6/5/17

Ρένα Ντάλλια (1935-2000)


Η τραγουδίστρια Ρένας Ντάλλια υπήρξε η μούσα του Γιάννη Παπαϊωάννου και ο μεγάλος έρωτας της ζωής του. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελευθερία Παπακώστα και γεννήθηκε το 1934 ή 1935 στην Πάτρα. Στην Αθήνα ήρθε σε ηλικία 18 ετών, για σπουδές, αλλά επειδή ο πατέρας και ο αδελφός της ήταν εξόριστοι στην Ικαρία λόγω αριστερών φρονημάτων, η μητέρα της και η ίδια είχαν μεγάλες οικονομικές ανάγκες έτσι η Ελευθερία έπιασε δουλειά ως δακτυλογράφος στη Δημαρχία Αθηνών. Το 1951 διαμένουν με τη μητέρα της στο Παγκράτι και κάτω από το σπίτι τους ήταν μια οικογενειακή ταβέρνα ενός Κεφαλλονίτη, του Αντωνάτου. Στην ταβέρνα αυτή, που κατέβαινε συχνά, γνώρισε το Τρίο Ατενέ, καθώς και τον ραδιοφωνικό παραγωγό Κώστα Ζαφείρη. Ο Ζαφείρης πιου την είχε ακούσει θα μεσολαβήσει για να πάει σ’ ένα διαγωνισμό ταλέντων στο ραδιόφωνο. Η ίδια θα κερδίσει την πρώτη θέση στο διαγωνισμό και ο Ζαφείρη θα της δώσει τότε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Ρένα Ντάλλια». Σε λίγες μέρες ο Ζαφείρης της κάνει νέα πρόταση να εμφανιστεί ως τραγουδίστρια στη κοσμική ταβέρνα του Ορφανού και εκεί θα την ακούσει και ο Γιάννης Παπαϊωάννου και την παίρνει στην «Τριάνα». Το 1952, η Ρένα αποδεχόμενοι μια σπουδαία επαγγελματική πρόταση του Παπαϊωάννου και μαζί με το μουσικό του σχήμα ταξιδεύουν για την Κωνσταντινούπολη, για να εμφανιστούν στο κέντρο «Καζαμπλάνκα» και όπου παραμένουν δύο μήνες γνωρίζοντας δόξα και χρήμα. Η Ντάλλια γνωρίζεται και με τον Βασίλη Τσιτσάνη και περνάει πλέον και επίσημα στη δισκογραφία με τραγούδι «Γκιούλ Μπαχάρ». Το 1953 εργάζεται στο "Φαληρικό"πλάι στον Παπαϊωάννου, τον Ζαμπέτα, το Χιώτη και τα μεγάλα ονόματα του χώρου (Τσάντα, Μάνεση, Γκούτη, Κολοκοτρώνη κ.α.). Το ίδιο χρόνο μαζί με τον Παπαϊωάννου φεύγουν για Αμερική και εκεί μένουν δέκα ολόκληρους μήνες. Γραμμοφώνησαν και διάφορα τραγούδια στην δισκογραφική εταιρία “LIBERTY” και οι δίσκοι τους είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η Ντάλλια γνώρισε και ελληνοαμερικανούς καλλιτέχνες, όπως ο Τζιμ Αποστόλου, με τον οποίο συνεργάστηκε στη δισκογραφία και γραμμοφώνησαν σαν ντουέτο. Λίγες μέρες πριν τα χριστούγεννα του ίδου έτους Παπαϊωάννου και Ντάλλια επιστρέφουν στην Ελλάδα και στην «Τριάνα». Η αφόρητη όμως ζήλεια του Μπαρμπα Γιάννη για την όμορφη και νεαρότατη συντροφό οδηγεί τις σχέσεις τους στο απροχώρητο και η τραγουδίστρια τον εγκαταλείπει και φεύγει κρυφά για την Αμερική
με την συνδρομή του Γιάννη Τατασόπουλου. Οι δυό τους μαζί θα κάνουν και πολλούς δίσκους στην ελληνοαμερικανική δισκογραφική εταιρία "ΝΙΝΑ". Εκεί θα ξανασυναντηθεί και με την Μαρίκα Νίνου και έδινε μάχη με τον καρκίνο. Την Νίνου την είχε γνωρίσει κατά την πρώτη της περιοδεία στην Αμερική με τον Παπαϊωάννου. Το 1958 η Ρένα Ντάλλια επιστρέφει στην Ελλάδα και δουλεύει το καλοκαίρι με τον Τσιτσάνη και μετά με τον Χρηστάκη Σύρπο. Εγκαταλείπει όμως τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και αρχίζει επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική, Δυτική Ευρώπη και Μέση Ανατολή). Το επόμενο έτος 1959 βρίσκεται για τρίτη φορά στην Αμερική. Στην Αμερική παντρεύεται ένα Έλληνα και το ζευγάρι επιστρέφει για μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, στον Πειραιά, τη δεκαετία του ’70. Τον Αύγουστο του 2000 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 65 ετών.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Ρένα Ντάλλια τραγούδησε και ένα τραγούδι αφιερωμένο για την Κύπρο που αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της από τον Αγγλικό Ζυγό αλλά και την καταδίκη των Δημητρίου και Καραολή.
Μεγάλες Επιτυχίες: «Είμαστε φίλοι», «Χαλάλι σου χαλάλι» (Παπαϊωάννου), «Φτωχοκάλυβο» (Χιώτης), «Αρχοντορεμπέτισσα», «Έφυγες (Μητσάκης).

Θέλω να πάψεις να γελάς, θέλω να κλαις
https://www.youtube.com/watch?v=WNbOUwfBa48
Στίχοι-Μουσική: Σταύρος Τζουανάκος
Εκτέλεση: Ρένα Ντάλλια & Γιάννης Παπαϊωάννου


Κύπρος Βασανισμένη (Ή λευτερία ή θάνατο)
https://www.youtube.com/watch?v=dve6_TFkAnQ
Στίχοι: Νίκος Ρούτσος
Μουσική: Γιάννης Τασσόπουλος (ή Ντίλιγκερ)
Ερμηνεία: Ρένα Ντάλλια 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες