18/3/16

Θανάσης Πολυκανδριώτης

Γιός του λαϊκού συνθέτη, ρεμπέτη και σπουδαίου οργανοπαίχτη Θεόδωρου Πολυκανδριώτη(1923-2004), γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1948 στην Αθήνα και από παιδί έμαθε κιθάρα και σε νεαρή ηλικία συμμετείχε ως κιθαρίστας σε διάφορα συγκροτήματα της εποχής. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε και η επαγγελματική του καριέρα. Η μεγάλη αποκάλυψη έγινε το 1964, όταν αναγνωρίστηκε η αξία του στο μπουζούκι και οι δισκογραφικές εταιρείες ενδιαφέρθηκαν να τον αποκτήσουν. Το 1971 εμφανίστηκε με τη Νάνα Μούσχουρη και τη Μαρινέλλα. Συνεργάστηκε με τους Πάνο Γαβαλά Ρία Κούρτη, Μάνο Χατζιδάκι, Στέλιο Καζαντζίδη, Στράτο Διονυσίου, Γιάννη Πάριο, Τόλη Βοσκόπουλο, Ηλία Κλωναρίδη, Γιάννη Πουλόπουλο και άλλους πολλούς. Από το 1968 μέχρι σήμερα έχει συνθέσει και ξεπεράσει τις 1.000 συνθέσεις. Έχει δώσει συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, ενώ κατέλαβε και τα εδάφη της κλασικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την εκπαίδευση, ιδρύοντας την Σχολή Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης (παραρτήματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα) όπου διδάσκονται τα λαϊκά όργανα μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς. Στόχος της σχολής είναι η διάσωση και διάδοση της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης. Το καλοκαίρι του 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, μία σύγχρονη μέθοδο για το μπουζούκι με τίτλο «Είναι εύκολο να μάθεις μπουζούκι».
Μεγάλες Επιτυχίες: Ζηλεύω τα πουλιά (Καζαντζίδης), Και λέγε λέγε, Τα πήρες όλα κι έφυγες, Τα βάσανά μου ένα φορτίο (Διονυσίου), Τι έκανα για πάρτι μου (Μαρινέλλα), Είμαστε στην Ορεστειάδα (Στ. Διονυσίου), Ατέλειωτο ταξίδι (Βοσκόπουλος)

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στην Κούβα αυτοσχεδιάζει!
https://www.youtube.com/watch?v=AjjbAMKdxDU
Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στο ταξίδι του στην Κούβα,βρίσκει στην Παλιά Αβάνα δύο πλανόδιους μουσικούς και σε μια αυθόρμητη στιγμή του αυτοσχεδιάζει μαζί τους !

 

Ατέλειωτο ταξίδι (Θέλω να κάνουμε ένα έρωτα όλο τρέλα)
https://www.youtube.com/watch?v=UzYOobi73ms
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης
Πρώτη εκτέλεση: Τόλης Βοσκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες