16/10/18

Άλκης Παγώνης (1903-2000)

Ο τραγουδιστής του Ελαφρού τραγουδιού Άλκης Παγώνης γεννήθηκε το 1903 στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το Ελληνικό Λύκειο της Πόλης και τη Ζωγράφειο Σχολή. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1924. Ο Άλκης Παγώνης ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι την περίοδο του Μεσοπολέμου. Στη δισκογραφία μπήκε το 1931, όταν δηλαδή τον άκουσε ο Αττίκ σε μια βραδιά ανάδειξης νέων ταλέντων στο Παλαιό Φάληρο και τον σύστησε στο μαέστρο Σπύρο Περιστέρη, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεύθυνση της φωνογραφικής εταιρείας Columbia και τον προέτρεψε να υπογράψει συμβόλαιο για πέντε τραγούδια. Όταν έφυγε ο Περιστέρης από την Columbia και ανέλαβε μαέστρος στην Odeon-Parlophone, ο Παγώνης τον ακολούθησε. Στη νέα εταιρεία συνεργάσθηκε με τον Μίνω Μάτσα και πολύ γρήγορα αναδείχτηκε σ’ έναν από τους πιο γνωστούς ερμηνευτές του ελαφρού τραγουδιού.
Συνεργάστηκε με όλους τους γνωστούς συνθέτες του είδους του και ηχογράφησε περισσότερα από 100 τραγούδια. Η καριέρα του στη δισκογραφία, τη σκηνή και τη ραδιοφωνία, κράτησε πενήντα και πλέον χρόνια, από το 1918 έως τις αρχές του 1970. Τραγούδησε στα καλύτερα κέντρα της εποχής του. Ο Άλκης Παγώνης πέθανε στις 6 Ιανουαρίου του 2000.

Επιτυχίες: «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Το γελεκάκι», «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Έλα να φιληθούμε», «Παλιά Αθήνα», «Σαν το κρασί».

Τα 18 σου χρόνια
https://www.youtube.com/watch?v=hzjpYn3lk4w
Tango romance του 1940 σε μουσική και στίχους Τότη Στεφανίδη (Tchehof Feodor) ο οποίος και συνοδεύει

Μητέρα
https://www.youtube.com/watch?v=CXfQCRN8v2k
Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης
Μουσική: Ζωζέφ Κορίνθιου
Tango του 1949


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες