3/6/15

Μιχάλης Ττερλικκάς

Ο Μιχάλης Ττερλικκάς γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τους Τούρκους Καπούτι Μόρφου το 1955. Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Μόρφου και στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτρονικά στην Αθήνα. Από τότε ζει και δημιουργεί στην Κύπρο. Η ζωή σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική κοινότητα, η τριβή του με τους απλούς ανθρώπους του λαού, τα αυθεντικά μουσικά ακούσματα και βιώματα, απετέλεσαν ένα σταθερό υπόβαθρο και κίνητρο για να ασχοληθεί συστηματικά με το παραδοσιακό τραγούδι της Κύπρου. Το 1979, ενώ ήταν ακόμα φοιτητής, γνώρισε τον αείμνηστο Αντρέα Μαππούρα και ηχογράφησε μαζί του τρεις κασέττες με τσιαττίσματα. Μεταξύ 1981-83, παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με δάσκαλο τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη, ερευνητή και ερμηνευτή της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου, Θεόδουλο Καλλίνικο. Το 1983 εντάχθηκε στον προσφυγικό λαογραφικό όμιλο “Οι Αδούλωτοι”. Παράλληλα, γύρω στο 1985, άρχισε να δίνει συναυλίες παραδοσιακής μουσικής. Από το 1991 ηγείται της μουσικής παρέας «Μούσα», η οποία χρησιμοποιεί μόνο παραδοσιακά όργανα του τόπου και δίνει συναυλίες εντός και εκτός Κύπρου. Έλαβε μέρος σε αρκετά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης σε πολλά φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, καθώς και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Έκανε, επίσης, εισηγήσεις σε διάφορα συνέδρια, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με πολλούς φοιτητές της μουσικολογίας και συναφών κλάδων στα πλαίσια διατριβών τους. Έχει κάνει επίσης διάφορες μελέτες για το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι.

ΜούσαΜιχάλης Ττερλικκάς (υπεύθυνο της παρέας) τραγούδι, Κώστας Καρπασίτης βιολί, τραγούδι, Γιάννης Σουρουλλάς λαούτο, τραγούδι, Παναγιώτης Νικολαΐδης λαούτο, τραγούδι, Νίκος Σουρουλλάς ταμπουτσιά, τραγούδι

http://www.mousalyra.com.cy/el/cv/michalis-terlikkas

Η λυερή τζι ο Χάρος
https://www.youtube.com/watch?v=zspII7zk_yw 
Εκτέλεση: Μιχάλης Ττερλικκάς Μουσικό σχήμα: "Μούσα" 
Παραδοσικο Μοιρολόι - Κύπρου 

Γαουρίτσα
https://www.youtube.com/watch?v=rNQOg-d2Gu4
Εκτέλεση: Μιχάλης Ττερλικκάς Μουσικό σχήμα: "Μούσα"  
Κυπριακό ραγούδι του Γάμου

"Τραγούδι ευτράπελο. Λεγόταν συνήθως στο γάμο, και άλλα γλέντια προς το τέλος της διασκέδασης, οπότε παρέμεναν λίγοι και αρκετά ευδιάθετοι από την οινοποσία. Από κάποιο σημείο και μετά ο τραγουδιστής επεδίωκε να του απαντήσει κάποιος, ότι βρήκε τη γαουρίτσα που είχε χάσει. Αν κάποιος έπεφτε στην παγίδα να πεί ότι την είδε, τότε τραγουδούσε τον τελευταίο στίχο, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι να σκάνε στα γέλια και να τον κοροϊδεύουν."
Τρεις ελιές τζαι μια τομάτα
https://www.youtube.com/watch?v=vyR4hVhi_CY&spfreload=10
Εκτέλεση: Μιχάλης Ττερλικκάς Μουσικό σχήμα: "Μούσα" 
Παραδοσικο - Κύπρου

1 σχόλιο:

  1. Το Ττερλικκάς προέρχεται

    1)είτε από το θεριακλής
    2)είτε προέρχεται από την τούρκικη λέξη ττερλίκκι, δηλαδή το μαντήλι που φορούσαν στο κεφάλι οι αγρότες για να μην πέφτει ο ιδρώτας στα μάτια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες