13/12/15

Αγαπημένες κυπριακές ραδιοφωνικές εκπομπές

Η έναρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Κύπρο είναι ταυτόσημη με τη λειτουργία του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ, το 1990. Από τότε και μέχρι σήμερα, το ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ έχει ανοίξει και χαράξει το δρόμο της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Κύπρο. Σπουδαίο ρόλο όμως έχουν προσφέρει και το ΤΡΙΤΟ του ΡΙΚ όπως και το κανάλι της Εκκλησίας Ο ΛΟΓΟΣ. 


NO 1: Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΟΣ γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1953 στον Αγρό. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Λάζαρος Μαύρος καθημερινά μέσα από τα πύρινα άρθρα του στο "Ειρήσθω" και μέσα από τις ραδιοσυχνότητες του Ράδιο Πρώτο και για περισσότερα από 25 χρόνια βρίσκεται πρώτος και επί των επάλξεων της μαχητικής δημοσιογραφίας αρχικά το 1980 στην εφ. "Κήρυκας", στην εφ. "Επίκαιρη" όπυ ήταν και εκδότης και εδώ και χρόνια στην "Σημερινή". Με την παλιά του εκπομπή "Υπό των ήχων των ήλων" (Μεσημεριανή Εκπομπή που παρουσίαζε με τη σύζυγο του δημοσιογράφο και εκπαιδευτικό Μαρία Σφέτσου), την εκπομπή "Τα πιστόλια του Λούκι Λουκ") και τη τωρινή καθημερινή πρωινή εκπομπή "Πρώτη Εκπομπή" από το 1996 μέχρι και σήμερα ενημερώνει τον λαό αλλά και πολλές φορές τους πολιτικούς. Ο Λάζαρος Μαύρος σε αντίθεση με πολλούς άλλους συναδέλφούς του έχει το θάρρος να εκφράσει δημόσια τις απόψεις του και να την υποστηρίξει με παρρησία διότι αποτελεί βαθύ γνώστη της πολιτικής και της ιστορίας του τόπου αυτού και για τούτο μάχεται καθημερινά για την αφύπνιση του λαού μας. Είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της φαυλοκρατίας της Κυπριακής Republic, της πολιτικής ασυδοσίας των κυβερνώντων και της καταραμένης Δ.Δ.Ο. την οποία ετσιθελικά θέλουν να επιβάλουν ξένοι αλλά και ντόπιοι κλακαδόροι. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με τον Λάζαρο Μαύρο, θα πρέπει να του αναγνωρίσει τη μαχητικότητα που χαρακτηρίζει τη δημοσιογραφική του εργασία αλλά και τα αγνά πατριωτικά του φρονήματα. Τέλος ο Λάζαρος έχει γράψει και ένα βιβλίο αφιέρωμα στον αείμνηστο Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντ/γος Ευάγγελο Φλωράκη.


1952 Αμμόχωστος - 2012 Λευκωσία
NO 2: Η ΓΙΑΝΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ήταν Κύπρια ραδιοφωνική παραγωγός του Ράδιο Πρώτο. Παρουσίαζε για περισσότερα από 20 χρόνια τη πρώτη σε ακροαματικότητα καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή «Λίγη Κουβέντα-Λίγη Μουσική». Η Γιάννα είχε ένα ανεπιτήδευτο στυλ επικοινωνίας, που έκανε τον ακροατή να αισθάνεται ότι βρισκόταν δίπλα του και κουβέντιαζαν μαζί, ενώ το μουσικό ηχόχρωμα και ύφος της εκπομπής της άνοιξε καινούργιους δρόμους στο ραδιόφωνο. Στην εκπομπή της φιλοξένησε πιο γνωστούς καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου αλλά και πιο σύγχρονους αλλά και πολιτικούς. Έκανε επίσης κάθε Κυριακή την πρωινή εκπομπή «Κυριακή Γιορτή και Σχόλη». Η τηλεφωνική συμμετοχή των ακροατών ήταν πάντοτε μεγάλη. Η ίδια λάτρευε τον Στέλιο Καζαντζίδη, από τον οποίο είχε καταφέρει να πάρει και πολύωρη ηχογραφημένη συνέντευξη. Το 2002 βραβεύτηκε από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για το αφιέρωμα της στο Στέλιο Καζαντζίδη. Το 2005 βραβεύτηκε ως Media Person της χρονιάς στα βραβεία «Madame Figaro Γυναίκες της χρονιάς», μετά από ψηφοφορία του κοινού. Η Γιάννα σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα ποτέ της όμως δε δίδαξε σε σχολείο αφού όταν εγκρίθηκε η πρόσληψή της στην δημόσια εκπαίδευση, μετά από αρκετά χρόνια αναμονής στην επετηρίδα, η ίδια αρνήθηκε να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση και συνέχισε στο ραδιόφωνο. Απεβίωσε στις 24 Δεκεμβρίου 2012 μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 60 ετών. Από την εκπομπή της πέρασαν πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Τέλης Σαβάλλας, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Νίκος Ξανθόπουλος, Σπύρος Ζαγοραίος, Απόστολος Καλδάρας, Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού και πολλοί άλλοι.

NO 3
: Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ, ο Διευθυντής του ΚΥ. ΚΕ.Μ. (Κυπριακό Κέντρο Μελετών) γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1968. Σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις. Ειδικεύθηκε στη Γεωπολιτική και στην ανάλυση συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει επιστημονική αρθρογραφία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις γεωπολιτικές αλλαγές. Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου. Στην περίοδο 2016 – 2018 ήταν σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA –TVONE ενώ παρουσίασε και μία δική του τηλεοπτική ερευνητική εκπομπή το "Καθ' Ημάς Ανατολή". Από το 2008 είναι διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών και από το 2019 σύμβουλος του προέδρου της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό και για Διεθνή Θέματα. Ο κος Ιακώβου είναι γνωστός όμως και στα ερτζιανά αφού είναι ο παρουσιαστής της εξαιρετικής ραδιφωνικής εκπομπής "Ανοιχτοί Ορίζοντες" του Ραδιοφώνου του "Λόγου" με θέματα ιστορικού, πολιτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. 


NO 4: Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ έχει χαρακτηριστεί ως ο μετρ της πολιτικής σάτιρας της Κύπρου, ένας άνθρωπος που τον χαρακτηρίζουν ο αυθορμητισμός, η ετοιμολογία, ο αυτοσχεδιασμός, το έξυπνο και πνευματώδες χιούμορ του και οι μοναδικές ατάκες του. Μας κρατάει συντροφιά στο Ράδιο Πρώτο για 25 χρόνια κάθε Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 14.00, με την εκπομπή του «Της Κυριακής το κάγκελο», που κρατά τα σκήπτρα της υψηλότερης ακροαματικότητας ως σατιρική εκπομπή της Κύπρου. Ένας άνθρωπος με ευφάνταστη δημιουργικότητα, πάντα θετικός και φύσει αισιόδοξος. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι οι μιμήσεις του, η δημιουργία των δικών του χαρακτήρων-περσόνων χωρίς όμως ποτέ να θίγει κανένα, κρατώντας πάντα ένα επίπεδο. 

Τέλος άλλες πολύ αξιόλογες κυπριακές ραδιοφωνικές εκπομπές του ΡΙΚ ήταν η εβδομαδιαία εκπομπή του Άγγελου Κοτσώνη με τίτλο "Το Έπος της ΕΟΚΑ" (1995),  η εκπομπή "Ραδιοσκόπιο" του Κλείτου Ιωαννίδη με συνεντεύξεις σπουδαίων προσωπικοτήτων από Κύπρο και Ελλάδα και τέλος το "Εγκυκλοπαιδικό Μωσαϊκό" του Μάριου Βασιλείου" με ερωτήσεις γνώσεων. 


ΕΠΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ 24/03/2013
https://www.youtube.com/watch?v=1N7D1F4uV9Q
Ακουστέ σε επανάληψη τη επι-μνημόνια δέηση του Δημήτρη Καλλέργη όπως ακούστηκε στην εκπομπή "Της Κυριακής το κάγκελο"

1 σχόλιο:

  1. ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ

    Η έναρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην Κύπρο είναι ταυτόσημη με τη λειτουργία του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ, 24 χρόνια πριν, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1990. Από τότε και μέχρι σήμερα, το ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ έχει ανοίξει και έχει χαράξει το δρόμο της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Κύπρο, ακολουθώντας τη δική του δημιουργική πορεία, πάντα από την κορυφή.

    Η συνταγή της επιτυχίας του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ δεν έχει κάποιο κρυφό μυστικο. Το πρώτο ραδιόφωνο στον αέρα απλώς υπηρετεί πίστα την αρχή που οραματίστηκαν οι ιδρυτές του και η οποία βασίζεται στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή του τριπτύχου ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ. Έτσι, και με γνώμονα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κοινού του, καταφέρνει να συμβαδίζει πάντα με την εποχή του και να καταγράφει τον παλμό της κυπριακής κοινωνίας καλύτερα απο κάθε άλλον. Με άμεση, έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση. Με το πιο πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα. Με την πιο κάλη μουσική, επιλεγμένη από τους ακροατές του. Με αφιερώματα, πολιτιστικές αναφορές και εκδηλώσεις. Και με την πιο δυνατή ομάδα ραδιοφωνικών παραγωγών, που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο που τους ακολουθεί πιστά απο επιλογή και όχι από επιβολή, το ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ κατέκτησε εδώ και χρόνια την κορυφή και έχει καταφέρει να μείνει εκεί, κάνοντας το χρόνο φίλο! Από το 1990 έως και σήμερα, ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ένα ραδιόφωνο κοντά σε ολους!

    http://www.radioproto.com.cy/index.php/2011-02-20-14-24-23

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες