Οι Imam Baildi ξεκίνησαν όταν οι αδελφοί Ορέστης και Λύσανδρος Φαληρέας
άρχισαν να πειραματίζονται με remix από ελληνικά κομμάτια των δεκαετιών
του ’40, του ’50 και του ΄60. Όλο το απαραίτητο υλικό που χρειάζονταν και θα χρησιμοποιoύσαν ως πρώτη ύλη βρισκόταν ήδη στο δισκάδικο του πατέρα τους. Έτσι εύκολα άρχιαν να συνδιάζουν το ρεμπέτικο με άλλα είδη μουσικής προσπαθώντας να το εκμοντερνίσουν. Χρειάζονταν ακόμα ένα MC, μια γυναικεία φωνή και μερικούς ακόμη μουσικούς για να ολοκληθεί το εγχείρημα τους. Την άνοιξη του 2005 είχαν ετοιμάσει ήδη τρία κομμάτια όταν η EMI τους
πρότεινε να κάνουν ένα ολοκληρωμένο album βασισμένο σ’ αυτή την ιδέα.
Επτά ακόμα κομμάτια ήταν έτοιμα στις αρχές του 2007. Η παραγωγή του album έγινε από τους ίδιους και το αποτέλεσμα την καταπληκτικό. Ακολουθούν περισσότερα από 130 live εμφανίσεις και μια δεύτερη επιτυχημένη δισκογραφική δουλειά το 2010 και το 2014. Το όνομα του συγκροτήματος ταιριάζει συνεπώς γάντι με την μουσική τους καθώς είναι μια μίξη πρωτογενών υλικών.
https://www.youtube.com/watch?v=I9-0aEx32WM
Αρχικοί Στίχοι και Μουσική: Στέλιος Χρυσίνης
Πρώτη Εκτέλεση: Γεωργία Μηττάκη
Imam Baildi & Εισβολέας - Όπα
https://www.youtube.com/watch?v=P9Kw6sXGmgg
Ιμάμ Μπαϊλντί (Μπαϊλντί=Μελιτζάνες)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥλικά
7-8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες ή 10 τσακώνικες μεγάλες
1,5 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ
6 μέτρια κρεμμύδια
8 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
1 1/2 φλιτζ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε την άκρη μόνο του κοτσανιού. Κόβουμε μια πολύ λεπτή φέτα από τη μία πλευρά και κάνουμε δύο παράλληλες βαθιές χαρακιές, κατά μήκος. Βάζουμε μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε αρκετή ώρα, να βγάλουν τα υγρά τους. Στο μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διάφανο, χωρίς να μαλακώσει τελείως. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά να δέσει, 15 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε το μαϊντανό. Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε, πιέζοντας τις ελαφρά. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού περίπου ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε λίγες λίγες, περισσότερη ώρα από την κομμένη πλευρά. Τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος, με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Ανάβουμε το φούρνο στους 180°. Πιέζουμε με ένα πιρούνι τη σάρκα κάθε μελιτζάνας να ανοίξει αρκετά, σχηματίζοντας μια "βαρκούλα". Γεμίζουμε τα κοιλώματα με τη σάλτσα και ρίχνουμε στα ενδιάμεσα τη σάλτσα που περίσσεψε. Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα ή λίγο περισσότερο, χαμηλώνοντας το φούρνο στους 160°, μετά το πρώτο μισάωρο. Προβλέπουμε να σταθεί 1-2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Σημ.: Αυτή είναι η κλασική συνταγή, αν όμως θέλουμε το φαγητό πιο ελαφρύ, μπορούμε αντί να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, να τις αλείψουμε με λάδι και να τις ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Θα είναι λιγότερο νόστιμες.