7/9/18

Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979)

Δημήτρης Ψαθάς (Τραπεζούντα, 21 Οκτωβρίου 1907 - Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 1979): Δημοσιογράφος, κωμωδιογράφος, ευθυμογράφος, θεατρικός συγγραφέας και χρονογράφος. Οι κωμωδίες του τον καθιστούν σαν ένα από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης εποχής ενώ τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές χώρες και παίχτηκαν στο εξωτερικό. Γνωστότερο του έργο "Η μαντάμ Σουσού" (1940).

Ο Δημήτρης Ψαθάς, έφηβος ακόμα εγκαταστάθηκε, ξεριζωμένος από την πατρίδα του στην Αθήνα το 1923. Με το πέρας των σπουδών του άρχισε να εργάζεται σαν δημοσιογράφος. Το 1937 αναλαμβάνει τη στήλη χρονογράφημα στην εφ. "Νέο Βήμα". Το πρώτο του χιουμοριστικό βιβλίο ήταν το "Η θέμις έχει κέφια" και τον επόμενο χρόνο δημοσίευσε το "Η θέμις έχει νεύρα". Ακολουθεί μία έντονη συγγραφική περίοδος με πολλά ευθυμογραφήματα, κωμωδίες και θεατρικά πολλά εκ των οποίων έγιναν και κινηματογραφικές ταινίες ή και τηλεοπτικές σειρές (Ο Φον Δημητράκης (1946), Ένας βλάκας και μισός (1956), Φωνάζει ο κλέφτης (1958), Η Χαρτοπαίχτρα (1963), Ξύπνα Βασίλη (1965) κ.ά. Έγραψε επίσης και ένα ιστορικό χρονικό 500 σελίδων, ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τη ζωή, τους διωγμούς και την αντίσταση του ελληνισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του, με τον τίτλο Γη του Πόντου (1966). Τελευταία του βιβλία ήταν τα «Σε ήχο πλάγιο» (1973) και «Μαίηντ ιν Αμέρικα».

Ο Ψαθάς έγγραψε έπλασε θεατρικούς χαρακτήρες μέσα από τους οποίους κατόρθωσε να δώσει ανάγλυφα τις πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας και της ψυχής του λαού.

Μαρίζα Ρίζου - Μαντάμ Σουσού
https://www.youtube.com/watch?v=yKdELewsvkk
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Μαρίζα Ρίζου
Συμμετέχει η Δήμητρα Παπαδοπούλου


ό
Ζαχαράτος / Η Χαρτοπαίχτρα θέατρο
https://www.youtube.com/watch?v=y2sVlA-JX3c
Ο Τάκης Ζαχαράτος στο πρωτότυπο τραγούδι της Χαρτοπαίχτρας που γράφτηκε από τους Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Μίτσιγκα για την ομώνυμη θεατρική επιτυχία του Δημήτρη Ψαθά στην οποία πρωταγωνιστούσε 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες