6/12/15

Αλέξης Γρηγορόπουλος (6/12/2008)

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας στα Εξάρχεια από ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και κύματα βίας (κλείσιμο εταιρειών και καταστημάτων, επιθέσεις κατά αστυνομικών, λεηλασίες και πλιάτσικο περιουσιών, βανδαλισμός δημοσίων χώρων) από νεαρούς κυρίως πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Αγρίνιο, Βόλο, Κρήτη, Ρόδο, Λέσβο, Κέρκυρα κ.α. ενώ οιταραχές κράτησαν αρκετές μέρες. Ακόμη πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Συμπαράσταση και αλληλεγγύη επέδειξαν με πορείες και εκδηλώσεις και Έλληνες του εξωτερικού αλλά και ξένοι σε διάφορες χώρες εξωτερικού.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα και σύμφωνα με απολογισμό του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ζημιές υπέστησαν 435 επιχειρήσεις (37 με ολοσχερή καταστροφή), συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ενώ στη Θεσ/νίκη αναφέρθηκαν 88 επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στην πόλη, από τις οποίες 10 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η υπόθεση έκλεισε με ην καταδίκη του ειδικού αστυνομικού από το Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, κρίνοντας τον ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό και στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Ωστόσο το Δεκέμβριο του 2015 ο φίλος του Γρηγορόπουλου Νίκος Ρωμανός σε επιστολή του σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου παραδέχεται ότι εκείνοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς αρχικά με πέτρες και στη συνέχεια με μπουκάλια μπύρας και ανέφερε πως και οι δύο είχαν εμπλακεί και σε άλλες εκδηλώσεις και δράσεις αντιεξουσιαστών και αναρχικών. («Ο Ρωμανός γράφει για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και μιλά για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου»)

Ο θάνατος του μικρού Αλέξη και οι ταραχές που επακαλούθησαν έκαναν πολλούς καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να γράψουν τραγούδια για τον νεκρό μαθητή.

6/12 (Έξι του Δεκέμβρη)
https://www.youtube.com/watch?v=nAlvsudaIVk
Στίχοι-Μουσική: Απόστολος Μπουλασίκης
Εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου


Ένα τραγούδι γραμμένο για τον αδικοχαμένο Αλέξη Γρηγορόπουλο
https://www.youtube.com/watch?v=xROwvt23CpA
Μουσική-Εκτέλεση: Κωνσταντίνος Τζιαβός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες