28/10/15

Μακεδονία ξακουστή

Το "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ" είναι το καλύτερο και πιο γνωστό πατριωτικό εμβατήριο του Ελληνικού Στρατού και είναι αφιερωμένο για την πανέμορφη Μακεδονία μας. Ο μουσικός ρυθμός είναι βασισμένος σε παλιό Μακεδονικού Χορό και η ρίζα του είναι τόσο παλιά όσα και τα χρόνια της Μακεδονίας. Είναι παλιός μικτός κυκλικός χορός. Τα λόγια του γράφτηκαν μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και τραγουδιούνται σε Εθνικές Επετείους κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα συνήθως πριν τον εθνικό μας ύμνο και έχει καθιερώθει πλέον ως Ύμνος της Μακεδονίας. Ο στίχος του είναι γραμμένος σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, ο δε ρυθμός του είναι 2/4. Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, με το πέρασμα του χρόνου τροποποιήθηκαν κάποιοι στίχοι. Έτσι, η φράση "που έδιωξες τους Βούλγαρους" αντικαταστάθηκε από την "που έδιωξες τους βάρβαρους". Υπάρχει επίσης και μια πιο σκωπτική παραλλαγή των στίχων, όχι ιδιαίτερα γνωστή, που θυμίζει τραγούδια που έσωσε η Δόμνα Σαμίου.

Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα,
που έδιωξες τους Βούλγαρους κι ελεύθερη είσαι τώρα!

Ήσουν και θα ΄σαι ελληνική, Ελλήνων το καμάρι,
κι εμείς Ελληνόπουλα σου πλέκουμε στεφάνι
!

Οι Μακεδόνες δεν μπορούν να ζούνε σκλαβωμένοι,
όλα κι αν τα χάσουνε η λευτεριά τους μένει!

Το διαμαντένιο στέμα σου για βάλε στο κεφάλι,
για να σ' αντικρίζουμε Μακεδονία πάλι!
(ή μετγ. περήφανα και πάλι)

Μακεδονόπουλα μικρά τώρα καί σείς χαρείτε,
πρωτού καί σείς στά βάσανα, όλου τού κόσμου μπείτε.

Μακεδονία Ξακουστή ως Στρατιωτικό Εμβατήριο Στρατού
https://www.youtube.com/watch?v=ENces1EwB2E



Μακεδονία Ξακουστή σαν τραγούδι
https://www.youtube.com/watch?v=QqOHsBUteL8


1 σχόλιο:

  1. Το Άστρο της Βεργίνας ή ο ήλιος της Βεργίνας είναι ένα σύμβολο που απεικονίζεται σε χρυσή λάρνακα που βρέθηκε το 1977 σε Βασιλικό τάφο που αποδίδεται στην Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Από τον ήλιο της Βεργίνας διακρίνονται καθαρά οι δεκαέξι ακτίνες και ο ρόδακας. Φέρεται πάνω σε χρυσή Λάρνακα, που βρέθηκε στο Βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β', από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο κατά τις ανασκαφές του 1977 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στη Μακεδονία εξ ου και το όνομά του. Στην Λάρνακα της Ολυμπιάδος υπάρχει παραλλαγή του ήλιου της Βεργίνας με 12 ακτίνες.
    Η σημασία του συμβόλου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Διάφορες εκδοχές των αρχαιολόγων είναι ότι ήταν ηλιακό σύμβολο, σύμβολο της Μακεδονίας, έμβλημα της Ἀργεαδικής δυναστείας του Φιλίππου, ένα θρησκευτικό σύμβολο που αναπαριστά τους 12 Θεούς του Ολύμπου, ή ένα διακοσμητικό σχέδιο. Δεκαεξάκτινοι, δωδεκάκτινοι και οκτάκτινοι Ήλιοι παρουσιάζονται συχνά σε Μακεδονικά και Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της περιόδου αλλά και σε ευρήματα από τον ευρύτερο ελληνικό κόσμο (Μεγάλη Ελλάδα και Μικρά Ασία), ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς και σε απεικονίσεις Αθηναίων οπλιτών αλλά και σε νομίσματα, από τη νησιωτική μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στη Κέρκυρα, 5ος αιώνας π.Χ., Λοκρίδα, 4ο αιώνας π.Χ.[4] [5] Πριν το 1977 το σύμβολο θεωρείτο απλά διακοσμητικό στοιχείο. Έπειτα από την ανακάλυψη του Ανδρόνικου το σύμβολο άρχισε να συσχετίζεται με τους Αρχαίους Μακεδόνες, παρ' όλη τη πρωτέρα διακοσμητική του χρήση στην Ελληνική τέχνη.

    Ο δεκαεξάκτινος Ήλιος της Βεργίνας σε μπλε φόντο είναι σημαία του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας. Eίναι επίσης έμβλημα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας. H Ελλάδα έχει απ’ το 1995 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του συμβόλου και στα παρεμφερή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες