30/6/15

Σπύρος Παπαγεωργίου (1940-2014)

Τρεμετουσιά, 1940 - Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2014
"Με τον θάνατο του η Ελληνική δημοσιογραφία και η έρευνα σε βάθος των πτυχών του Κυπριακού χάνουν το μεγαλύτερο σκαπανέα τους. Δεν είναι υπερβολή να επαναλάβω ότι ο Σπύρος Παπαγεωργίου ήταν ο γίγαντας της Ελληνικής Δημοσιογραφίας και ο κορυφαίος ερευνητής του Κυπριακού Αγώνα από το 1955 μέχρι σήμερα." Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης

"Διεπνέετο από άδολη και άκρατη αγάπη προς την Πατρίδα καθώς επίσης και από βαθύτατη χριστιανική πίστη. Στον καθημερινό του βίο υπήρξε άνδρας και Έλληνας πατριώτης στην πράξη. Διέπρεψε ως δημοσιογράφος και ως συγγραφεύς. Με την πρώτη του ιδιότητα έδωσε καθημερινό όραμα σε Ελλαδίτες και Κυπρίους. Με τη δεύτερη κατέγραψε και διέσωσε την σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία." Ιωάννης Σχοινάς

"Σε ηλικία 74 ετών «έφυγε» (3 Οκτωβρίου 2014) από την ζωή ο μαχητής της πέννας και του ντουφεκιού Σπύρος Παπαγεωργίου. Μαθητής γυμνασίου ακόμη εντάσσεται στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Ήταν συμμαχητής και στενός συνεργάτης του Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Εκτός από σημαντικότατη στρατιωτική δράση ανέπτυξε και συγγραφική, καρπός της αξιόλογης αυτής προσπάθειας είναι πολλά και σημαντικά έργα για την ΕΟΚΑ και για την Κύπρο αλλά και τον ρόλο που έπαιξαν στις ιστορικές αυτές στιγμές για την χώρα μας κάποια πρόσωπα, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κατά την διάρκεια της ανταρσίας των Τούρκων εντάχθηκε στην εθελοντική εθνοφρουρά και πολέμησε στην Πάφο και στο Πενταδάχτυλο, επίσης υπήρξε αρχισυντάκτης πολλών εφημερίδων στην Κύπρο και μετά το 1975 ήταν αρχισυντάκτης στην «ΕΣΤΙΑ» των Αθηνών και επί πολλά έτη συνεργάτης της «Σημερινής» Εξαιρετικό είναι το ποιητικό του έργο «Αγία Τηλλυρία» το οποίο μελοποίησε ο αείμνηστος, πλέον Γεώργιος Κοτσώνης. Ήταν ένας χαλκέντερος μαχητής και όσοι τον γνωρίσαμε θα το θεωρούμε τιμή μας. Ας είναι Αιώνια η Μνήμη του." axisradio.gr

Ο Σπύρος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στο χωριό Τρεμετουσιά Λάρνακας της Κύπρου το 1940. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, άρχισε το 1958 να εργάζεται ως αρθρογράφος και ως αρχισυντάκτης στις κυπριακές εφημερίδες «Ελευθερία», «Πατρίς», «Εθνική» κ.ά. Από το 1966 διετέλεσε μόνιμος ανταποκριτής της εφημερίδας «Εστία» στη Λευκωσία. Το 1975, στην Ελλάδα, ανέλαβε την αρχισυνταξία της εφημερίδας «Εστία», θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1995, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως ιστορικά και πολιτικά βιβλία για την ιδιαιτέρα πατρίδα του καθώς και αρκετές ποιητικές συλλογές.
 
Αγία Τηλλυρία ( Ολόκληρο το έργο )
https://www.youtube.com/watch?v=zvIrmi5tISc
Στίχοι: Σπύρος Παπαγεωργίου
Μουσική: Γιώργος Κοτσώνης
Εκτέλεση: Γιώργος Κοτσώνης - Σίνια Χρυστάλη - Άννα Βίσση

Το έργο Αγία Τηλλυρία (ποίηση Σπύρου Παπαγεωργίου) που εκδόθηκε στη Λευκωσία το 1972. Μελοποιήθηκε από το Γιώργο Κοτσώνη και πρωτοπαρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο των Σόλων το 1973.

2 σχόλια:

  1. Εργογραφία

    1. Ο ΑΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Αρχείον των παρανόμων εγγράφων του Κυπριακού Αγώνος), Αθήναι, 1961, Εκδόσεις Λαδιά, Β΄ έκδοση 1984, Εκδόσεις Κ. Έπιφανίου.
    2. ΝΤΟΥΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΜΕΡΙΤΗΣ, διήγημα (Α’ Βραβείο Διαγω¬νισμού Διηγήματος του ΕΠΟΚ, 1962), Λευκωσία, 1963.
    3. ΣΠΟΝΔΕΣ (ποιήματα) (Α΄ Βραβείο Πιεριδείου Ποιητικού Διαγω¬νισμού), Λευκωσία, 1963.
    4. ΠΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (Δημοσιογραφικά άρθρα και σχόλια), Λευκω¬σία, 1964.
    5. ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, εντυπώσεις από ένα ταξίδι, Λευκωσία, 1964.
    6. ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, «Λυρική Κύπρος» (περιέχεται το διήγημα «Το κρησφύγετο», Α’ Βραβείο Πιεριδείου Διαγωνισμού Διηγήματος). Λευκωσία. 1964.
    7. Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ, Λευκωσία, 1967.
    8. ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΗΡΩΩΝ (κείμενα ηρώων της ΕΟΚΑ), Λευκωσία, 1968, Β΄ έκδοση 1978, Εκδόσεις Κ. Επιφανίου.
    9. ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ (μελέτη), 1971.
    10. ΑΓΙΑ ΤΗΛΛΥΡΙΑ (ποιητική σύνθεση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας μελοποιήθηκε από τον Γ. Κοτσώνη, παρουσιάστηκε σε συναυλίες και γράφτηκε σε δίσκο μακράς διαρκείας), Λευκωσία, 1972.
    11. Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΪΝ (ποιήματα), Λευκωσία 1972.
    12. ΧΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (διηγήματα: περιέχονται τα διηγήματα «Στέφανος Κοσμίδης», Α΄ Βραβείο Πιεριδείου Διαγωνισμού Διηγήματος, και «Πίεσις 200 τόννων», Βραβείο Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου) Λευκωσία 1974.
    13. Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Αθήναι, 1976, Εκδόσεις Γ. Λαδιά.
    14. ΜΑΚΑΡΙΟΣ – ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ, Αθήναι, 1976, Εκδόσεις Γ. Λαδιά.
    15. «… Η ΠΑΤΡΙΣ ΜΟΥ, ΑΔΕΛΦΟΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ» (ποιήματα), Αθήναι, 1976, Εκδόσεις Γ. Λαδιά.
    16. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ (μελέτη), Αθήναι, 1977, Εκδόσεις Γ. Λαδιά.
    17. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΘΥΕΛΛΑ, 1955-59, Λευκωσία, 1977, Εκδόσεις Κ. Επιφανίου.
    18. ΖΗΔΡΟΣ, ή ζωή και ό θάνατος του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, Αθήναι, 1978. Εκδόσεις Γ. Λαδιά, Β΄ έκδοση 1986, Εκδόσεις Κ. Επιφα¬νίου.
    19. ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑΝ, Αθήναι, 1980, Εκδόσεις Γ. Λαδιά (τόμοι τρεις).
    20. ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, Αθήναι, 1983. Εκδόσεις Γ. Λαδιά (τόμοι τρεις).
    21. ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Αθήναι, 1984. “Εκδόσεις Κ. Επιφανίου (Λευκωσία).
    22. ΑΚΕΛ, το άλλο Κ.Κ.Ε., Αθήναι, 1984, Εκδόσεις Γ. Λαδιά.
    23. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΦΙΝΟΥ, Αθήναι 1987, Εκδόσεις Κ. Επιφα¬νίου.
    24. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ «ΦΑΚΕΛΟΣ», Αθήναι 1987, Εκδόσεις «Νέα Θέσις».
    25. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ, Αθήναι 1988, Εκδόσεις «Νέα Θέσις».
    26. Ο ΓΡΙΒΑΣ ΚΑΙ Η «Χ» – ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ, Αθήναι 2004, Εκδόσεις «Νέα Θέσις».
    Το τελευταίο του έργο με θέμα την ιστορία της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄ έμεινε ημιτελές (κυκλοφόρησε μόνο ο πρώτος τόμος). Αυτό δεν οφείλεται μόνο σε λόγους υγείας, αλλά κυρίως επειδή δεν ήθελε να ενσπείρει ακόμη περισσότερο τον διχασμό στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κύπρο.
    Στην μνήμη του συναγωνιστού μας, ο οποίος υπήρξε ενεργός και στον αγώνα του ΕΝΕΚ παραδίδω στον «ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ» ένα ιδιαίτερο δημοσίευμά του στο περιοδικό «ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ», τεύχος 6, Μάρτιος 2004.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατάσχεση του αρχείου του Σπύρου Παπαγεωργίου

    Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007, οπλισμένοι άνδρες της Κυπριακής Αστυνομίας, οι οποίοι συνοδεύονταν από υπαλλήλους του Δημοσίου Αρχείου, με εντολή της Έφης Παρπαρίνου, τότε διευθύντριας του Δημοσίου Αρχείου της Κύπρου, με την ανοχή και την έγκριση της Κυπριακής Κυβερνήσεως, περικύκλωσαν το βιβλιοπωλείο και την αποθήκη του εκδότη Κώστα Επιφανίου στην Λευκωσία και κατάσχεσαν μέρος από το αρχείο του Σπύρου Παπαγεωργίου, το οποίο κάλυπτε την περίοδο από το 1960 έως το 1974, με το επιχείρημα ότι περιλαμβάνει Απόρρητα Κρατικά Έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τυχόν δημοσιοποίηση των οποίων θα βλάψει τα Κυπριακά συμφέροντα. Το αρχείο αποτέλεσε την βάση των πηγών του Παπαγεωργίου για την συγγραφή των βιβλίων «Από την Ζυρίχη στον Αττίλα» και «Επιχείρηση Κοφίνου» που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος του Κώστα Επιφανίου.

    Το μέρος του αρχείου του της περιόδου 1960-74, το οποίο κατασχέθηκε από την Κυπριακή Αστυνομία, είχε στείλει στον Επιφανίου, για να βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Η αστυνομική επιχείρηση κατασχέσεως έγινε γνωστή στις 7 Σεπτεμβρίου, από δημοσίευμα της εφημερίδος «Σημερινή» της Λευκωσίας. Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, με επιστολή που έστειλε σε εφημερίδα της Κύπρου [8], διευκρίνιζε ότι τα ντοκουμέντα του αρχείου του έχουν εξωκυπριακή προέλευση και του τα παραχώρησαν ο Στέφανος Στεφανόπουλος, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, υπουργός Εθνικής Αμύνης Κυβερνήσεως Ενώσεως Κέντρου, ο Τζών Σωσίδης, διαπραγματευτής του σχεδίου Άτσεσον, καθώς και πολλοί άλλοι, συνεπώς οι Αρχές της Κύπρου δεν νομιμοποιούνταν για την κατάσχεση τους, ενώ απέδωσε την κατάσχεση στον τρόμο των Κυπριακών Αρχών για το περιεχόμενο του αρχείου του, οι οποίες ανησυχούν μην βγουν στην δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα που καταρρίπτουν οριστικά τον Μύθο του «Εθνάρχη» Μακαρίου και των συνεργατών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες