17/6/15

Μπάμπης Γκολές (1947-2015)

5 Νοε 1947 - 11 Ιαν 2015
Ο Μπάμπης Γκολές  ήταν Έλληνας τραγουδιστής του ρεμπέτικου-λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1947 στην συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας. Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από την ηλικία των 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι. Είχε βαθιά γνώση του ρεπερτορίου των δίσκων των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα τραγούδια από ένα ευρύτερο φάσμα που περιείχε εκτός από τα διάφορα είδη του ρεμπέτικου, την καντάδα και το δημοτικό τραγούδι, που είχαν ηχογραφηθεί σε λιγοστούς τέτοιους δίσκους και είχαν χαθεί με το πέρασμα των χρόνων. Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στη συνοικία του Ταραμπούρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του ΄80 συνυπήρξε με το συγκρότημα "Τα παιδιά από την Πάτρα" στα πρώτα βήματα τους στο χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο Χάραμα που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία Τσάρκα στα παλιά. Είχε ηχογραφήσει συνολικά, περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια. Ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της αναβίωσης του ρεμπέτικου. Αποτελούσε συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού και ήταν ένας αυθεντικός τραγουδιστής και συνεχιστής του ιδιαίτερου ρεμπέτικου στυλ. Πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2015 σε ηλικία 68 ετών, η κηδεία του έγινε στην Πάτρα με μουσική συνοδεία ρεμπέτικων τραγουδιών και παρουσία μεγάλου πλήθους. [1] [2]

Καϊξής
https://www.youtube.com/watch?v=YOXn3LTEXPM
Στίχοι: Γιώργος Φωτίδας Μουσική: Απόστολος Χατζηχρήστος
Εκτέλεση: Μπάμπης Γκολές
Πρώτη Εκτέλεση: Απόστολος και Ευάγγελος Χατζηχρήστος

*Καϊξής ή Καϊκτσής < προέρχεται από την τουρκική λέξη kayıkçı < kayık που σημαίνει τον καπετάνιο (ή τον ιδιοκτήτη) ενός καϊκιού, ενός μικρού ιστιοφόρο, συνήθως αλιευτικού.
*Γκελ Γκελ < τουρκ. gel σημαίνει έλα έλα που λέγεται θωπευτικά ως "έλα μου - έλα μου", η φράση αυτή αποδίδεται ποιητικά και σε λαϊκά κυρίως χορευτικά τραγούδια με ιδιαίτερο ρυθμικό χαρακτήρα.
*Γιαβάς < τουρκική yavaş σημαίνει αργά, σιγά σιγά

*Γκιουζέλ Χανούμ < τουρκ. güzel και hanım σημαίνει την όμορφη κοπέλα του χαρεμιού
Μάγισσες φέρτε βότανα
https://www.youtube.com/watch?v=BOsUsa-i-2M
Στίχοι: Νίκος Ρούτσος
Μουσική: Γιάννης Τατασόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος & & Σταύρος Πλέσσας ( Τερτσέτο )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες