Το 1999 ο Κώστας Κακογιάννης διορίστηκε καθηγητής μουσικής στη Σχολή Μιτσή στο
χωριό Λεμύθου στο Τρόοδος. Μαγεμένος από το τοπίο αποφάσισε να
εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, και σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της φήμης
της ιστορικής αυτής σχολής δημιούργησε το φωνητικό σύνολο «ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ» με
παιδιά από τα γύρω χωριά και ετοίμασε γι' αυτούς μια σειρά από
επιτυχημένα τραγούδια και βίντεο κλιπ.
Ο Κώστας Κακογιάννης μαζί με τον ποιητή Πάμπο Κουζάλη, ίδρυσε στη Λεμύθου τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό Παράκεντρο. Το οίκημα του Παράκεντρου, (που εγκαινιάσθηκε το 2008) είναι ένα διατηρητέο κτίσμα του 19ου αι. το οποίο αναπαλαιώθηκε και επεκτάθηκε σε αρχιτεκτονικά σχέδια του ίδιου του Κώστα και περιλαμβάνει υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων, στούντιο ηχογραφήσεων, στούντιο μοντάζ ταινιών και αίθουσα σελίδωσης και γραφικών τεχνών.
https://www.youtube.com/watch?v=ZxswzP0N3es
Στίχοι: Πάμπος Κουζάλης
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Από το CD «Κάλαντα»
Ορειβάτες - Ριρίκκος
https://www.youtube.com/watch?v=l8D9gPG0e_c
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι στην κυπριακή διάλεκτο που εξιστορεί τις
περιπέτειες του Ριρίκκου, ενός μικρού γαϊδάρου που ζήλεψε τον Ρούντολφ
το ελαφάκι και θέλησε και αυτός να πάρει τον Αϊ-Βασίλη βόλτα.
Εμπορική σχολή Μιτσή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο χωριό βρίσκεται η ιστορική εμπορική σχολή Μιτσή. Πρωτολειτούργησε το 1912 με κύριο σκοπό να παρέχει την αναγκαία μόρφωση και τα πνευματικά εφόδια στα παιδιά της περιοχής Μαραθάσας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κόσμου που συνεχώς εξελισσόταν. Τη σχολή ανήγειρε ο Δημοσθένης Μιτσής και την προικοδότησε με σημαντικό ποσό χρημάτων για να μπορεί να συντηρείται με δικούς της πόρους.
Αρχικά η φοίτηση στη σχολή ήταν τετραετής και οι μαθητές της διδάσκονταν αγγλικά, λογιστική, εμπορική αριθμητική, εμπορικό δίκαιο, και εμπορική αλληλογραφία. Το επίπεδο διδασκαλίας ήταν ψηλό με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι της να εργοδοτούνται σχετικά εύκολα στη δημόσια υπηρεσία. Το γεγονός αυτό συνέτεινε ώστε η Σχολή να αποκτήσει παγκύπρια φήμη.
Το 1939 η σχολή μετατρέπεται σε πεντατάξια για να ανταποκρίνεται καλύτερα στους στόχους της. Το 1955 η Σχολή αναβαθμίζεται σε εξατάξιο σχολείο και ενισχύονται τα ελληνικά μαθήματα. Το 1959 αρχίζει και η φοίτηση στη Σχολή κοριτσιών κάτι που ο αρχικός κανονισμός δεν επέτρεπε. Το 1960, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, η Σχολή υιοθέτησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που καθόριζε η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση. Το 1962 η Σχολή αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ως ισότιμη με τα δημόσια ελληνικά γυμνάσια. Το 1970 η Σχολή κηρύσσεται για σκοπούς εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολή. Από το 1993 η Σχολή λειτουργεί μόνο ως λύκειο.
Η αστυφιλία που έπληξε τα χωριά της Μαραθάσας είχε σαν αντίκτυπο την μείωση των μαθητών. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ιδρύεται το 1999 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λεμύθου που λειτουργεί με σημαντική οικονομική βοήθεια του διαχειριστικού συμβουλίου της Σχολής Μιτσή και συμβάλλει στην προαγωγή της περιβαλλοντικής συνείδησης ανάμεσα στους μαθητές πολλών σχολείων της Κύπρου.