24/6/16

Νίκος Μαστοράκης

Ο Νίκος Μαστοράκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Απριλίου 1941. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, συντάκτης, ραδιοφωνικός παραγωγός, παρουσιαστής, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πολλά άλλα. Με την ιδιότητα του ρεπόρτερ στον "Εθνικό Κήρυκα", σε ηλικία 18 ετών έκανε την πρώτη του μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία εξασφαλίζοντας αποκλειστική συνέντευξη από την εξόριστη πριγκίπισσα του Ιράν Σοράγια. Λίγα χρόνια αργότερα, ως συντάκτης της "Απογευματινής" και υποδυόμενος για τις ανάγκες του ρεπορτάζ τον μουσικό στην ορχήστρα του Γιάννη Πουλόπουλου, κατάφερε να βρεθεί στον Σκορπιό σε γιορτή που είχε πργανώσει ο Αριστοτέλη Ωνάση μαζί με τους καλεσμένους του Έλληνα Κροίσου, Τζάκι Κένεντυ και τον Τέντ Κένεντυ. Εντούτοις η φρουρά του Τεντ Κένεντι ανακάλυψε την κρυμμένη φωτογραφική μηχανήμ αφήνοντας τον όμως να φύγει. Πίσω στην Αθήνα, η αστυνομία κατέσχεσε τα αρνητικά των φωτογραφιών και το σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε λογοκριμένο. Παρόλα αυτά, η αποκλειστική είδηση του επικείμενου γάμου Ωνάση-Τζάκι πρωτοδημοσιεύτηκε σε εκείνο το αποκλειστικό ρεπορτάζ.

Την ίδια εποχή ο Μαστοράκης εργάστηκε στο κρατικό ραδιόφωνο ως ραδιοφωνικός παραγωγός των πιο επιτυχημένων εκπομπών για ξένη μουσική. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, οργάνωσε την συναυλία των Rolling Stones στο Καλλιμάρμαρο. Ο Μαστοράκης ήταν ο στιχουργός και ο παραγωγός των Forminx , του διάσημου pop-group των 60s, αλλά και στους Charms, τους Stormies και τους Juniors. Ο Μαστοράκης έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην δημιουργία της Ελληνικής Τηλεόρασης και εργάστηκε σε αυτή από το 1966 ως και το 1973 στην ΥΕΝΕΔ. Ήταν οικοδεσπότης σε πολλά τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικά shows φέρνοντας στο studio ακόμη και τον John Lennon και την Yoko Ono. Ήταν επίσης συγγραφέας και σκηνοθέτης σε πολλές τηλεοπτικές σειρές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρώτη ελληνική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Η συνωμοσία της σιωπής». Υπήρξε παραγωγός και σκηνοθέτης στο «Αλάτι και Πιπέρι» με οικοδεσπότη τον Φρέντυ Γερμανό. Μάλιστα δύο φορές απολύθηκε από την διεύθυνση της ΥΕΝΕΔ για "αντικυβερνητική προπαγάνδα" και για "φθορά των Ελληνικών ηθών".

Εντούτοις επανήλθε λίγες μέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, παίρνοντας συνέντευξη από ομάδα φοιτητών που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μετά την προβολή της εκπομπής, οι συμμετέχοντες φοιτητές συνελήφθησαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και βασανίστηκαν από το χουντικό καθεστώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να κάνει την εκπομπή ήταν η παρότρυνση που δέχθηκε από τον εξόριστο Τάκη Λαμπρία, έμπιστο φίλο του Καραμανλή, ενώ είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σπύρο Ζουρνατζή ότι οι φοιτητές θα μπορούσαν να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους χωρίς συνέπειες. Μετά την πτώση της χούντας ο Νίκος Μαστοράκης μη μπορώντας να εργαστεί πλέον στην Ελλάδα, εργάστηκε στην Αγγλία και την Αμερική ως σκηνοθέτης και ως παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Ήταν ο σεναριογράφος της ταινίας του Άντονι Κουίν "The Greek Tycoon" με συμπρωταγωνίστρια της Ζακλιν Μπισέ, μια ταινία βασισμένη στην ταραχώδη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες όπου έγραψε, σκηνοθέτησε και έκανε την παραγωγή σε πάνω από 17 ταινίες.
 
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1989 και έστησε από το μηδέν τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 από τον οποίο έφυγε 4 χρόνια μετά για να στήσει ένα ακόμα κανάλι, το STAR Channel. Tο 1995 έφτιαξε τον εξαιρετικά επιτυχημένο Rock ραδιοφωνικό σταθμό RadioGold και μέχρι σήμερα εργάζεται σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά projects σε Αμερική και Ελλάδα.

Βήματα
https://www.youtube.com/watch?v=iDxEI2clVso
Στίχοι: Νίκος Μαστοράκης
Μουσική: Γιώργος Θεοδοσιάδης
Εκτέλεση: Τζένη Βάνου & Γιάννης Βογιατζής


The Forminx - A precious white rose
https://www.youtube.com/watch?v=x6S9VxSJRQk
Όμορφη διασκευή της Ιταλικής επιτυχίας του Sergio Endrigo ''La rosa bianca''
Στίχοι: Νίκος Μαστοράκης
Εκπληκτική ερμηνεία από τον Τάσο Παπασταμάτη


 
The Forminx - Ah say yeah
https://www.youtube.com/watch?v=WW2UpXXpsgU
Στίχοι: Νίκος Μαστοράκης
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες