6/10/18

Ιάκωβος Ναυπλιώτης (1866-1942)

Ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης γεννήθηκε το 1866 στη Νάξο.
Πολύ μικρός πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου διακρίθηκε για την εξαιρετική του καλλιφωνία και αμέσως το 1878 προσελήφθην σαν Α' Κανονάρχης στον Πατριαρχικό ναό. Ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης αφού πέρασε διαδοχικά όλα τα στάδια της μουσικής ιεραρχίας (Β' Δομέστικος, Α' Δομέστικος και Λαμπαδάριος), χειροθετήθηκε το έτος 1911 Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιάκωβος από τον Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ´. Την θέση αυτήν την κράτησε μέχρι το 1939 και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βενιαμίν ο Α', τον τίμησε με Πατριαρχικό Πιττάκιο και τον ονόμασε «Ἐπίτιμο Πρωτοψάλτη τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας». Τον Ναυπλιώτη διαδέχθηκε τότε ο Κωνσταντίνος Πρίγγος. Ο Ναυπλιώτης δίδαξε τη Βυζαντινή Μουσική στην Πατριαρχική Μουσική Σχολή του Φαναρίου, εξέδωσε το 1894 σε δύο τόμους την Φόρμιγγα, που περιέχει άσματα και ωδές, επίσης το 1899 εξέδωσε μαζί με τον Δομέστικο του Κωνσταντίνο Κλάββα σε δύο τόμους το Δοξαστάριο του Πέτρου Πελοποννησίου και σε συνεργασία με τον Εκκλησιαστικὸ Σύλλογο Φαναρίου «ΟRFEON», κατέγραψε φωνογραφικούς δίσκους, με διάφορα εκκλησιαστικά μαθήματα. Κοιμήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1942 στο Ψυχικό Αττικής.

Ιάκωβος Ναυπλιώτης - «Των Αγίων Πατέρων ο χορός», Ιακώβου Πρωτοψάλτου
https://www.youtube.com/watch?v=oDmHrtetDBM



Πρόκειται για το Δοξαστικό των Αίνων των Κυριακών των Αγίων Πατέρων «Των Αγίων Πατέρων» στο μέλος του Ιακώβου Πρωτοψάλτου κατ' εκτέλεσιν του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιακώβου Ναυπλιώτου.

Το κείμενο προέρχεται από την α' έκδοση του Δοξασταρίου του Ιακώβου Πρωτοψάλτου (1836), το οποίο μετέγραψε στη νέα μέθοδο ο Χουρμούζιος Χαρτοφύλαξ.

Ο ήχος προέρχεται από το δίσκο γραμμοφώνου Orfeon Record 12737 και 12738. Στην ηχογράφηση συμμετέχει συμψάλλων και ο μετέπειτα Άρχων Πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Πρίγγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες