23/6/16

Γιάνκα (Yanka)

Η Γιάνκα (Yanka) είναι ένας ευρωπαϊκός εύθυμος χορός των αρχών της δεκαετίας του ΄60, ο οποίος κατέστει ιδαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, το 1965, ο δίσκος των Forminx ''Jeronimo Yanka'' κυκλοφόρησε από την εταιρία ''London'' στην Αμερική και γνώρισε αναπάντεχη επιτυχία! Ο Νίκος Μαστοράκης γράφει σχετικά για το τραγούδι αυτό:
«Κάποια στιγμή, στη Ρέμβη στη Θεσσαλονίκη, όπου έπαιζαν οι Forminx είχε έλθει ένα γκρουπ από Φινλανδούς και χόρεψαν αυτό τον περίεργο χορό, δεξιά αριστερά, ο ένας πίσω από τον άλλο. Και καθίσαμε με τον Βαγγέλη τον Παπαθανασίου και με τον αδελφό του τον Νίκο κι είπαμε… δεν φτιάχνουμε την ελληνική έκδοση; Κι η γιάνκα άρχισε να χορεύεται στα μαγαζιά, τα κλαμπ, στα ρεσιτάλ, στα σπίτια… Δεν μπορούσε ποτέ κανείς να πιστέψει ότι ένα 45αράκι, με το “Jeronimo yanka”, θα πούλαγε μέσα σ’ ένα μήνα, όσο πούλαγαν κανονικά σ’ ένα χρόνο τα μεγαλύτερα λαϊκά σουξέ».
"Ο χορός αυτός είχε ξεσηκώσει μεγάλους και μικρούς, αφού προκαλούσε γενική θυμηδία. Οι χορευτές, πιάνονταν από τη μέση, ο ένας πίσω από τον άλλον, ώστε να σχηματίζεται μια ανθρώπινη γραμμή, που γυρνούσε σε όλο τον χώρο, γελώντας. Μετά τους FORMINX, πολλά νεανικά συγκροτήματα, παρουσίασαν διασκευές της Γιάνκα. Ήταν τόσο δημοφιλής αυτός ο χορός, ώστε ακόμη και στα λαϊκά μαγαζιά, οι μπουζουξήδες, κάποια στιγμή, έπαιζαν Γιάνκα. Ο Ζαγοραίος, έγραψε τραγούδι σε αυτόν τον ρυθμό, ονομάζοντάς το «Νιάου Νιάου Γιάνκα». Λέγεται πως στη δεκαετία του 1940, και στην Ελλάδα στις αρχές του 50, χορεύτηκε, παρόμοιος με τη Γιάνκα χορός, με το όνομα Conga. Η Conga, υπήρξε δημοφιλέστατη κατά τον Β Παγκόσμιο ανάμεσα στους Αμερικανούς στρατιώτες. Και σε αυτό τον χορό, οι χορευτές σχημάτιζαν ανθρώπινη γραμμή. Λέγεται ότι, την Conga, την πήγαν στην Κούβα, μετανάστες από το Κογκό. Η Γιάνκα, ήταν ένας μουσικός δρόμος και όχι μία μοναδική μελωδία. Έτσι έχουμε διάφορες μελωδίες πάνω σε αυτό που ονομάζουμε Γιάνκα, Jenka ή Letkiss. Πάντως, όλες οι μελωδίες, χορεύονταν με τα ίδια βήματα, και κατά τον ίδιο τρόπο." 7707George

Γιάνκα (Ζουζούνια)
https://www.youtube.com/watch?v=DPPwa1Q3EbY


Γιάνκα (Τζένη Καρέζη)
https://www.youtube.com/watch?v=nVcBWOkGhvE
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Από την ταινία "Μια τρελή οικογένεια" του 1965

https://www.youtube.com/watch?v=4gTefnJNWD4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες