20/5/15

Πριγκίπισσα Ζήνα ντε Τύρας

Πριγκίπισσα Ζήνα Κάνθερ ντε Τύρας
Η ξεχασμένη ευεργέτιδα της Κύπρου

«Μια γυναίκα φεύγει, μια σωστή κυρία, τα βήματα της σβήνουν μια θλιβερή ιστορία» της τραγουδούσε τη δεκαετία του ΄60 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και της φιλούσε το χέρι. Η «θλιβερή ιστορία» της Ζήνα Κάνθερ ξεκίνησε στο χωριό Τάλα της Πάφου, «όπου αμυγδαλιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, βερικοκιές, συκιές, απλώνονταν παντού. Απέραντοι αμπελώνες και δημητριακά. Λουλούδια μοσχοβολούσαν στις αυλές. Επίγειος παράδεισος το χωριό μου». Έτσι το περιγράφει στο βιβλίο της όπου παρουσιάζεται με δύο πρόσωπα, τη σημερινή Πριγκίπισσα που δέχεται την εξομολόγηση μιας χωριατοπούλας που είναι στην ουσία η δικιά της ζωή. 

Η ζωή της, μοιάζει με το παραμύθι της σταχτοπούτας. «Μια ζωή μέσα στον άνεμο». Η ίδια πάμπτωχη, το τελευταίο παιδί δεκαμελούς αγροτικής οικογένειας, εργαζόταν από παιδί για να βοηθήσει τους γονείς της, μορφώθηκε μέχρι την 4η του Δημοτικού,  ήταν θύμα ενδοοικογενιακής βίας, υποχρεώθηκε σε ένα γάμο τον οποίο ποτέ δεν επέλεξε, έμεινε έγγυος αλλά τελικά χώρισε, κατέλεξε να χορεύει σε κακόφημα νυχτερινά μαγαζιά όπου εκεί μετά από 4 χρόνια θα γνωρίσει τον μέλλοντα συζυγό της. Ήταν διοικητής μεταλλείων και πετρελαιοπηγών σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 1952 παντρεύτηκε τον Αμερικανό εκατομμυριούχο Κριστιάν Κάνθερ. Πλούτος και δόξα αλλά και η ροπή του συζύγου της στον αλκοολισμό. Δώρησε εκατομμύρια σε φιλανθρωπικό έργο. Το 1967 απέκτησε, έπειτα από πνευματική υιοθεσία από τον Πρίγκιπα Παύλο Παλαιολόγο- Κριβέ τον τίτλο της Πριγκίπισσας ντε Τύρας. Παρέμεινε μόνη της σε ένα σπουδαίο αρχοντικό στον Λυκαβηττό  (Λευκωσία). 


Της Αντιγόνης Δρουσιώτου
Πηγή: Mηνιαίο περιοδικό "'Ομικρον" Μάρτιος 1997
Μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο από NOCTOC

"Η Ζήνα Κάνθερ γεννήθηκε στην Ταλα της Πάφου. Γυναίκα δυναμική, κυριευμένη από πόθο για ελευθερία, πάλεψε ενάντια σε κάθε σύμβαση. Πίστευε ότι ο θάνατος καταδικάζει την επίγεια ύπαρξη, γι’ αυτό και έζησε με μεγάλη ένταση. Ο τρόπος ζωης της για την εποχή και τα δεδομένα της Κύπρου κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, την κατατάσσει σύμβολο του φεμινισμού που αγωνίστηκε ως χειραφετημένη γυναίκα για να αποχτήσει το δικαίωμα μιας καλύτερης ζωης. Αλλά και η στενή συνεργασία της με τον αρχηγό της οργάνωσης Διγενή, φανέρωσε τον δυναμισμό που την διακατείχε. Το όνειρο της από μικρή να καταξιωθεί στην Κυπριακή κοινωνία ως άνθρωπος της προσφοράς, το πέτυχε ανά το πανελλήνιο ως μεγάλη ευεργέτης. Κατάφερε να αναρρηχιθεί τα σκαλοπάτια της επιτυχίας και να γίνει μια από τις πλουσιότερες γυναίκες. Της αποδόθηκε ο τίτλος της πριγκίπισσας και εν ζωή τιμήθηκε δεόντως για τη μεγάλη προσφορά της. Θυσίασε απίστευτα ποσά χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς και για έργα κοινής ωφέλειες, που άλλος ανά τους αιώνες σε τόσο μεγάλο βαθμό, δεν έκαμε. Στη κοινότητα της Χλώρακας που για ιδιαίτερους λόγους έτρεφε μεγάλη αγάπη, έδωσε τα περισσότερα. Μετέτρεψε σε δρόμους τα άλλοτε μονοπάτια, διάνοιξε καινούργιο οδικό δίχτυο και μετέτρεψε το μικρό ασήμαντο χωριό σε μοντέρνα κοινότητα. Έκτισε την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έργο τέχνης που κοσμεί το παραλιακό μέτωπο στην άκρη της θάλασσας, και βοήθησε στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού που χάλασε στο σεισμό το ’53. Αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης που τις δώρισε στην κοινότητα, έδωσε υποτροφίες σε άπορους μαθητές, και βοήθησε φτωχές οικογένειες."

  Princess Zena Kanther De Tyras Δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία από τον Κυριάκο Ταπακούδη
http://zinakanther.blogspot.com/

Μια γυναίκα φεύγει
https://www.youtube.com/watch?v=SzRB99hxJd8
Στίχοι: Ελένη Λιάκου
Μουσική-Εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης


1 σχόλιο:

  1. Έφυγε η Ζήνα Κάνθερ
    04.07.2012 10:43


    ΕΦΥΓΕ χθες από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, η γνωστή πριγκίπισσα Ζήνα Κάνθερ Ντε Τύρας. Η ευεργέτιδα της Κύπρου και ιδιοκτήτρια του γνωστού κινηματογράφου Ζήνα Πάλας βρισκόταν σε κώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζούσε απομονωμένη εδώ και χρόνια στην έπαυλη της στη Λευκωσία.

    Δημιούργησε τον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας, με στόχο την πραγματοποίηση μεγάλων εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων με καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Η οικονομική της συνεισφορά ήταν σημαντική και για τη δημιουργία του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας σε σχεδιασμό του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη, για την ανέγερση σχολείων και εκκλησιών, για την ενίσχυση νοσοκομείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

    Γύρω από τη Ζήνα Κάνθερ είχε δημιουργηθεί ένας μύθος. Στο βιβλίο «Μια ζωή μέσα στον άνεμο» σκιαγραφείται η πολυτάραχη ζωή της. Γεννήθηκε γύρω στο 1930 στην Τάλα της Πάφου, όπου και πέρασε αρκετά δύσκολα χρόνια. Ακολούθησαν ωστόσο χρόνια χλιδής και πλούτου δίπλα στον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Κριστιάν Κάνθερ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1952. Το 1967 απέκτησε, έπειτα από πνευματική υιοθεσία από τον Πρίγκιπα Παύλο Παλαιολόγο-Κριβέ τον τίτλο της Πριγκίπισσας ντε Τύρας.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο «από τον δικηγόρο του άντρα της έμαθε πως ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ήταν διοικητής μεταλλείων και πετρελαιοπηγών σε πολλά μέρη. Τα καθαρά κέρδη ήταν τεράστια. Όμως, τα προβλήματα του αλκοολισμού στιγμάτιζαν της ζωή της. Ο σύζυγος έκανε μήνες σε κλινικές του εξωτερικού...».

    Η φιλανθρωπική της δράση στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού ήταν τεράστια. Χορήγησε σπίτια σε φτωχές οικογένειες και ορφανά, άνοιξε και συντήρησε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα νεαρών κοριτσιών, σπούδασε παιδιά, επιχορήγησε την κατασκευή αθλητικών σταδίων και σωματίων. Θεωρείται η μεγαλύτερη ίσως ευεργέτιδα της Κύπρου.

    Η πρωτοφανής φιλανθρωπική της δράση τιμήθηκε κατά καιρούς με διάφορες διακρίσεις, όπως ο σταυρός του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας 1964), ο τίτλος του Ιππότη του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, ο τίτλος της γενικής Γραμματέας του Τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου. Της έχουν επιδοθεί χρυσά κλειδιά πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει συναντηθεί με εξέχουσες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες, όπως τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, Πατριάρχες. Στενή ήταν η φιλία της με τον Γρίβα και βοήθησε γενναιόδωρα στην ανέγερση του ιδρύματός του στην Αθήνα. Γνωστή και η δράση της στον απελευθερωτικό αγώνα του '55. Για την πολιτική της δραστηριότητα κατά καιρούς λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Η κηδεία της Ζήνας Κάνθερ θα τελεστεί σήμερα, από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. - See more at:

    http://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/local/503766#.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες