9/5/15

«Χασαμπουλιά-Χασαμπουλιά σαν τα πουλιά πετούσαν…»

Χασάν Αχμέτ Πολίς (μεσαίος)
Μεχμέτ Αχμέτ Καϊμακάμ (αριστερά)
Χουσεΐν Καβούνη (δεξιά)
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΧΑΣΑΜΠΟΥΛΙΩΝ
Του ποιητή ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΖΙΑΠΟΥΡΑ
(Απόσπασμα)

Μεγαλοΰψιστε Θεέ που 'σαι στα ψιλωμένα
που ξέρεις τα κρυφά λόγια τζαι τα φανερωμένα
Έπλασες γη τζαί ουρανό ήλιο τζαί φεγγάρι
έκαμες τζαί το κόσμο σου τζ΄ έδοσες του τη χάριν
επλασες τον παραδεισον εκεινο το περβόλι
εκαμες τζαι ενα ποιητη μεσα στην Κύπρο όλην
Σταθείτε όλοι με σειρά χωρίς να φλυαραται
εγιώνι να σας τραουδω τζαί σεις να με αγρεικάτε
Νέο τραούδιν έφερα για να σας τραγουδήσω
να σας συνάξω ούλους σας τζαι να σας κλαμουρίσω
Στα ενενήντα τέσσερα στα γέρημα Μαμώνια
έπεσε μέσα το κακόν έχει πέντε-έξι χρόνια
Εχου αραν που τους γονιούς ότι κακόν τζι αν ένει
έτο που ξιλιφτήκασιν έμειναν κάτι ξένοι
Έχω το παρατήρημα τοκλαμα φέρνει κλάμα
να δητε τον Χασαν-Πουλια καμώματα που καμαν
Χασαμπουλια-χασαμπουλια σαν τα πουλιά πετούσαν
διάφορα φορέματα καθ ήμερα φορούσαν
την μια ημέρα τούρκικα την άλλη τα ρωμεϊκά
για να σκοτώσουν άνθρωπο εξαρτάται που γυναίκα
Τώρα για να μιλήσουμε κατά δικαιοσύνη
ξέρουν την που τον τζύρη τους τούτην τη καλοσύνη
Αντί να κόψει το κακό παιδκιά μου τραβηχτείται
δώστε τους γέρους τους Ρωμιούς μ΄άντα που του θωρείτε...

Το τραγούδι των Χασαμπουλιών (Ολόκληρο)
http://mamoniavillage.blogspot.com/2012/10/blog-post_24.html

Χασαμπουλιά (1974)
https://www.youtube.com/watch?v=kLlm5klOTwA
Το τραγούδι των τίτλων της κυπριακής ταινίας "Τα Χασαμπουλιά της Κύπρου" (1974) του Κώστα Δημητρίου, όπως ερμηνεύτηκε από τον ίδιο τον συνθέτη Στέλιο Αργύρη σε στίχους Κώστα Τύμβιου.
Ο χορός της Εμμετέ  https://www.youtube.com/watch?v=f24tnq4u8Cs


Οι βράχοι των Χασαμπουλιών
https://www.youtube.com/watch?v=S1_TAsWu-V4


"Τα Χασαμπουλιά, ήταν οικογένεια Τούρκων που κατάγονταν από την Επισκοπή Λεμεσού, και με την αγγλική επικράτεια μετοίκησαν στο χωριό Μαμώνια της επαρχίας Πάφου. Η οικογένεια είχε τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Το 1887, ξεκινά το αμαρτωλό έργο της οικογένειας. Ο μεγαλύτερος υιός, Χασάν Αχμέτ Πολίς, γνωστός και ως Χασαμπουλλής αρχικά διέπραξε μια προβατοκλοπή και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση, όμως ενώ οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στις φυλακές, κατάφερε να δραπετεύσει και να διαφύγει και επί ενάμιση χρόνο κατεζητείτο από την Αστυνομία. Ο Χασάν, για ν' αποφύγει εκ νέου σύλληψη, κρύφτηκε στα βουνά, όπου διέπραξε μάλιστα και τρεις φόνους χωρίς κανένα λόγο. Η Αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει, τελικά, όταν αυτός προσβλήθηκε από μαλάρια. Έτσι, ο Γερο-Χασαμπουλλής καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για τον ένα εκ των τριών φόνων που διέπραξε, μιας και δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τους άλλους δύο. Ο Χασάν το 1896 κατάφερε και πάλι να αποδράσει όταν έμαθε πως συνελήφθησαν τα δύο του αδέλφια, Μεχμέτ Αχμέτ Καϊμακάμ και Χουσεΐν Καβούνη για να εκδικηθεί. Αλλά πρωτού απομακρυνθεί δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών και μεταφέρθει πάλι πίσω στις φυλακές.

Τα δύο μικρότερα, αδέλφια, πιστά στο δρόμο που χάραξε ο αδελφός τους, πριν συλληφθούν και επί δύο χρόνια διέπραξαν μια σειρά από φόνους, βιασμούς, απαγωγές κ.ά., αρχής γενομένης το 1892, οπότε σκότωσαν σε γλέντι έναν Ελληνοκύπριο. Συνελήφθησαν, όμως, στις 4 Φεβρουαρίου 1896, όταν τους πρόδωσε ένας πολύ καλός τους φίλος. Τα δίδυμα αδέλφια, κοιμόντουσαν μαζί με τους συνεργάτες τους, σε ένα σπίτι στο Κισάδι, είκοσι αστυνομικοί περικύκλωσαν την οικία και τους ζήτησαν να παραδοθούν. Αντ’ αυτού, τα Χασαμπουλιά ξεκίνησαν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Αποτέλεσμα αυτής της μάχης ήταν ο θάνατος του Καβούλη και η σύλληψη του Καϊμακάμ, που καταδικάστηκε σε θάνατο. Τέλος, να σημειωθεί και πως στην παράνομη διαδρομή τους τα τρία αδέλφια πέρασαν από σαράντα, συνολικά, χωριά των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού, όπου διέπραξαν και από κάποιο έγκλημα." 


Του Μάριου Αδάμου (SigmaLive)
 http://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/social/409740

2 σχόλια:

  1. "Χασαμπουλιά" (Ταινία του 1974) του Κώστα Δημητρίου, η πανέμορφη Εμμετέ (Τούλα Γαλάνη), γυναίκα του Χασάν Χασαμπουλή (Στέλιος Καυκαρίδης), τα αδέρφια του Καβουνή (Αντώνης Κατσαρίδης) και Καϊμακάμη (Ανδρέας Μουσουλιώτης), τον Μάρκο (Νίκος Χαραλάμπους) και τον πατέρα του (Νίκος Παντελίδης).

    Ο ληστής Χασαμπούλης, που έδρασε στις αρχές του 19ου αιώνα στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού. Ο περιβόητος Χασαμπουλλής (Χασάν Αχμέτ Πολίς), ήταν ο μεγαλύτερος της οικογένειας. Το 1887 αφού καταδικάστηκε σε επτά χρόνια για προβατοκλοπή, δραπέτευσε και κρύφτηκε στα βουνά όπου διάπραξε τρεις φόνου μέχρι να τον ξανασυλλάβει η ασυνομία.

    Προσπάθησε να αποδράσει ξανα το 1896 αφού έμαθε για την σύλληψη των δύο δίδυμων του αδερφών, του Μεχμέτ Αχμέτ Καϊμακάμ και του Χουσεΐν Καβούνη, και σκοτώθηκε από τους φρουρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Μ. ΤΖΙΑΠΟΥΡΑΣ: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΟΙΗΤΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΟΥ ΤΕΡΡΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες