13/12/15

Λευκωσία, η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα

Η Λευκωσία σήμερα είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όπως και σε άλλα Ελληνικά νησιά έτσι και στην Κύπρο η ενδοχώρα του νησιού ονομάζεται απλά ως "Χώρα".

Κατά τα βυζαντινά χρόνια η πόλης αναφέρεται ως Λευκουσία, αλλά και ως Καλληνίκησις. Πρωτεύουσα της Κύπρου έγινε κατά ή λίγο μετά το 965, όταν δηλ. η Κύπρος απαλλάχτηκε από τον αραβικό κίνδυνο και επανεντάχθηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τότε οι Βυζαντινοί μετέφεραν την έδρα της διοίκησης στη Λευκωσία, στο κέντρο περίπου της Κύπρου, κυρίως για λόγους περισσότερης ασφάλειας από επιδρομές που συχνά έπλητταν τις παραλιακές περιοχές του νησιού. Έκτοτε, και ως σήμερα, παρέμεινε πρωτεύουσα του νησιού. Από το 1192 άρχισε η περίοδος της Φραγκοκρατίας, για να ακολουθήσει η Βενετοκρατία το 1489, η Τουρκοκρατία το 1570 και η Αγγλοκρατία το 1878 μέχρι το 1960.

Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας σήμερα βρίσκεται μέσα στα μεγάλα μεσαιωνικά τείχη που έκτισαν οι Ενετοί. Τα τείχη αυτά αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, με τους προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς και τις τρείς Πύλες. Το βόρειο μέρος της πόλης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, έτσι η Λευκωσία είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Οι κατεχόμενες και οι ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας χωρίζονται σχηματικά από τη Γραμμή Κατάπαυσης του πυρός. Η διαβόητη "Πράσινη Γραμμή", δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 1963 και πήρε το  όνομά της από το πράσινο μελάνι με το οποίο σχεδιάστηκε πάνω στο χάρτη δείχνοντας τα καινούρια όρια των ελληνικών και τουρκικών τομέων στην Λευκωσία. Επιπλέον εφαπτόμενη της πράσινης γραμμής προς τα ελεύθερα ελληνικά εδάφη, υπάρχει μια ζώνη η οποία ονομάζεται νεκρή ζώνη την οποία η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει δικαίωμα ελέγχου στα Ηνωμένα Έθνη για διατήρηση του status quo. Εκεί βρίσκεται και το παλιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Μετά το 1974 η Πράσινη Γραμμή επεκτείνεται πλέον και ανατολικά και δυτικά της Λευκωσίας, διασχίζοντας όλη την Κύπρο.

Ιστορικά μνημεία της πόλης είναι τα επιβλητικότατα Ενετικά τείχη της Παλιάς Πόλης, η πλατεία Ελευθερίας (πρώην Μεταξά), τα Φυλακισμένα Μνήματα όπου είναι θαμμένα 13 από τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ, το μνημείο της Ελευθερίας προς τιμήν τους, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Σεβέρειος βιβλιοθήκη, η έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Στον αθλητικό τομέα καταλυτικό ρόλο έπαιξε η σύσταη του Γυμναστικού Συλλόγου "Παγκύπρια". Τέλως η Λευκωσία αποτελεί την έδρα των δύο μεγάλων ομάδων του νησιού, του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας καθώς και του Ολυμπιακού Λευκωσίας.

Αττίλας (Όμως εγώ δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ)
https://www.youtube.com/watch?v=FQZCRlqqpEQ&spfreload=10
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Βασίλης Σκουλάς
Άλλες Εκτελέσεις: Κωνσταντίνος Στυλιανού


Πράσινη Γραμμή  ( Video clip )
https://www.youtube.com/watch?v=uV9GP5bqe8Y
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Μιχάλης Ρακιντζής
To 1997 με αυτό το τραγούδι ήταν υποψήφιος για την Eurovision


ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
https://www.youtube.com/watch?v=39V5RIbybv4

1 σχόλιο:

  1. Η Λήδρα ήταν ένα από τα αρχαία πόλεις βασίλειο της Κύπρου.

    Κατά την αρχαιότητα υπήρχαν στην Κύπρο δώδεκα ελληνικές Πόλεις Βασίλεια καθώς και άλλα μικρότερα. Μία από αυτές τις δέκα πόλεις ήταν και η Λήδρα (αρχική ονομασία Λέδρες) η οποία βρισκόταν στο κέντρο του νησιού, εκεί που βρίσκεται η σημερινή Λευκωσία. Ένας από τους βασιλιάδες της Λήδρας που γνωρίζουμε ήταν ο Ονασαγόρας.

    Κατά τον μεσαίωνα αποκαλούνταν Λευτεώνα και ήταν έδρα επισκόπου αλλά των διοικητών του νησιού. Ένας από τους γνωστούς επίσκοπος της πόλης ήταν ο Τρυφίλιος που πήρε μέρος στη σύνοδο της Νίκαιας. Τα σημερινά τείχη χτίστηκαν αρχικά το 1567 από τους ενετούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες