5/10/18

Jean-Paul Sartre [Ζαν-Πολ Σαρτρ (1905-1980)]

21 Ιουνίου 1905, Παρίσι - 15 Απριλίου 1980, Παρίσι 
Ζαν-Πoλ Σαρτρ, διάσημος Γάλλος φιλόσοφος και στοχαστής, δοκιμιογράφος, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας του 20ου αιώνα και του οποίο το έργο άσκησε παγκόσμια ακτινοβολία. Το 1964 αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας για το έργο του "Les  mots". Σύντροφος της ζωής του υπήρξε η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Τ
ο 1907 χάνει τον πατέρα του ενώ σε ηλικία τριών ετών χάνει την όρασή από το ένα του μάτι.  Εισάγεται στην περίφημη École Normale Supérieure και το 1929 αποκτά πτυχίο φιλολογίας. Στις αρχές του ΄30 γνωρίζει την Σιμόν ντε Μποβουάρ. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, κάνει μεταπτυχιακά στη Γερμανία και εργάζεται σαν καθηγητής σε Λύκειο της Χάβρης και αλλού. Το 1939 επιστρατεύεται στη Νανσύ και έπειτα στο μέτωπο. Από τον Ιούνιο του 1940 μέχρι τον Μάρτιο του 1941 υπήρξε αιχμάλωτος. Μετά την απελευθέρωση εγκαταλείπει οριστικά την εκπαίδευση και εργάζεται σαν δημοσιογράφος ενώ το 1945 ιδρύει το περ. Les Temps Modernes. Από το 1946 εγκαθίσταται μόνιμα στο Παρίσι και αφοσιώνεται στην συγγραφή. Η δημοφιλία του είναι τεράστια και ο ίδιος συμμετέχει ενεργά στην πολιτική και την πνευματική ζωή. Το 1973 προσβάλλεται και το άλλο του μάτι και το 1980 πεθαίνει από πνευμονικό οίδημα.   

Ο Σαρτρ θεωρείται σαν ο κατ΄ εξοχήν εκπρόσωπος του υπαρξισμού στην αθεϊστική εκδοχή του. Ήταν πολιτικά στρατευμένος και γι΄ αυτό του ασκήθηκε έντονη κριτική για την υποστήριξη του προς τις κομμουνιστικές κυβερνήσεις της εποχής, όπως αυτές του Φιντέλ Κάστρο, του Μάο,Τσε Ντουνγκ καθώς και των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, αλλά και εντός της Γαλλίας για την υποστήριξη των Αλγερινών επαναστατών έναντι των γαλλικών στρατευμάτων κατά τον πόλεμο της Αλγερίας. Μάλιστα το 1965 υιοθετούν με την Μποβουάρ μία νεαρή Αλγερινή.
.

Στην οδό του Μπλαμαντώ..
https://www.youtube.com/watch?v=KnfeMCAPbmk
Στίχοι: Jean Paul Sartre (απόδοση: Αλέξη Σολομού)
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Ηλίας Λιούγκος & Σαπφώ Νοταρά ( Ντουέτο )
Δίσκος: Πορνογραφία (1982)


"Η κόλαση είναι οι άλλοι."
Ζ.Π. Σαρτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες