16/5/15

Γιώργος Καλογήρου

Ο Κύπριος μουσικός Γιώργος Καλογήρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981 και κατάγεται από το Λιοπέτρι. Από την ηλικία των 8 ετών πήρε μαθήματα βιολιού και ανώτερων θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών στο λαούτο, δημοτικό τραγούδι, θεωρία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και στη βυζαντινή μουσική (πτυχίο, δίπλωμα) στη σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής «Eν Χορδαίς» στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα κρητικού λαούτου με τον Γιώργη Ξυλούρη. Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Χρυσόστομο Σταμούλη, Μιχάλη Χριστοδουλίδη και Χρήστο Λεοντή σε συναυλίες και δισκογραφικές τους δουλειές ως ερμηνευτής. Έγραψε μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Το 2009 κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο: «Καλά το λεν για το φεγγάρι...» σε στίχους του ιδίου, Παναγιώτη Θωμά και σε ποίηση Κώστα Μόντη, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Βασίλη Μιχαηλίδη και Στασίνου. Το 2010 κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: «Ο τεπάρισσος» σε ποίηση Γιάννη Κυπρή στην οποία συμμετέχει η Σοφία Παπάζογλου. Με συνεργάτες του φτιάξανε το μουσικό σχήμα «Ενδοχώρα» με το οποίο παρουσίασε τα τραγούδια του με συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία. Το Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε με συναυλία στη Λευκωσία την τελευταία του συνθετική δουλειά με τραγούδια σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Από το 2011 εργάζεται ως καθηγητής μουσικής σε Μουσικά Λύκεια. Το 2012 αναλαμβάνει επίσης τη διεύθυνση της χορωδίας του Δήμου Δερύνειας. 

Ο Γιώργος Καλογήρου παίζει λαούτο
https://www.youtube.com/watch?v=gsRxduNPzK8
Ο Γιώργος Καλογήρου παίζει ένα Κυπριακό ζεΐμπέκικο με λαούτο κατασκευής Δημήτρη Ραπακούσιου το οποίο διατίθεται προς πώληση και είναι ετοιμοπαράδοτο στο κατάστημα Νίκος Ξυλούρης εντός του Μουσείου Ελληνικών λαικών μουσικών οργάνων που βρίσκεται στην οδό Διογένους 1-3 στους Αέρηδες-Πλάκα


Πουλί θα πετάξει (Εις μνήμη Σταύρου Κουγιουμτζή (1932-2005))
https://www.youtube.com/watch?v=KYnCVHzqXK4
Στίχοι: Παναγιώτης Θωμά
Μουσική: Γιώργος Καλογήρου
Εκτέλεση: Γιώργος Καλογήρου / Παναγιώτης Θωμά


1 σχόλιο:

  1. Το λαούτο ή λαγούτο, είναι έγχορδο όργανο, που στην ελληνική παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιείται κυρίως σαν συνοδεία σε βιολί, λύρα ή άλλα όργανα.

    Το λαούτο αποτελεί σύνθεση στοιχείων από την αρχαιοελληνική πανδούρα (μακρύ χέρι). Συγγενεύει με το ούτι αλλά έχει μεγαλύτερο μπράτσο. Κουρδίζεται Μι λα ρε σολ, από κάτω προς τα πάνω. Είναι όργανο υποτιμημένο, ιδιαίτερα στις στεργιανές περιοχές -χρησιμοποιείται όμως αρκετά στα νησιά- παρόλα αυτά οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγάλες. Ο δεξιοτέχνης του λαούτου Χρήστος Ζώτος συνέβαλλε στην ανάδειξη του λαούτου δημιουργώντας μια δική του τεχνική.

    Η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη στην Κρήτη,όπου συνοδεύει κυρίως την λύρα,καθώς και στην Κύπρο, όπου συνοδεύει συνήθως το βιολί . Πολλές φορές όμως, το συναντάμε και μόνο του ή σε ζευγάρια.

    Η οικογένεια του λαούτου, αποτελείται και από άλλα όργανα, όπως την λάφτα (η οποία λέγεται και πολίτικο λαούτο).

    "Το κυπριακό λαούρο κουρδίζεται από την μπάσα προς τα κάτω C G D A"
    Nikolas Kappa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες