11/2/16

Οι τρεις καλύτεροι Κύπριοι ηθοποιοί

Δεν αναφέρομαι ούτε στους παλιούς εκείνες Κύπριους ηθοποιούς που έχουν αποδείξει την αξία τους και είναι πλέον σε πολύ προχωρημένη ηλικία είτε ακόμη έχουν πεθάνει, ούτε και στους πολύ νέους και ανερχόμενους σταρ. Αλλά σε εκείνους που κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο και να ξεχωρίσουν. 
Νο 1 ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΥΡΑΣ: γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έζησε τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. Η πρώτη φορά που ανέβηκε στη σκηνή ήταν σε πολύ μικρή ηλικία, όταν το διήγημά του "Ο μικρός αγωνιστής" κέρδισε σε Παγκύπριο διαγωνισμό και έγινε θεατρική παράσταση. Σε ηλικία έντεκα ετών άρχισε να συνεργάζεται με το ΡΙΚ πάνω σε παιδικά θέατρα, εκπομπές και τηλεόραση. Μετά την σποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, πάει στη Δραματική σχολή Κώστα Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Όντας δευτεροετής φοιτητής της Δραματικής Σχολής, ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης τον φωνάζει για να του πει ότι είχε κάποιο ρόλο για εκείνο και συγκεκριμένα για την κυπριακή ηθογραφία "Αγάπησά σε που καρκιάς". Σ´ αυτή την πρώτη του θεατρική παράσταση γνώρισε και τη γυναίκα του. Μετά την αποφοίτησή του από την Δραματική Σχολή άρχισε τη συνεργασία του με τον ΘΟΚ, τον Θίασο Παπαδημήτρη αλλά και άλλα θεατρικά σχήματα. Στην πορεία παίρνει μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές που ξεχώρισε και αγαπήθηκε από το κυπριακό κοινό όπως "Το καφενείο", "Τάκκοι.com", "Σε φόντο κόκκινο" και πιο πρόσφατα στη σειρά "Νιώσε με", ενώ έχει κάνει και κινηματογράφο.

No 2 ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΝΙΟΣ: γεννήθηκε στην Λεμεσό αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία. Στο Λονδίνο είχε την τύχη να παίξει δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Ομάρ Σαρίφ και ο Ρότζερ Μούρ. Μετά από 36 χρόνια επέστρεψε στην Κύπρο και τα πάτρια εδάφη. Για ένα διάστημα εργάστηκε παράλληλα και σαν τραγουδιστής παρέα και με τον Στέλιο Χιώτη όμως το κοινό τον γνώρισε και τον λάτρεψε μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές "Μανώλης και Κατίνα", "Βουράτε Γειτόνοι" "Άσπρα Μπαλόνια" και  "Μπρούσκο".


 
No 3 ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ: γεννήθηκε το 1943 στην κατεχόμενη σήμερα από τους Τούρκους Γιαλούσα. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή Αθηνών και τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης-Κουν ενώ παράλληλα έκανε σύγχρονο χορό στη Ζουζού Νικολούδη. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν μέχρι το 1969 κάνοντας και πολλές περιοδίες σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στα πιο φημισμένα φεστιβάλ θεάτρου της Ευρώπης. Από το 1969 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην Κύπρο και κυρίως στο Θεατράκι του ΡΙΚ και στον ΘΟΚ. Επέστρεψε για μερικά χρόνια και πάλι στην Ελλάδα για να επιστρέψει οριστιστικά πλέον στην Κύπρο το 1991. Έχει παίξει κυρίως στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση αλλά και στον κινηματογράφο με πιο γνωστή "Οι εκδικητές της Κύπρου" όπως επίσης και σε ταινίες μικρού μήκους. Μεταξύ άλλων σημαντικών βραβεύσεων έχει λάβει το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου Κύπρου για τη σημαντική και συνολική προσφορά του στο θέατρο και το βραβείο πολιτιστικής προσφοράς "Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη" από το ΑΚΕΛ.
 Άλλοι σημαντικοί Κύπριοι ηθοποιοί: Σπύρος Σταυρινίδης, Κώστας Δημητρίου, Ανδρέας Αργυρίδης, Ανδρέας Τσουρής, Ηράκλης Γιωγαλλής, Τόνυ Δημητρίου, Σοφοκλής Κασκαούνια, Ανδρέας Μελέκης, Μαρίνος Ξενοφώντος, Δημήτρης Σάββα κ.ά.
Όταν μπορέσω
https://www.youtube.com/watch?v=RyvES9TxGZU 
Στίχοι: Σούλα Ζαφειρίου
Εκτέλεση: Γιώργος Ζένιος

Οι τρεις καλύτερες Κύπριες Ηθοποιοί
http://mousikovlog.blogspot.com.cy/2015/12/3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες