25/2/16

Κυριάκος Μαππούρας (1949-2023)

Ο παραδοσιακός ερμηνευτής Κυριάκος Μαππούρας γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου το 1949 στην Αραδίππου. Πατέρας του ήταν ποιητάρης Ανδρέας Μαππούρας (1918-1998) από την Αραδίππου. Το αξιοσημείωτο με τον Κυριάκο Μαππούρα είναι ότι άρχισε να τραγουδά δημόσια μόλις το 2006, σε ηλικία δηλαδή 57 ετών, οπότε και κυκλοφόρησε σε τρεις εκδόσεις το ρεπερτόριό του:
• Φωνές αραδιπιώτικες, 2006
• Τ' αμμάδκια τα μελισσιά, 2007
• Της Τζ̌ύπρου η παράδοση στον τόπον τζ̌αι στα ξένα (τετραπλό CD), 2011. Συνεργάζεται με το "Μουσικό Σχήμα Καροτσέρης-Αράδιππος".
"Ο Κυριάκος Μαππούρας, μεταφέρει μέσα του την κυπριακή παράδοση και την ερμηνεύει με ανεπανάληπτο τρόπο, από αμανέδες μέχρι τραγούδια διαφόρων διαθέσεων, θεμάτων και φωνητικών απαιτήσεων. " Larkos Larkou
Ο Κυριάκος Μαππούρας πέθανε στις 27 Απριλίου 2023. 

Για να μου δώσει ένα φιλί
https://www.youtube.com/watch?v=NjRgKBbZv0Q
Τραγούδι σε στίχους του πατέρα του Ανδρέα Μαππούρα


Ένα τρεχαντηράκι
https://www.youtube.com/watch?v=U19fxl6a9RI
Ο Κυριάκος Μαππούρας ερμηνεύει το Κωνσταντινουπολίτικο τραγούδι "Ένα τρεχαντηράκι" στα πλαίσια εκδήλωσης που έγινε στην παραλία των φοινικούδων στην Λάρνακα, και τον συνοδεύουν οι Κατερίνα Παναγιώτου στο βιολί, Γιώργος Λειβαδιώτης στο λαούτο και Μιχάλης Μιχαηλίδης στο τουμπερλέκι. Οι χορευτές είναι από την σχολή χορού "Καροτσέρης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες