3/12/15

Τέρης Χρυσός

"Το Τέρης Χρυσός αποτελεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λευτέρη Χρυσόγελου. Γεννήθηκε το 1939 στην Κωνσταντινούπολη και από 8 ετών αναγκάστηκε να δουλεύει πουλώντας φυστίκια για να τα βγάλει πέρα. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν σε ηλικία 18 ετών. Αρχισε τη σταδιοδρομία του στην Ελλάδα το 1961, συνεργαζόμενος με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ. Συνεργάστηκε περίπου για μια δεκαετία με τον Μπ. Μαυρομμάτη και άλλους μαέστρους του χώρου. Το 1963 κέρδισε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί». Το 1964 ερμήνευσε το τραγούδι του Α. Αλεξανδράτου «Σβήσε νύχτα», που πήρε το Δ΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης. Το 1966 μετέσχε στους Τελικούς του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού Θεσ/νίκης, με το τραγούδι του «Αγάπη αν είναι νά ’ρθεις». Εντασσεται στο Ελαφρό Τραγούδι αλλά στην συνέχεια μετά από απαίτηση των δισκογραφικών εταιρειών στράφηκε προς τη νεολαία, τραγουδώντας, τα τραγούδια της εποχής, την ποπ σε ελληνικούς όμως στίχους. Εμφανίστηκε σε ξένα Φεστιβάλ και μεσουράνησε ώς τη δεκαετία του 1980. Η πορεία του ουσιαστικά σταμάτησε όταν και άλλαξαν τα μουσικά γούστα. Έχει δισκογραφία και στις 45 στροφές, ενώ μετέχει και σε πολλούς άλλους δίσκους. Για την ιστορία έχει εκδοθεί και ένα βιβλίο αφιερωμένο στον ίδιο.
Επιτυχίες του: «Μύλος η καρδιά μου», «Τώρα πια»., «Όνειρο», «Τί σου κάνω Μαίρη», «Τάκα-τάκα-τα», «Μάθημα το πάθημα», «Μικρή Ντηλάιλα»

Ο Τέρης Χρυσός στην Ναταλία Γερμανού
https://www.youtube.com/watch?v=gHOhEcfOrhI

Ήταν μια οπτασία
https://www.youtube.com/watch?v=MF65W9UUugs

Ελληνικοί Στίχοι: Θανάσης Τσόγκας


Πρώτη Εκτέλεση: Τέρης Χρυσός 


Little Tony, La donna di picche.
https://www.youtube.com/watch?v=cfTDwDQmjx0
Μουσική: Miggliacci
Τάκα τακα τα
https://www.youtube.com/watch?v=NlZYGfaT-t8
Ελληνικοί Στίχοι: Θανάσης Τσόγκας
Μουσική: Paul Moriat
Πρώτη Εκτέλεση: Τέρης Χρυσός

"Το τραγούδι είναι βραζιλιάνικο και είναι ορχηστρικό της δεκαετίας του ΄60 από ένα συγκρότημα ορχηστρικής σάμπας του Ρίο ντε Τζανέιρο."  Dimit Pap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες