26/6/15

Ευανθία Ρεμπούτσικα "Απλά Μαγική"

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα (15 Νοεμβρίου 1958) είναι Ελληνίδα μουσικός και συνθέτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάτω Αχαΐα. Είναι ένα από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Ρεμπούτσικα μαζί με την Ιωάννα, τον Πλούταρχο και τη Μαρία. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης του κινηματογράφου REX. Ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί σε ηλικία 6 ετών, φοιτώντας στο Ωδείο Πατρών με καθηγητές τον Μιλτιάδη Παπανικολάου και τον Ακίνδυνο Καϊμάκη. Το κουαρτέτο των αδελφών Ρεμπούτσικα περιοδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το 1970 μετακόμισε στην Αθήνα όπου και συνέχισε τις σπουδές της στη μουσική, με δάσκαλο τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια με τον Στέλιο Καφαντάρη στο Ελληνικό Ωδείο. Από το 1970 μέχρι το 1979, η Ευανθία Ρεμπούτσικα συνεργάζεται με σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, συνεργασίες που συνεχίζονται και μετά το 1979 όταν επιστρέφει από το Παρίσι, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην École Normale de Musique. Ακολουθούν συνεργασίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα του τρίτου προγράμματος καθώς και με τη Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ, με την οποία περιοδεύει και κατά την παρουσίαση του Αξιον Εστί με το Μίκη Θεοδωράκη. Έγραψε μουσική για τηλεοπτικές σειρές καθώς και για κινηματογραφικές ταινίες, ενώ έχει συνεργαστεί σε δίσκους με κορυφαίους Έλληνες στιχουργούς και ερμηνευτές όπως ο Μιχάλης Γκανάς, η Ελένη Ζιώγα, ο Γιάννης Κότσιρας η Έλλη Πασπαλλά, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Νατάσα Θεοδωρίδου. Από το 2003 έχει ιδρύσει τη δική της δισκογραφική εταιρεία μαζί με τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο, το Cantini.
Μεγάλες Επιτυχίες: Αλεξάνδρεια, Το τσιγάρο, Εφτά ποτήρια. Alma Libre, Προδοσία, Χάντρα Θαλασσιά (Κότισρας), Έρωτα δεν ξέρεις ν΄αγαπάς, Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές (Θεοδωρίδου), Έχε γειά (Αρβανιτάκη), Δυό ζωές (Πασπαλλά), Μικρός πρίγκηψ 

Μέσα από σένα (Αίθουσα του θρόμου)
https://www.youtube.com/watch?v=B5MZoR-GROY
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Soundtrack της ταινίας Αίθουσα του Θρόνου


Ο Σταθμός (Πολίτικη Κουζίνα)
https://www.youtube.com/watch?v=v9JpqbO-y6w
The soundtrack of the Greek movie ''A touch of spice'' - Music writen by Evanthia Reboutsika

2 σχόλια:

  1. Η Πολίτικη κουζίνα (αγγλικός τίτλος: A touch of spice, τουρκικός τίτλος: Bir tutam baharat – σημαίνει και στις δύο γλώσσες Μια πρέζα μπαχάρι), είναι ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, παραγωγής 2003.

    Υπόθεση
    Πρόκειται για μία βιωματική ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, που όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964.

    Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Φάνης Ιακωβίδης (τον υποδύεται ο Γιώργος Χωραφάς), καθηγητής αστροφυσικής στην Αθήνα, περιμένει τον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, τον οποίο έχει να δει από την παιδική του ηλικία. Αρχίζοντας προετοιμασίες για την υποδοχή του προσκαλεί όλους τους φίλους του παππού του και ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα πολίτικης κουζίνας.

    Μια ξαφνική αρρώστια όμως του παππού, δεν θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Αθήνα. Ο καθηγητής τότε θα αποφασίσει να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει και να θυμηθεί ξανά τα χρόνια που έζησε εκεί με τους γονείς του, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Ρένια Λουιζίδου.

    Εκεί επιστρέφουν όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, οι δυσάρεστες του διωγμού και της απέλασης, αλλά και ο πρώτος έρωτας της ζωής του, η Σαϊμέ, που υποδύεται η Τουρκάλα ηθοποιός Μπασάκ Κοκλούκαγια (Başak Köklükaya).

    Η ταινία
    Η ταινία προσπαθεί, με την ψυχραιμία που της επιτρέπει η χρονική απόσταση, να ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, ρίχνοντας φως σε μια πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, κυρίως στην πίκρα των ανθρώπων εκείνων που «οι Τούρκοι τους έδιωξαν ως Έλληνες και οι Έλληνες τους υποδέχθηκαν ως Τούρκους».

    Ο τίτλος της ταινίας στην Ελλάδα δόθηκε με τέτοιο τρόπο (η λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ με κεφαλαία γράμματα και κουζίνα με μικρά) ώστε να έχει διττή έννοια, και να παραπέμπει στην πολιτική, καθώς τα κοινωνικοϊστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται, υπήρξαν πρωτίστως πολιτικά.

    Η ταινία δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες στις οποίες προβλήθηκε. Η ταινία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, φθάνοντας τα 1.600.000 εισιτήρια πανελλαδικά, αναδεικνύοντάς την ως την πιο εμπορική ελληνική ταινία όλων των εποχών.[1]

    Απέσπασε 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2003: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής επένδυσης, ήχου και μοντάζ, ενώ υπήρξε την επόμενη χρονιά η επίσημη ελληνική υποβολή για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αίθουσα του θρόνου

    Έτος: 1998

    Τηλεοπτική Σειρά

    Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Τρίτη 6 Οκτωβρίου 1998

    Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Τρίτη 20 Απριλίου 1999

    Κύκλοι επεισοδίων: 1

    Αριθμός επεισοδίων: 26

    Διάρκεια επεισοδίου: 45'

    Είδος: Κοινωνική

    Κανάλι: Mega

    Εταιρία παραγωγής: Studio ATA

    Παραγωγός: Φρόσω Ράλλη

    Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου

    Σενάριο: Ντόρα Φασσέα

    Συγγραφέας: Τάσος Αθανασιάδης

    Μουσική σύνθεση: Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Φωτογραφία: Τάσος Ζαφειρόπουλος

    Ηθοποιοί: Άρης Λεμπεσόπουλος (Λουκάς Δελόγγης) , Μαρία Ναυπλιώτου (Γλαύκη Αρχοντίδη) , Αλέκος Συσσοβίτης (Παντιάς Φλέρης) , Αλέκος Αλεξανδράκης (Μαρίνος Φλέρης) , Νίκος Ρίζος (Δήμαρχος) , Εύης Γαβριηλίδης (Γιαρλ Γκιούρνασον) , Μυρτώ Αλικάκη (Πόλυ) , Δημήτρης Λιγνάδης (Σωτήρης Ανδρουλής) , Σοφοκλής Πέππας (Περ Γκρεγουάρ) , Ρένη Πιττακή (Θωμαή Δελόγγη) , Μίμης Κουγιουμτζής (Σπύρος Δελόγγης) , Αίας Μανθόπουλος (Ξενοφάνης Αρχοντίδης) , Τατιάνα Παπαμόσχου (Φιλιώ) , Γεωργία Μαυρογεώργη (Δόμνα) , Γιώργος Γιαννόπουλος (Μάνος) , Αλέξανδρος Μυλωνάς (Έρικ) , Ελισάβετ Ναζλίδου (κωφάλαλη παρακόρη) , Κώστας Καζανάς (Σιδερής Πλουμής) , Laura De Nigris (Στέφανι) , Ηρώ Κωστή (Μόλυ) , Νινή Βοσνιάκου (Φλωρέτ) , Ναταλία Παπαϊωάννου (Σέλμα) , Πάνος Νικολαϊδης (Κλέαρχος) , Γιάννης Ροζάκης (Πλουμής) , Γιάννης Καραγεωργόπουλος (Κωνσταντίνος) , Διονύσης Μαρτινέγκος (Νομάρχης) , Αλεξάνδρα Παντελάκη (Γιαννιώ) , Νίκος Σεργιανόπουλος (Guest) , Μάριος Παπαγεωργίου (γραμματέας) , Elaine Eastman (Έλεν) , Ανδρέας Μαριανός , Νίκος Μαυρουδής , Νικόλαος Σπαντίδης

    Περίληψη: Το βραβευμένο και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες βιβλίο του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη. Μια μεγάλη παραγωγή, με θέμα την προαιώνια μάχη του καλού με κακό, του «θέλω» και του «πρέπει». Οι χαρακτήρες της σειράς είναι μικροί και μεγάλοι ήρωες της καθημερινής ζωής: O Λουκάς Δελόγγης, που μετά από σπουδές στο Παρίσι, φεύγει ξαφνικά στο Άγιον Όρος για να μονάσει. Η Γλαύκη Αρχοντίδη, κόρη ήρωα της Κατοχής που ζει στο Λονδίνο. Ο Παντιάς Φλέρης, ξάδερφος του Λουκά. Δικηγόρος, ακαταμάχητος στις γυναίκες, που του αρέσει να συγκρούεται για τα πάντα. Ο αρχαιολόγος Σωτήρης Ανδρουλής, ο φραγκισκανός μοναχός Περ Γκρεγουάρ, ο ξεπεσμένος γιατρός Μαρίνος Φλέρης , ο Σουηδός κροίσος Καρλ Γκιούναρσον, ο Σπύρος και η Θωμαή Δελόγγη, ο δήμαρχος του νησιού. Όλοι συνδέονται από το κοινό μέλλον και τον κοινό τόπο και βιώνουν την αμαρτία, τον έρωτα και τον πόνο.

    Επαναλήψεις: 2002 (Mega) , 2011 (Mega) , 2012 (Mega Cosmos)

    Trivia: Τα εξαιρετικά ορχηστρικά κομμάτια που ακούγονται στη σειρά, περιλαμβάνονται στο CD της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο "Το Αστέρι και η Ευχή".

    Η Εθνική Τράπεζα, χρηματοδότησε κάθε επεισόδιο της σειράς, που ξεπερνούσε το 1.000.000 δραχμές.

    Αν θα έπρεπε να σημειώσουμε ποιοι ξεχώρισαν από αυτή τη σειρά, θα λέγαμε, τη Μαρία Ναυπλιώτου που στο τηλεοπτικό της ντεμπούτο κέρδισε τις εντυπώσεις, την τελευταία ερμηνεία του Νίκου Ρίζου ως "δήμαρχος" και τον Αλέκο Αλεξανδράκη ως τον φιλεύσπλαχνο γιατρό που έψαχνε το βοτάνι για τον καρκίνο.

    Είναι η τελευταία εμφάνιση του Νίκου Ρίζου σε κινηματογράφο και τηλεόραση, καθώς ο θάνατός του επήλθε την ίδια μέρα με το φινάλε της σειράς. Έτσι το τελευταίο επεισόδιο ήταν αφιερωμένο σε εκείνον.

    Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο και στην Ανάβυσσο. Το σπίτι της οικογένειας "Δελόγγη", είναι στην πραγματικότητα ο Πύργος της Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη.

    Για τα γυρίσματα της σειράς ναυλώθηκε ειδικό πλοίο, που να θυμίζει καράβι της δεκαετίας του '60.

    retrodb.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες