12/8/18

Οι 10 καλύτεροι Έλληνες τηλεοπτικοί μάγειρες

Οι δέκα καλύτεροι Έλληνες τηλεοπτικοί μάγειρες

 Ο μοναδικός Έλληνας που κατάφερε να ταυτίσει τόσο πολύ το δικό του όνομα με τις μαγειρικές του ικανότητες και ιδίως με τις συνταγές του υπήρξε ο Σιφνιώτης αρχειμάγειρος Νικόλαος ΤσελεμεντέςΣτην σύγχρονη όμως εποχή γνωστοί έγιναν οι:

Έλληνες Σεφ Top10

Βέφα Αλξειάδου
Ηλίας Μαμαλάκης
Λευτέρης Λαζάρου
Στέλιος Παρλιάρος
Έκτορας Μποτρίνι
Βασίλης Καλλίδης
Δημήτρης Σκαρμούτσος
Σωτήρης Κοντιζάς
Αλέξανδρος Παπανδρέου
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κυπριακό Top 3: 
Tonia Buxton, Χριστόφορος Πέσκιας, Χρίστος ΧριστοδούλουΧαΐνηδες - Συνταγές μαγειρικής
https://www.youtube.com/watch?v=Ug_wYHKVS2M
Στίχοι: Δημήτρης Αποστολάκης
Μουσική: Δημήτρης Ζαχαριουδάκης & Γιώργος Μανωλάκης


1 σχόλιο:

  1. Νικόλαος Τσελεμεντές (1 Ιανουαρίου 1878 – 2 Μαρτίου 1958)

    Η οικογένεια του καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του. Ο θείος του ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου "Ακταίον" στο Νέο Φάληρο. Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό "Οδηγός Μαγειρικής" που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α. Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου "Ερμής", ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ' τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Επηρεασμένος απ' τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ' αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία.

    Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες