6/10/15

Θεσσαλονίκη, Η νύμφη του Βορρά

Θεσσαλονίκη: Αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θυγατέρα του Φίλιππου του Β΄και σύζυγος του Κάσσανδρου προς τιμήν της οποίας ίδρυσε την πόλη συνενώνοντας 26 πολίχνες, που βρίσκονταν γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο. Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Θεσσαλῶν και Νίκη, σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών έναντι του τυραννικού καθεστώτος των Φερών και των συμμάχων της, Φωκέων, στο πλαίσιο του Γ’ Ιερού Πολέμου.

Η θέση της πόλης στην ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας-Θράκης, η ύπαρξη του λιμανιού της ως φυσικής πύλης της περιοχής αυτής προς τη θάλασσα αλλά και η φυσική οχύρωσή της καθιστούν τη Θεσσαλονίκη αφενός σημαντικό στρατηγικό σημείο και αφετέρου εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτισμικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα έως και τα σημερινά χρόνια. Ένεκα τούτου πολλοί λαοί την επιβουλέυτηκαν. Η πόλη αλώθηκε συνολικά τρείς φορές, πρώτα το 904 από τους Άραβες, το 1185 από τους Νορμανδούς και το 1430 από τους Τούρκους. Ευτυχέστερη μέρα για τους Θεσσαλονικείς ήταν 26 Οκτωβρίου 1912 και η απελευθέρωση της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό και ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό. Πολιούχος Άγιος και προστάτης της πόλης θεωρείται ο Άγιος Δημήτριος.

Η Θεσσαλονίκη απαριθμεί μνημεία από όλο το φάσμα του ιστορικού χρόνου, με πλειάδα ρωμαϊκών, πρωτοχριστιανικών και βυζαντινών. Ένα πολύ γνωστό μνημείο και σύμβολο της Θεσσαλονίκης είναι ο Λευκός Πύργος. Άλλα σημαντικά μνημεία είναι η ρωμαϊκή Αγορά, η Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) και το μαυσωλείο του (Ροτόντα-Άγιος Γεώργιος), η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, τα τείχη της και πλήθος άλλων βυζαντινών εκκλησιών.

Είναι τέλος η έδρα για μερικά από τα μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία της χώρας, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Ηρακλής. Σπουδαίοι συγγραφείς και λογοτέχνες γεννήθηκαν και έξησαν στην Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη μου
https://www.youtube.com/watch?v=83_DjH1i-fY
Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης, Θεσσαλός 
Μουσική: Μανώλης Χιώτης
Εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης
Άλλες Εκτελέσεις: Μαρινέλλα
 

Θεσσαλονίκη
https://www.youtube.com/watch?v=aVNRhCFcz8k
Στίχοι: Ηλίας Ηλιόπουλος
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος

"Το τραγούδι "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" γράφτηκε μέσα στο αεροπλάνο από τον στιχουργό Ηλία Ηλιόπουλο, το 1966, όταν επέσατρεφε από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, έχοντας κερδίσει τα δύο από τα τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης τη χρονιά εκείνη. Το έδωσε στο Ζαμπέτα κι ο Ζαμπέτας ήθελε να το τραγουδήσει ο Κώστας Χατζής. Ο Ηλιόπουλος όμως επέμεινε να το τραγουδήσει ο Μητρτοπάνος, όπως και έγινε."    ILIAS ILIOPOULOS 04-03-2008 13:42

Στον Λευκό το Πύργο
https://www.youtube.com/watch?v=hyCUg_ovCBc
Στίχοι: Φώντας Φιλέρης
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Ζαμπέτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες