαρίδης)
3. Και που σε διώχνω μη θυμώνεις (Ευαγόρας Παλληκαρίδης) 
4. Λες Αλλού Πως Γυρίζω (Ευαγόρας Παλληκαρίδης)
5.Ερωτικό (Ευαγόρας Παλληκαρίδης)
6.Αποχαιρετισμός στον Γρηγόρη Αυξεντίου (Γιάννης Ρίτσος)
7.Απόσπασμα Επιστολής του Ανδρέα Ζάκου στον πατέρα του
8.Απόσπασμα Επιστολής του Ανδρέα Ζάκου στον αδερφό του
9.Ένας Λαός Ορκίζεται (Σπύρος Κέττηρος)
10.Αντάρτης (Ανδρέας Γρηγορίου)


No3 "ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΣΩΝΗ" (1976). Πρόκειται για ποιήματα του μεγάλου ποιητή τα οποία και απαγγέλλει ο ίδιος και περιλαμβάνονται άλλα τέσσερα τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Κοτσώνη, στίχους Κυπρίων ποιητών και τις ιδιαίτερες φωνές του Κώστα Καμένου και της Αρετής Κασάπη.

"Ύμνοι και θρήνοι για την Κύπρο"
https://www.youtube.com/watch?v=C_abIdvc8GA


(Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος)
1.Νησί πικρό
2.Χρυσή λιανότρεμη χορδή
3.Τούτο το φως
4.Ποσοι νεκροί.
5.Δωσε τον ορκο

(Μουσική: Γιώργος Κοτσώνης)
6.Την Ανοιξη ποιος προδωσε (Κώστας Μόντης)
7.Βαρατε του του χάρου (Άνθος Λυκαύγης)
8.Θαλασσοφιλητη μου γη (Άνθος Λυκαύγης)

9.Το τραγούδι του Λεύτερου (Δώρος Λοΐζου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες