5/12/15

Sylvia Plath (1932-1963)

27 Οκτ 1932 – 11 Φεβ 1963
"Στο μόνο πράγμα που ήμουν καλή ήταν να κερδίζω υποτροφίες και βραβεία. Και αυτή η εποχή πλησίαζε στο τέλος της."

"Το να πεθαίνεις είναι μια τέχνη σαν όλες τις άλλες.
Την κάνω εξαιρετικά καλά."


Η Σύλβια Πλαθ ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος,αυτοκτόνησε σε ηλικία 32 ετών. Εξέδωσε το πρώτο της ποίημα σε ηλικία μόλις 8 ετών. Από πολύ μικρή συνέχισε την προσπάθεια έκδοσης ποιημάτων και σύντομων ιστοριών σε Αμερικανικά περιοδικά, και πέτυχε κάποια μικρή αναγνώριση. Υπέφερε από σοβαρή διπολική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της έτσι πολλές φορές προσπάθησε να  βάλει τέλος στην ζωή της. Στο προτελευταίο έτος των σπουδών της στο Κολέγιο Σμιθ, η Πλαθ έκανε την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας. Κλείστηκε σε ίδρυμα, και άρχισε να φαίνεται πως πέτυχε μια ευπρόσδεκτη ανάνηψη, αποφοιτώντας από το κολλέγιο με διακρίσεις το 1955. Κέρδισε μια υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου συνέχισε να γράφει ποίηση, περιστασιακά εκδίδοντας τη δουλειά της σε μια φοιτητική εφημερίδα. Στο Κέμπριτζ γνώρισε τον Άγγλο ποιητή Τεντ Χιούζ (Edward Hughes). Παντρεύτηκαν στις 16 Ιουνίου 1956. Επέστρεψαν στις ΗΠΑ και η Πλαθ θα εργαστεί στο Κολλέγιο Σμιθ. Εκεί θα γνωριστούν και με άλλους γνωστούς ποιητές της εποχής τους όπως ο Λόουελλ, η Ανν Σεξτον και ο Μέρβιν. Όταν το ζευγάρι διαπίστωσε πως η Πλαθ ήταν έγκυος, μετακόμισαν πίσω στη Μεγάλη Βρετανία. Έζησαν για λίγο στο Λονδίνο και έπειτα εγκαταστάθηκαν στο North Tawton, μια μικρή πόλη στο Ντέβον. Εξέδωσε τη πρώτη ποιητική συλλογή της, Ο Κολοσσός (The Colossus), στην Αγγλία το 1960. Τον Φεβρουάριο του 1961 απέβαλε. Ένας αριθμός από ποιήματα αναφέρονται στο γεγονός αυτό. Ο γάμος της άρχισε να συναντά δυσκολίες έτσι χώρισαν δύο χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Ο χωρισμός του οφειλόταν κυρίως στη σχέση που είχε ο Χιούζ με την ποιήτρια Άσια Γουέβιλλ.

Η Πλαθ επέστρεψε στο Λονδίνο με τα παιδιά τους, την Φρίντα και τον Νίκολας. Στις 11 Φεβρουαρίου 1963, άρρωστη και με λίγα λεφτά, η Πλαθ αυτοκτόνησε εισπνέοντας μονοξείδιο του άνθρακα από τον φούρνο της κουζίνας της. Προτού πεθάνει, η Πλαθ τοποθέτησε φαγητό και γάλα στα παιδιά της. Θάφτηκε στο νεκροταφείο στο Χεπτονστάλλ, στο Γουέστ Γιορκσάιρ.Το 1982, η Πλαθ έγινε η πρώτη ποιήτρια που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ μετά θάνατον.

Μετά τον θάνατο της, ο Χιούζ κατέστρεψε τον τελευταίο τόμο του ημερολογίου της, όπου εξιστορούσε με λεπτομέρειες τον καιρό που πέρασαν μαζί και ως ο εκτελεστής της διαθήκης της και διαχειριστής της προσωπικής και λογοτεχνικής περιουσίας της Πλαθ επόπτευσε και προετοίμασε την έκδοση των χειρογράφων της. Η ποίηση της φαίνται να έχει επηρρεαστεί τόσο από τον Χιούζ όσο και από τον Ρόμπερτ Λόουελλ. Η ποίηση τη έχει επίσης συνδεθεί με αυτή της Σέξτον. Και οι δύο έπασχαν από ψυχική ασθένεια και επίσης και οι δύο αυτοκτόνησαν.

Χαρούμενο τραγούδι για την Σύλβια Πλάθ
https://www.youtube.com/watch?v=VdApVnhYtcM
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη Εκτέλεση: Μαρία Δημητριάδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες