25/2/16

Armandos Josephin (Αρμάνδος Τζιοζεφέν)

ΑΡΜΑΝΔΟΣ ΤΖΙΟΖΕΦΕΝ
https://plus.google.com/106936980813834243093/about

"Εγεννήθη στην Λευκωσία στις 17 Δεκεμβρίου 1931 από γονείς με καλλιτεχνικό υπόβαθρο. Ο πατέρας του έπαιζε βιολί η δέ μητέρα του ζωγράφιζε. Ο παππους του Αρμάνδου, ο Αμβρόσιος Τζοζεφέν είχε σπουδάσει μουσική στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Όταν περι τα τέλη του 19ου αιώνα εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη όπου εργαζόταν σε ένα γαλλικό λύκειο θηλέων ώς καθηγητής της μουσικής, επιστρέφει στην Κύπρο, όπου το 1900 η τότε αποικιοκρατική κυβέρνηση του αναθέτει να ιδρύσει και να συγκροτήσει την φιλαρμονική της Κύπρου, η οποία υφίστατε μέχρι σήμερα. Ο Αρμάνδος από νεότατος υπηρετεί με πάθος και τις δύο αυτές τέχνες. Μετά το Ελένειο Δημοτικό σχολείο, φοιτά στο Παγκύπριο γυμνάσιο από όπου αποφοιτά από το πρακτικό τμήμα το 1951. Κατά την γυμνασιακή του σχολική περίοδο είχε την τύχη να έχει ως δασκάλους τον Ιωάννη Κισσονέργη και Αδαμάντιο Διαμαντή, δύο από τους βάρδους της πρώτης γενιάς. Ο Αρμάνδος παίζει πιάνο αλλά το κυρίως όργανό του είναι το ακορντεόν. Εκτός από σολίστας δημιουργεί ένα ερασιτεχνικό τρίο με το οποίο εμφανίζεται στην τηλεόραση, ραδιόφωνο και σε όλη την Κύπρο. Με το τρίο ταξιδέυει και στο εξωτερικό για την διάδοση τόσο της παραδοσιακής όσο και της έντεχνης Κυπριακής μούσας. Παράλληλα με την εκτέλεση ασχολείται και με την σύνθεση και δισκογραφία. Η κυπριακή μας διάλεκτος είχε καταλυτική επίδραση επάνω του ώστε να ασχοληθεί με το έντεχνο-μελοποιημέν κυπριακό τραγούδι. Πλείστα από τα τραγούδια του έχουν γυρίστεί σε δίσκους και σε 5 CDs πέντε τραγούδια απο τα οποία έχουν βραβευθεί σε Παγκύπριους διαγωνισμούς του Ρ.Ι.Κ. Μερικά από τα γνωστά του τραγούδια είναι ο Ππαράς, Η Λωξαντρού, Ένα καρφί πυρούμενο, η Μουξουρού κ.α.
Ο Αρμάνδος έχει συνεργαστεί με τα πιο αξιόλογα ονόματα της εποχής όπως η Καλλιόπη Σπύρου, Μάρκος Γεωργίου, Λένα Χριστοφόρου, Χρίστος Σίκκη, Χριστάκη Μάρκου, Αρετή Κασάπη και άλλους πολλούς.

Οι βραβευμένες συνθέσεις του είναι:
    1. O Ππαράς- 1ο βραβείο διαλεκτικού τραγουδιού για το 1969, Ρ.Ι.Κ.
    2. Πλάστη που ζιείς στον ουρανό- 2ο διαλεκτικό βραβείο 1969 Ρ.Ι.Κ.
    3. Η Λοξαντρού- 1ο  βραβείο διαλεκτικού τραγουδιού για το 1971 Ρ.Ι.Κ
    4. Δέκα Κυριακές- 1ο βραβείο ελαφρολαϊκού τραγουδιού για το 1971 Ρ.Ι.Κ.
    5. Του λιμανιού τα φώτα- 1ο έπαινο ελαφρολαϊκού για το 1970 Ρ.Ι.Κ.
Τιμητικές διακρίσεις
    1. 29.10.1957-Τιμάται απότην Ιταλία για τις καλές του επιδόσεις και ΄΄υπηρεσίες΄΄ προς το ακορντεόν.
    2. 1.6.1961-Σε παγκύπριο διαγωνισμό σολίστ που διωργανώνεται από την  Crucianelli και το Ρ.Ι.Κ. παίρνει το πρώτο βραβείο, με έπαθλο ένα επαγγελματικό ακορντεόν  Crucianelli Baton, το οποίο έχει μέχρι σήμερα.
Η Λωξαντρού
https://www.youtube.com/watch?v=gr2iJ-oLdew
Στίχοι-Εκτέλεση: Αρμάνδος Τζιοζεφέν


Παράλληλα με τη μουσική ο Αρμάνδος ασχολείται και με την ζωγραφική. Κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις σε ομαδικές εκθέσεις και αργότερα με ατομικές. Μέχρι σήμερα πιστώνεται με 45 ομαδικές και 8 ατομικές, Πίνακες του υπάρχουν σε συλλογές στο εξωτερικό μέχρι και στο μακρινό Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία, Ιαπωνία όσο βέβαια και στην Κύπρο.
Το 1988 και 1989 φοιτά στην Ακαδημία καλών τεχνών Pietro Vannucci στην Περούτζια της Ιταλίας όπου το 1989 βραβέυεται με το πρώτο βραβείο χαρακτικής. Τα μέσα με τα οποία εκφράζεται είναι κυρίως το λάδι ή ακουαρέλλα, το κάρβουνο και το λινόλεο. Θεματογραφικά καταπιάνεται κυρίως με το τοπίο και το γυμνό. Είναι μέλος του επιμελετηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ). Επαγγελματικά εργαζόταν στην κυβέρνηση στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ώς τεχνικός, όπου εργάστηκε για 41 χρόνια. Αφυπηρέτησε το 1992 με την θέση του Ανώτερου Τεχνικού Επιθεωρητή Εργων."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες