4/5/15

Κώστας Χατζηχριστοδούλου

Ο Κώστας Χαζηχριστοδούλου γεννήθηκε στα Πάνω Λέυκαρα της επαρχία Λάρνακας και από πολύ νωρίς παίρνει τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής, ενώ, τελειώνοντας το λύκειο έρχεται στην Αθήνα, όπου σπουδάζει Νομικά στο Πανεπιστημίο Αθηνών. Παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα κλασικής κιθάρας και φωνητικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Τον Τόκα τον είχε ήδη γνωρίσει ως φοιτητή από το 1977 και από τότε κράτησαν μια μεγάλη και αληθινή φιλία. 
Ως ερμηνευτής έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες (μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κοτσώνης και Μίμης Πλέσσας) και κυρίως με τον Μάριο Τόκα. Επίσης, έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές, όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Πασχάλης Τερζής, Γλυκερία, Αντώνης Καλογιάννης, Κατερίνα Κούκα και άλλοι.

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=49148

Θεοτόκε Αειπάρθενε
https://www.youtube.com/watch?v=7pmXiDJ-dq8
Μουσική: Μάριος Τόκας
Κείμενα του Αγιορείτη μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη
Εκτέλεση: Κώστας Χατζηχριστοδούλου8
Album: "Θεογεννήτωρ Μαρία" Έτος: 1998



Υψίστου Μήτηρ
https://www.youtube.com/watch?v=iR9xZAM52xU
Μουσική: Μάριος Τόκας
Κείμενα του Αγιορείτη μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη
Εκτέλεση: Κώστας Χατζηχριστοδούλου & Μανώλης Μητσιάς
Album: "Θεογεννήτωρ Μαρία" Έτος: 1998



Η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του είναι το 1996, όταν ο Τόκας πηγαίνει στο Άγιον Όρος και εκεί, συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα που βρήκε και μελέτησε, έγραψε το συμφωνικό έργο Θεογεννήτωρ Μαρία, το οποίο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης (2002), με ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά και Κώστα Χατζηχριστοδούλου, το φωνητικό σύνολο ΄΄ECHO΄΄ συνοδεία της Bratislava Chamber Philharmonic Orchestra υπο την Διεύθυνση του Γιώργου Παγιάτη, στο πλαίσιο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον ιστορικό αυτό ναό, για πρώτη φορά ακούστηκε ελληνική μουσική.

"ΘΕΟΓΕΝΝΗΤΩΡ ΜΑΡΙΑ" στον καθεδρικό ναό Αγίου Μαρτίνου στη Μπρατισλάβα 
 https://www.youtube.com/watch?v=QUxDjLDWWAI

Ο Τόκας θεωρεί εκείνη την ημέρα ως την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του. Για το έργο αυτό, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, έγραψε «O Μάριος Τόκας, πάντα στηριγμένος στις ρίζες της ελληνικής μας παράδοσης, δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά. Οι μελωδίες του έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο τον βράχο του Άθω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες