13/10/15

"Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ και η ιστορία της"

Η Κ.Ο.Π., η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ιδρύθηκε το 1934 από Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά σωματεία με στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Η Κ.Ο.Π. εντάχθηκε στη FIFA το 1948 και το 1962 έγινε μέλος της UEFA.

Ο πρώτος αγώνας της Κύπρου έγινε στις 23 Ιουλίου 1949 στο Ισραήλ ενάντια στην Maccabi Τελ Αβίβ στο Τελ Αβίβ. Επτά ημέρες αργότερα, στην ίδια πόλη η ομάδα είχε το πρώτο διεθνές παιχνίδι της ενάντια στο Ισραήλ. Το Νοέμβριο του 1960 και μετά από την Ανεξαρτησία από τους Βρεττανούς, η Κύπρος έδωσε το πρώτο επίσημο διεθνές παιχνίδι και πάλι ενάντια στο Ισραήλ για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1962. Η πρώτη διεθνής νίκη της Κύπρου σε φιλικό επίπεδο έγινε στις 27 Νοεμβρίου 1963 ενάντια στην Ελλάδα. Στις 17 Φεβρουαρίου 1968, η Κύπρος κατέγραψε την πρώτη νίκη της σε επίσημο αγώνα με 2-1 απέναντι στην Ελβετία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο παλιό Γ.Σ.Π.. Μεγάλυτερη σε εύρος νίκη της Κύπρου σημειώθηκε το 2000 και επαναλήφθηκε το 20014 επί της Ανδόρας με 5-0 ενώ η μεγαλύτερη ήττα ήρθε το 1969 με 12-0 από την Δυτ. Γερμανία.

Αραιά και που, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έχει πετύχει σπουδαία αποτελέσματα με πολύ μεγάλες ομάδες όπως η ισοπαλία με την παγκόσμια πρωταθλήτρια του Μουντιάλ 1982 Ιταλία και την κάτοχο του Ευρωπαικού Προταθληματος 1996 Δανία. Τις ισοπαλίες με την Γαλλία το 1983, την Γερμανία το 2007, την Πορτογαλία εκτός έδρας το 2010 και την νίκη επί της Ισπανίας το 1998. Εντούτοις η Κύπρος ουδέποτε κατάφερε να περάσει σε καμία μεγάλη διοργάνωση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Ελληνική Δημοκρατία χρησημοποιεί τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, τις δύο πρώτες στροφές του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν" του εθνικού μας ποιητού Διονυσίου Σολωμου σε μουσική Νικόλαου Μάντζαρου. Ο Κρατικός (όχι Εθνικός) Ύμνος της Κ.Δ είχε γραφτεί το 1962 για τις ανάγκες της επίσκεψης του Αρχ. Μακαρίου στην Τουρκία. Έτσι ανάθεσαν στον συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη να γράψει ένα μουσικό κομμάτι το οποίο όμως ουδέποτε παίχτηκε δημόσια ή υιοθετήθηκε από κανέναν.
Μεγάλες Μορφές της Εθνικής: Μιχάλης Κωνσταντίνου, Γιαννάκης Οκκάς, Μιλένγκο Σπόλιαριτς, Πάμπος Πίττας, Γιώτης Εγκωμίτης, Σίνισα Γκόγκιτς, Άντρος Σωτηρίου, Γιαννάκης Γιαγκουδάκης, Στάθης Αλωνεύτης, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης  
Σπουδαίοι Προπονητές: Πάμπος Αβρααμίδης, Κώστας Ταλιάνος, Αντρέας Μιχαηλίδης, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μότσα Βούκοτιτς, Άγγελος Αναστασιάδης, Πάμπος Χριστοδούλου

Το τραγούδι για την εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κύπρου  
https://www.youtube.com/watch?v=3vXrRnEMSGc
Στιχοι: Κ.Χριστοφίδης,Τ.Κατσικίδης
Μουσική: Νίκο Βήχας
Τραγουδι: Λούκας Χριστοδούλου & Χορωδια Μοντέρνοι καιροί

 

* Το 1935 η ΚΟΠ προσπάθησε να δημιουργήσει πρώτη φορά "Μικτή Κύπρου" και μάλιστα έγινε και ένα παιχνίδι εναντίον του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ωστόσο λόγω οικονομικών δυσκολιών το ενγχείρημα αυτό απέτυχε. Η δεύτερη «Μικτή Κύπρου» συστάθηκε περίπου 14 χρόνια μετά. Ο λόγος που ονομαζόταν «Μικτή Κύπρου» ήταν διότι η Κύπρος τότε δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος.

*Τα τουρκοκυπριακά σωματεία αποχώρησαν ομαδικά από την ΚΟΠ το 1955 και προχώρησαν στην σύσταση δικής τους ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, την KTFF, η οποία δεν αναγνωρίζεται ούτε από την ΦΙΦΑ ούτε και από την ΟΥΕΦΑ. Από εκείνη την περίοδο και έπειτα μεσολάβησε μια «νεκρή περίοδος» έξι ετών μετά από την οποία η χώρα μας απέκτησε και επίσημα την Εθνική της ομάδα Ανδρών.

*Μετά την ανεξαρτησία τα τουρκοκυπριακά σωματεία δεν επέστρεψαν στην ΚΟΠ, εντούτοις πολλοί Τ/Κ έπαιζαν σε Ελληνοκυπριακά Σωματεία και μάλιστα στους πρώτους αγώνες της Εθνικής έπαιξαν και γνωστοί Τ/κ όπως ο Σεβίμ.   

Ιστορικό Εθνικών Ομάδων
 http://www.cfa.com.cy/Gr/page/261

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες