30/10/18

Rabindranath Tagore [Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (1861-1941)]

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ: Ινδός λογοτέχνης, ποιητής, συγγραφέας, φιλόσοφος και συνθέτης, του οποίου το έργο είχε σημαντική επίδραση στη λογοτεχνία και τη μουσική της Βεγγάλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα και στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913. Ο Ταγκόρ υπήρξε ο πρώτος συγγραφέας από την Ασία στον οποίο απενεμήθη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και είναι γνωστός τόσο ως ποιητής όσο και ως φιλόσοφος, αν και οι δύο αυτές τέχνες είναι συχνά συνεκτικά δεμένες στον ινδικό πολιτισμό, και ενυπάρχει μία υπονοούμενη φιλοσοφία εντός της ποίησής του.

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1861 στην Καλκούτα, στη δυτική Βεγγάλη των Αγγλοκρατούμενων Ινδιών και ήταν το 14 παιδί του Ντεμπεντρανάθ Ταγκόρ, ενός εκ των ιδρυτών του μεταρρυθμιστικού κοινωνικού κινήματος της Hindu Μπράχμο Σαμαζ (Brahmo Samaj). Μεγάλωσε σε οικογένεια καλλιτεχνών και κοινωνικών και θρησκευτικών μεταρρυθμιστών που αντιτίθονταν στο σύστημα των καστών και προωθούσαν βελτιώσεις στη θέση της γυναίκας στις Ινδίες. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτας και στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL). Μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και την παιδαγωγική ενώ δημιούργησε και δική του σχολή, παραδίδοντας μαθήματα με βάση τον Ινδικό Πολιτισμό. Υπήρξε ακόμη ζωγράφος, συνθέτης, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, στιχουργός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής, Πέθανε στις 7 Αυγούστου 1941.

Τα μάτια μου
https://www.youtube.com/watch?v=EjWMbqXWl8Q
Ποίηση:  Rabindranath Tagore
Μελοποίηση: Γιώργος Στεφανάκης Εκτέλεση: Κώστας Καράλης Από το άλμπουμ '' Έλα να σταθούμε αντίκρυ'' (1980)

Σήκωσε τη ζωή μου απ΄ τη σκόνη
https://www.youtube.com/watch?v=ZMBJkgrgQPU
Ποίηση: Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ Μουσική: Γιώργος Στεφανάκης Ερμηνεία: Κώστας Καράλης Από τον δίσκο "ΕΛΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΡΥ" (1980)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες