26/5/17

Γιάννης Φέρτης (1938-2024)

Ο Γιάννης Φέρτης είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Πρωταγωνιστής από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα. Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1938 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1959 στο έργο "Η Ηλικία της Νύχτας" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και ακολούθησε η συμμετοχή του σε έργα σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων (Τ. Ουίλιαμς, Τζ. Πρίσλεϊ, Π. Σάφερ, Γ. Γκίμπσον, Θ. Γουάϊλντερ, Τζ. Μάνερς, Ζ. Κοκτώ, Μπ. Μπρεχτ κ.α.). Από το 1967 και για μια δεκαετία, λειτούργησε ως θιασάρχης μαζί με την τότε σύζυγο του Ξένια Καλογεροπούλου και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 συνεργάστηκε με το θίασο Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ. Τη δεκαετία του 1980 υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο «Αθηνά». Την τελευταία εικοσαετία, πέραν των παραστάσεων του με το "Αμφι-Θέατρο" του Σπύρου Ευαγγελάτου και το Θέατρο Τέχνης, συνεργάστηκε με διάφορα άλλα θεατρικά σχήματα.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 25 ταινίες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία "Ποια Είναι η Μαργαρίτα" με την Καρέζη. Πρωταγωνίστησε επίσης σε πλήθος τηλεοπτικών σειρών, με σημαντικότερες τη "Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια", οι "Συμβολαιογράφο" και στο "Βίος Ανθόσπαρτος".

Ο Γιάννης Φέρτης το 1971 μαζί με την Αφροδίτη Μάνου κυκλοφόρησαν το ντουέτο ”Σαν με κοιτάς”, το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση για την ταινία ”Εκείνο το καλοκαίρι” και συμπεριλήφθηκε σε αρκετά albums μέχρι και σήμερα. Το 1972 συμμετείχε ως αφηγητής στο τραγούδι "Τι να Θυμηθώ τι να Ξεχάσω" με ερμηνευτή τον Γ. Νταλάρα, ενώ το 2000 συμμετείχε ως αφηγητής στο CD του Π. Γαϊτάνου "Η πηγή της Ζωής" και το 2008 συμμετείχε στο "Τραγούδι του παλιού Καιρού" του Μ. Μητσιά από το δίσκο "Αργοναύτες". Ως αφηγητής συνεργάστηκε και με τον Μίκη Θεοδωράκη. Με την ιδιαίτερα εκφραστική φωνή του έχει "ντύσει" πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στις 14 Απριλίου 2024.

Σαν με κοιτάς
https://www.youtube.com/watch?v=1BT2ydCiV0A 
Στίχοι: Αλέξης Αλεξόπουλος
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Εκτέλεση: Γιάννης Φέρτης & Αφροδίτη Μάνου ( Ντουέτο )

Τον Γιάννη Φέρτη ντουπλάρει ο Ιταλός τραγουδιστής Fefe Aliberti.



Οι πεταλούδες
https://www.youtube.com/watch?v=b5BbUh_4aOA
Στίχοι: Κώστας Κωτούλας Μουσική: Γιάννης Σπανός
Εκτέλεση: Γιάννης Φέρτης
Από το θεατρικό έργο του Λεονάρντ Γκερς,"Οι πεταλουδες ειναι ελευθερες" που ανέβασε ο θίασος Γιάννη Φέρτη - Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο "Αλάμπρα". (1970)
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες