11/12/15

Όλγα Ποταμίτου

Όλγα Ποταμίτου είναι από την Λεμεσό και συγκεκριμένα από τη Λάνια. Είναι Κύπρια ηθοποιός και τραγουδίστρια, με πλούσια θεατρική παρουσία και πολλές συμμετοχές σε κυπριακές τηλεοπτικές σειρές ενώ κατά καιρούς τραγούδησε σε διάφορα μαγαζιά. Έπαιξε κυρίως κωμικούς ρόλους αλλά και δραματικούς όπως η Σουλτάνα στην τηλεοπτκή επιτυχία του Ant1 "Ελένη η Πόρνη". Έχει ταξιδεύση και έχει παίξει σε όλες τις χώρες και στις παροικίες που υπάρχουν Κύπριοι. Τραγουδά κυπριακά παραδοσικά τραγούδια με μεγάλη ευκολία. Για ένα διάστημα παρουσίαζε το τηλεπαιχνίδι "Που σου νεύκω". Η κόρη της, η Στέλλα Ποταμίτου είναι και αυτή ηθοποιός και η εγγονή της, Όλγα Φρέρη είναι τραγουδίστρια.  

Ένας καφές μια ιστορία με την Όλγα Ποταμίτου
https://www.youtube.com/watch?v=wXZxF8_uSQ8

Η Βράκα
https://www.youtube.com/watch?v=vw6nC_VMWZ4
Η ανεπανάληπτη Όλγα Ποταμίτου ξεσηκώνει τον κόσμο της Νέας Υόρκης τραγουδώντας το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι "Η ΒΡΑΚΑ". Μαζί της ο Κώστας Ευαγγέλου- Μπουζούκι και οι χορευτές του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, Χρίστος Σωτηριάδης και Αντώνης Σέας. Οι σκηνές του βίντεο κλιπ γυρίστηκαν στο Μανχάτταν το 1987.  Σκηνοθεσία-Οπτικογράφιση-Μοντάζ: Πέτρος Πετρίδης

Η μουσική του παραδοσιακού τραγουδιού "Η Βράκα" είναι η ίδια με αυτή του τραγούδι "Κόνιαλι" ενός παραδοσιακό τραγούδι των Τουρκόφωνων προσφύγων της Καππαδοκίας, που το έφεραν μαζί τους από την πατρίδα τους. Κόνιαλι (ή Κόνιαλης) στα τούρκικα είναι η ονομασία των κατοίκων της Βυζαντινής πόλης Ικόνιο (Κόνια). Ήταν γνωστό σε ολόκληρη την Μικρά Ασία. Στον ελληνικό κόσμο, συναντιόταν σε διάφορες παραλλαγές, ως "Κόνιαλι" στην Καππαδοκία, τραγουδισμένο στα τούρκικα, ως οργανικός καρσιλαμάς στα παράλια Μ. Ασίας και Πόντου, ως μιμητικός, σατιρικός "Λαΐσιος" χορός στους Μάρηδες Έβρου, ως "Κουτσός ή Αϊντίνκους" στην Νέα Βύσσα Έβρου, ως Ατσίκ Χαβασί των Γκακαβούζηδων στα Χρυσοχώραφα Σερρών, ως το τραγούδι "Η Βράκα" σε Δωδεκάνησα και Κύπρο, ως το "Γιαβρί" στη Λέρο, ως ελληνόφωνη διασκευή από τη Ρόζα Εσκενάζυ τη δεκαετία του '20.

Πορτοκαλιά του Καραβά
https://www.youtube.com/watch?v=tvQGYcwoTco
Παραδοσιακή Μουσική - Κύπρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες