"Ο ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΘΝΗΤΟΣ ΟΜΟΙΟΣ"
«Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων»
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Μακεδονικού Κράτους την Πέλλα τον Ιούλιο του έτους 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο Βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Σύμφωνα με την παράδοση, η γενεαλογία του ανάγεται σε δύο κεντρικές μορφές της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, αυτή του ημίθεου Ηρακλή ο οποίος υπήρξε γενάρχης της δυναστείας των Αργεαδών Μακεδόνων, και αυτή του ήρωα Αχιλλέα, ο γιος του οποίου, ο Νεοπτόλεμος, ίδρυσε το βασιλικό οίκο των Μολοσσών μέλος του οποίου ήταν η μητέρα του Ολυμπιάδα. Η θρυλούμενη καταγωγή του συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, από τα πρώτα έτη του βίου του. Δάσκαλος του υπήρξε ο Αριστοτέλης. Ήταν ο πρώτος που η ιστορία τον ονόμασε "Μέγα". Το σώμα τοποθετήθηκε σε ένα γυάλινο φέρετρο και καλύφθηκε με μέλι για να διατηρηθεί. Οι "Επίγονοι" του, δηλ. οι στρατηγοί του διαμοιράστηκαν το κράτος του.
https://www.youtube.com/watch?v=rwa7CVDdRDk
https://www.youtube.com/watch?v=eCTj1UHRZhI
Στίχοι: Πάνος Θεοδωρίδης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Ώ Αλέξανδρε
https://www.youtube.com/watch?v=eyUh9slT45I
Στίχοι-Μουσική-Ερμηνεία: Atlas/Τalos (Αμφίστομος Φάλαγξ)
Λίγο πριν πεθάνει ο Αλέξανδρος ρωτήθηκε σε ποιόν αφήνει την βασιλεία του
και φέρεται να απάντησε «τῷ κρατίστῳ», δηλαδή «στον ισχυρότερο».
και φέρεται να απάντησε «τῷ κρατίστῳ», δηλαδή «στον ισχυρότερο».
Χρύσανθος -Που Είσαι Μεγ' Αλέξανδρε
https://www.youtube.com/watch?v=DcGSnfgmEdA
Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μ. Αλέξανδρου
Eυρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του...
1. Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι. Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:
2. Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει [ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους] να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
3. Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.
1. Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!
2. Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!
3. Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!
24wro.blogspot.com
Ο Μέγας Αλέξανδρος πραγματοποίησε συνολικά τρεις γάμους και απέκτησε δύο διαδόχους.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Η πρώτη σύζυγος του ήταν Ρωξάνη και ο πατέρας της ήταν ο πολέμαρχος Οξυάρτης. Παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο το 327 π.Χ., μετά την κατάκτηση του βράχου της Σογδιανής, φρουρίου του πατέρα της από τον Αλέξανδρο. Πιθανώς ο γάμος τους να είχε πολιτική σκοπιμότητα για το εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών αλλά ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει ερωτευμένος. Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ' μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.. Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους την Ρωξάνη και το γιό της, οι οποίοι έπεσαν θύματα θανάσιμης δηλητηρίασης περίπου το 311 ή 309 π.Χ. μετά από παρέμβαση του Κασσάνδρου, καθώς ο 13χρονος Αλέξανδρος Δ' ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας. Η δηλητηρίαση τελέστηκε από τον Γλαυκία, αξιωματικό των Εταίρων.
-Η Στάτειρα Β΄ ή Βαρσίνη ήταν κόρη του Δαρείου Γ'. Αιχμαλωτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, μετά τη μάχη της Ισσού (333 π.Χ.) και έγινε η δεύτερη σύζυγός του το 324 π.Χ..
-Η Παρυσάτιδα Β΄ ήταν η μικρότερη κόρη του Αρταξέρξη Γ', παντρεύτηκε τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 324 π.Χ. στα Σούσα. Η Ρωξάνη είχε από τον Αλέξανδρο έναν γιο, τον Αλέξανδρος Δ΄, ενώ και η Στάτειρα ήταν έγκυος από τον Αλέξανδρο. Η Ρωξάνη, για να μην υπάρχουν άλλοι διάδοχοι στον θρόνο της Μακεδονίας και με τη βοήθεια του Περδίκκα, σκότωσε τη Στατείρα και την Παρυσάτιδα, αν και μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως δε σκοτώθηκε η Παρυσάτιδα, αλλά η αδελφή τής Στατείρας Δρυπέτη, χήρα του Ηφαιστίωνα.