1/12/18

Αριστοτέλης Γκούμας (1973-2010)

Μία παρόμοια ιστορία με αυτή του Κωνστανίνου Κατσίφα που δολοφονήθηκε από επίλεκτους Αλβανούς Αστυνομικούς στις 28 Οκτωβρίου 2018 είναι και αυτή του Αριστοτέλη Γκούμα που δολοφονήθηκε στις 12 Αυγούστου 2010 επειδή μιλούσε ελληνικά.

Συγκεκριμένα, το πρωϊινό της 12 Αυγούστου 2010, τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα προσποιούμενοι τους πελάτες εισέρχονται στο εμπορικό κατάστημα του Έλληνα Βορειοεπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα και απαιτούν από τον Έλληνα ιδιοκτήτη να σταματήσει να μιλάει ελληνικά και να χρησιμοποιεί δημόσια μόνο την αλβανική. Ο Γκούμας αρνήθηκε φυσικά και προκλήθηκε φιλονικία, η οποία προκάλεσε προπηλακισμούς και τελικά επίθεση από την πλευρά των Αλβανών εναντίον του νεαρού Βορειοηπειρώτη. Οι τρεις Αλβανοί φεύγουν από το κατάστημα όμως δεν απομακρύνονται από της γύρω περιοχή. Τελικά όταν ο Γκούμας αποφασίζει να φεύγει από το κατάστημά βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από τη Χειμάρρα αιμόφυρτος και εγκαταλειμμένος στην άκρη του οδοστρώματος ενώ το μηχανάκι του βρίσκεται σε διπλανή απόσταση από τον Γκούμα και μοιάζει με άμορφη μάζα σιδερικών ως αποτέλεσμα των επανειλημμένων εσκεμμένων προσκρούσεων. Οι αδίστακτοι δράστες όμως δεν σταματούν εδώ έτσι για να είναι βέβαιοι για το θάνατο του Αριστοτέλη θα οδηγήσουν το όχημά τους μάρκας Audi πάνω από το αιμόφυρτο σώμα του δύο φορές και μετά τον εγκαταλείπουν αβοήθητο. Οι αλβανικές ειδήσεις μετέδιδαν ότι το περιστατικό ήταν απλά το αποτέλεσμα τροχαίου ατυχήματος και η ίδια η αλβανική αστυνομία με απόφαση της κυβέρνησης κωλυσιεργεί στο να παρουσιάσει την έκθεσή της. Το νέο όμως κρούσμα βίας κατά της ελληνικής μειονότητας θα σπρώξει τους Έλληνες κατοίκους της Χειμάρρας σε δυναμικές διαμαρτυρίες. Ο Έλληνας δήμαρχος της Χειμάρρας, Βασίλειος Μπολάνος, κάνει δημόσια λόγο για "προμελετημένο έγκλημα" και ότι οι δράστες "προκαλούσαν επί μακρόν το θύμα". Ο πρόεδρος του Κόμματος "Ένωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", που πρεσβεύει τις θέσεις της ελληνικής μειονότητας στην αλβανική βουλή, Βαγγέλης Ντούλες,, απαιτεί την αναδιάρθρωση της τοπικής αστυνομικής αρχής με την πρόσληψη Ελλήνων αστυνομικών. Η δολοφονία Γκούμα γίνεται γνωστή και στην Ελλάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ζητούν πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού και πλήρη σεβασμό της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπέιρου ενώ το αποτρόπαιο έγκλημα το καταδικάζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ενώ το θέμα φτάνει πλέον και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι μετά τη γενική κατακραυγή στη Χειμάρρα η αστυνομία αρχίζει να θεωρεί το περιστατικό ως ανθρωποκτονία και διεξάγαγε έρευνα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα μη μπορώντας πλέον να "καλύψει" άλλο το γεγονός παραδέχεται ότι επρόκειτο για δολοφονία από πλευράς Αλβανών και τη χαρακτηρίζει ως "μια πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού" και απαιτεί από την αστυνομία να φέρει τους Αλβανούς δράστες προ της δικαιοσύνης. Τελικά συλλαμβάνονται επτά άτομα ηλικίας από 19 μέχρι 22 ετών, ενώ ο κύριος δράστης Ιλίρ Μουκάι από την Αυλώνα παραδίδεται στην αλβανική αστυνομία στις 15 Αυγούστου. Επτά άτομα τελικά κατηγορήθηκαν για την δολοφονία, τρεις για το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα και τέσσερις για απόκρυψη στοιχείων στις αστυνομικές αρχές. 


Η δολοφονία του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα αποτέλεσε την αποτρόπαιη κορύφωση μίας σειράς από ρατσιστικές προκλήσεις από αλβανικά εθνικιστικά κακοκοποιά στοιχεία σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με πιο πρόσφατο περιστατικό τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος ύψωσε την Ελληνική σημαία στο ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο στις Βουλιαράτες ανήμερα της επετείου του "ΟΧΙ".

Αριστοτέλης Γκούμας: Λεμονανθούς σε στόλισα
https://www.youtube.com/watch?v=H3rI35v0Ee8
Ηπειρώτικο μοιρολόι για τον Χιμαραίο εθνομάρτυρα που δολοφόνησαν Αλβανοί σοβινιστές στις 12 Αυγούστου 2010 στην Χιμάρα. Το τραγούδι "ΛΕΜΟΝΑΝΘΟΥΣ ΣΕ ΣΤΟΛΙΣΑ" αποτελεί σύνθεση του Παύλου Αλεξίου σε στίχους του  Γιώργου Λεκάκη και εμπεριέχεται στον 4ο δίσκο (Τιμή στον νεκρό) του έργου "Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες