4/2/16

Κώστας Μπέζος (1905-1943)

Ο Κώστας Μπέζος γεννήθηκε στο Μπολάτι της Κορινθίας το 1905 και πέθανε το 1943 στην Αθήνα. Ηχογράφησε τόσο κλασικά ρεμπέτικα τραγούδια όσο και τραγούδια με χαβανέζικη εσάνς.

Kώστας Μπέζος: Εκλεκτός λαϊκός τραγουδοποιός, τραγουδιστής, κιθαρίστας, μαέστρος αλλά και σκιτσογράφος και αρθρογράφος του Μεσοπολέμου. Σύμφωνα με τον μελετητή του Ελλ. Τραγουδιού Παναγιώτη Κουναδή ταυτίζεται με τον Α. Κωστή. Ήρθε στην Αθήνα (μετά το Γυμνάσιο) και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όμως παράλληλα έκανε μαθήματα κιθάρας. Υπήρξε γέννημα-θρέμμα της "Μάντρας του Αττίκ", αλλά δεν εγκατέλειψε και την εικαστική έκφραση, αφού υπήρξε βασικός σκιτσογράφος της εφ. "Πρώτα". Πρωτοηχογράφησε τραγούδια του το 1930. Στην ετικέτα του δίσκου αυτού ερμηνεύει ο Α. Κωστής. Παράλληλα επισκεπτόταν συχνά τη Θεσσαλονίκη με το συγκρότημα του Αττικ ή με το 8μελές προσωπικό του συγκρότημα με "χαβάγιες" (έπαιζαν κυρίως χαβανέζικα τραγούδια και πάντα φορούσαν άσπρα, γι αυτό και τους ονόμαζαν και "Τα άσπρα πουλιά"). Ο Κώστας Μπέζος πραγματοποίησε και περιοδείες, φτάνοντας ώς την Αμερική. Μετά το 1935 και ώς την Κατοχή επισκεπτόταν κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη και εμφανιζόταν στο Κέντρο του Λευκού Πύργου, μετέχοντας σε βαριετέ. Το 1941-42 έπαιξε στην κινηματογραφική ταινία "Μάγια η τσιγγάνα". Χάθηκε την Κατοχή από στερήσεις και τάφηκε στο Γ' Νεκροταφείο.

Ο Μπέζος έγραψε τους στίχους και τη μουσική του γνωστού τραγουδιού "Εν τάξει" καθώς και άλλα δημοφιλή τραγούδια με επικεφαλής τη θρυλική "Παξιμαδοκλέφτρα" ("Ήσουνα ξυπόλητη"). Από τα μεγάλα "σουξέ" του (που "επαμφοτερίζουν" από το βαρύ ρεμπέτικο ώς το ρυθμικό νοτιοαμερικάνικο στυλ της χαβάγιας) είναι: Στην Υπόγα, Αδυνάτισα ο καημένος, Τούτο το καλοκαιράκι, Ντερτιλίδικο, Τρούμπα, Η Φυλακή είναι Σχολείο, Γλυκειά Σταμπούλ, Κάηκε κι ένα σχολείο, Χιπ Χοπ, Τουμπελέκι-τουμπελέκι, Επτανησιώτικη καντάδα, Μόνα, Παραγουάη, Νοκτούρνο, Πάμελα Μελωδία, Ζίρα, Άσπρα πουλιά, Τα Άσπρα Πουλιά στα βουνά,  Στου Λαϊνη την ταβέρνα, , Του Λαϊνη το κρασί, Λαίντυ Γιακουλέλε, Δωσ' μου την καρδιά μου πίσω, Ντίπι-ντίπι-ντοπ, Γλυκειά μου αγάπη γύρνα, Πες μου, Αλλό! Αλλό!, Νύχτες γλυκές, Ο καημός του τσομπάνου, Λιλόγκα, Μικρούλα Μπίμπη, Το ταγκό της νύχτας, Σμαρτ, Τα ερωτικά μάτια, Φοξ ξιξι, Ουρρά Ουρρά, κ.λπ.

Κάηκε κι ένα σχολείο
https://www.youtube.com/watch?v=tLdR2IesDGs

"Καταπληκτικό τραγούδι. Αποτελεί μία από τις 12 ηχογραφήσεις που διενήργησε ο Τέτος Δημητριάδης (ψευδώνυμο Κ.Κωστής) στην Αθήνα, το 1930-1932 με τον Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή) για λογαριασμό της αμερικάνικης εταιρείας Victor προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην Αμερική. Ηχογραφήθηκε το 1930 και κιθάρα πάιζει ο Κώστας Μπέζος που ερμηνεύει και το τραγούδι. Οι στίχοι είναι πάνω σε μικρασιάτικη μελωδία η οποία με τη σειρά της συνεχίζει παλαιότερη τούρκικη του 19ου αιώνα για κάποιον τούρκο πολεμιστή του 17ου αιώνα. Οι στίχοι οι σχετικοί με το Γαλαξίδι αναφέρονται σε ναυάγιο στη Μαύρη θάλασσα δύο καραβιών της πόλης όπου με παραλλαγές τραγουδιόνταν πριν και μετά από το ναυάγιο στα καφενεία του Γαλαξιδίου (πηγή Παν. Κουνάδης)." pankonstantopoulos
Τα Άσπρα στα Βουνά
https://www.youtube.com/watch?v=n5DgfncKBZk 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες