15/5/15

Λεωνίδας Μαλένης (1937-2022)

Ο κος Λεωνίδας Μαλένης είναι περισσότερο γνωστός στο ευρύ ελλαδικό κοινό ως ο στιχουργός του τραγουδιού "Χρυσοπράσινο Φύλλο" (αφιερωμένο στην ιδιαίτερη του πατρίδα Κύπρο και μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη και πρωτοερμηνευμένο από τον Σερ του ελληνικού πενταγράμμου Γρηγόρη Μπιθικώτση). Τα ποιήματα του κυρίου Μαλένη και ειδικά οι στίχοι του μιλούν για την Κύπρο, την, αγάπη, τον έρωτα αλλά και την κοινωνική αδικία. Ο ίδιος υπήρξε επί σειρά ετών παρουσιαστής, αρθρογράφος, δημοσιογράφος και ραδιοσταθμάρχης ενώ πολύ γνωστή και αγαπητή στο κυπριακό κοινό ήταν η εκπομπή του "Πρόσωπο με Πρόσωπο". Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Ανδριανή Μαλένη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά την ηθοποιοί και σκηνοθέτη Λέα Μαλένη και την ραδιοφωνική παραγωγό, ηθοποιό και παρουσιάστρια Μαρίνα Μαλένη.

Ο Λεωνίδας Μαλένης γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία και σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις στις ΗΠΑ. Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος στην εφ. "Έθνος" και σαν αρχισυντάκτης στην αγγλόφωνη κυπριακή εφ. "The times of Cyprus" όπως και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα και ποιήματα. 

Απεβίωσε στις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Η αγάπη δεν φοβάται
https://www.youtube.com/watch?v=HxlsCHLi0Ow
Στίχοι: Λεωνίδας Μαλένης
Μουσική: Άντρος Παπαπαύλου
Πρώτη εκτέλεση: Μιχάλης Χατζηγιάννης
Σενάριο - 1995


Το μόνο που θυμάμαι
https://www.youtube.com/watch?v=k-PiXs2nNJU
Στίχοι: Λεωνίδας Μαλένης & Γιώργος Θεοφάνους
Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους
Από το LP/CD ''ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ'' που κυκλοφόρησε το 1991 από την MINOS-EMI

 
Η Ευρυδίκη όπως και ο Γιώργος Θεοφάνους μπήκαν στην δισκογραφία με την αρωγή και τη βοήθεια του κου Λεωνίδα Μαλένη, ο οποίος αργότερα τους πάντρεψε. Άλλοι τραγουδιστές που έγιναν γνωστοί μέσω του Μαλένη είναι ο Κώστας Ταμπουρίδης και ο Σταύρος Χατζησάββας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες