3/9/14

ΟΙ ΛΑΣ (Το παραδοσιακό μουσικό σχήμα του Λουκή Ζυμαρά)

Μέλη: 
Λουκής Ζυμαράς -Βιολί, Λαούτο, Τραγούδι
Νίκος Ζυμαράς -Βιολί
Λούκας Γεωργίου -Βιολί
Βάσος Νικολάου -Λαούτο, Πιθκιάβλι
Αθηνά Καλλένου -Τραγούδι
Σάββας Μιλτιάδους -Ταμπουράς
Εύρος Δίκαιος -Κρουστά
Μιχάλης Τσιάρλης -Κρουστά 

Το Παραδοσιακό Μουσικό Σχήμα "Οἱ Λᾶς" ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της Κυπριακής Παραδοσιακής Μουσικής. Για την υλοποίηση του πιο πάνω σκοπού οι συντελεστές του Παραδοσιακού Μουσικού Σχήματος «ΟΙ ΛΑΣ» διεξάγουν έρευνες που στοχεύουν στην καταγραφή δημοτικών τραγουδιών και άλλων παραδοσιακών ηχοχρωμάτων που χάνονται, στην επαναφορά τους σε χρήση, καθώς επίσης και στην εκπόνηση θεωρητικών μελετών γύρω από την Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής «ΟΙ ΛΑΣ» συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί φορείς, δήμοι και κοινότητες. Συμμετέχουν σε αποστολές του Κ.Ο.Τ., του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για εκπροσώπηση της Κυπριακής Παράδοσης στο εξωτερικό αλλά και στα σχολεία με συναυλίες και σεμινάρια. «ΟΙ ΛΑΣ» έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία σε προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης και σε συναυλίες και αλλού. ΄Εχει συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο Κύπρου και με άλλους φορείς στη Κύπρο και στο εξωτερικό για σειρά σεμιναρίων που αφορούν στην παραδοσιακή μουσική. Επίσης έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες συνεργασίες με τους γνωστούς Ελλαδίτες καλλιτέχνες Γλυκερία, Πέτρο Γαϊτάνο, Παναγιώτη Λάλεζα και Αρετή Κετιμέ. «ΟΙ ΛΑΣ» έχουν στο ενεργητικό τους, μετά από πέντε χρόνια μελέτης και έρευνας, τον διπλό ψηφιακό δίσκο «Κληρονομιάς Παράδοση» με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Κύπρου ενώ πρόσφατα έχουν ολοκληρώσει και τον δεύτερο ψηφιακό του δίσκο με τίτλο «Εν Λας» με παραδοσιακά τραγούδια.

Τα μελαγροινά
https://www.youtube.com/watch?v=BwtOkThBAQM
Παραδοσιακό - Κύπρου


Τον αγαπητό Λουκή Ζυμαρά είχα και εγώ ως δάσκαλο στο Δημοτικό Σχολείου Αγίου Μάμαντος

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο από γονείς βιοπαλαιστές και το 1974 σε ηλικία 14 χρονών εγκαταλείπει την πόλη του Ευαγόρα μαζί με την 10μελή οικογένεια του κάτω από το άγριο βουητό των Τουρικών αεροπλάνων που σφυροκοπούσαν την Αμμόχωστο ανελέητα. Στην Αμμόχωστο έκανε τα πρώτα του βήματα στην μουσική και από έξι χρονών παίζει βιολί. Από την ηλικία των δώδεκα και μέχρι την Τουρκική εισβολή συμμετέχει στην ορχήστρα εγχόρδων Αμμοχώσοτυ, στην τετράφωνη χορωδία "Ανόρθωσις" στην οποία διδάσκει τους τενόρους και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα βυζαντινής μουσικής και θεωρία-αρμονία της μουσικής.

Μετά την τουρκική εισβολή βρίσκεται σε οικοτροφείο στη Θεσσαλονίκη όπου φοιτά στην Α' Λυκείου και παρακολουθεί μαθήματα βιολιού με τον Κύπριο βιρτουόζο και μαέστρο κ. Κωστάκη Πατσαλίδη. Το 1975 επιστρέφει στην Κύπρο και το 1976 σε ηλικία 16 χρονών παίρνει το πτυχίο του βιολιού. Τελειώνοντας το Λύκειο το 1977 εκτίει τη στρατώτική του θητεία και επιστρέφει πάλι στην Θεσσαλονίκη όπου φοιτά στο Κτρατικό Ωδείο κοντά σε επιφανείς καθηγητές, 1988 διορίζεται στην Δημοτική Εκπαίδευση ως Μουσικός.

Διευθύνει την τετράφωνη χορωδία "Ευαγόρας" Αμμοχώστου, την τετράφωνη χορωδία του Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας, την παιδική χορωδία του Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας, όπως επίσης και το 8μελές Παραδοσιακό Μουσικό Σχήμα "Οι Λας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες