22/10/18

Ανθούλα Αλιφραγκή (1931-2011)

Η λαϊκή τραγουδίστρια Ανθούλα Αλιφραγκή γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά. Πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια στη ζωή της μέσα στη φτώχεια, την καταπίεση και την Κατοχή. Στα 14 της, θα υποχρεωθεί να παντρευτεί ένα μεγαλύτερο της και θα αποκτήσει τρία παιδιά αλλά στα 17 της θα χωρίσει.
Τις κόρες της θα τις αναλάβει η μητέρα της ενώ ο μικρός γιος της, θα πεθάνει στα έξι του μόλις χρόνια. Από 8-9 χρονών τραγουδούσε εξαιρετικά τα λαϊκά τραγούδια. Γράμματα η ίδια δεν κατάφερε να μάθει έτσι για να ζήσει θα κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού με καλύτερη αυτή της καθαρίστριας. Πριν κλείσει όμως τα 19, η ζωή της θα πάρει μια άλλη τροπή. Ο Γιώργος Λαύκας ήταν ο δάσκαλος της. ο άνθρωπος που την έβαλε στη δουλειά και το 1954 θα της χαρίσει και τη μεγαλύτερη της επιτυχία το "Σκαλοπάτι". Έκανε ένα δίσκο με το Λαύκα με 10 βαριά, χασικλίδικα τραγούδια  Μέχρι τότε είχε κάνει μόνο μία συμμετοχή στη δισκογραφία το 1952, κάνοντας σιγόντο στον Τσαουσάκη. Μετά τον Λαύκα την πήρε ο Ζαμπέτας και την έκανε κυριολεκτικά μάγκα, ατρόμητη. 'Ηταν παρτενέρ του για 10 χρόνια και μαζί πήγαν περιοδείες στη  Αμερική, Νέα Υόρκη, Ελβετία κ.ά. Αργότερα δίπλα στην Ανθούλα Αλιφραγκή στο μαγαζί του νέου της συζύγου το "Σου Μου" ξεκίνησε την καριέρα του και ο μεγάλος Στράτος Διονυσίου. Συνεργάστηκαν για τέσσερα χρόνια και εκεί ο Στράτος έγινε πρώτο όνομα. Το μαγαζί της. το κράτησε 25 χρόνια και ίσως γι΄ αυτό ήταν που δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρότι είχε δισκογραφία πίσω της και συνεργασίες και με πιο νέους καλλιτέχνες όπως η Αρβανιτάκη και η Πρωτοψάλτη. Μέχρι τα τελευταία της εμφανίζονταν αν και αραιά σε ρεμπέτικα πάλκα και συναυλίες, ενώ ελάμβανε και μία τιμητική σϋνταξη από το κράτος. Τέλος τραγουδίστρια είναι και η κόρη της, Κοραλία Αλιφραγκή ενώ η Ανθούλα Αλιφραγκή πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2011 στον Πειραιά. 

Επιτυχίες: "Η λαδιά", "Στου Βόλου τις ακρογυαλιές", "Σε ζηλεύω", "Αναστενάζει ο γεντι κουλές", "Ένας μάγκας στο Πασαλιμάνι" κ.ά.

Σκαλοπάτι - σκαλοπάτι
https://www.youtube.com/watch?v=5oVDo0YVc6M
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Τσάντας
Μουσική: Γιώργος Λαύκας
Εκτέλεση: Ανθούλα Αλιφραγκή



Ένας μάγκας στο Πασαλιμάνι
https://www.youtube.com/watch?v=vSpRDmb5uyM
Στίχοι-Μουσική: Λευτέρης Τσαγγάρης
Εκτέλεση: Ανθούλα Αλιφραγκή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες