11/10/18

Βασίλης Σερμπέζης


Ο Βασίλης Σερμπέζης είναι Αν. Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, χοροδιδάσκαλος, μελετητής, και ερμηνευτής του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού.

Γεννήθηκε το 1952 στη Νέα Σάντα Ροδόπης. Είναι απόγοιτος της Γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο της Μεθοδικής Διδακτικής του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού.
Έχει σημαντικό συγγραφικό έργο σχετικό με την πανεπιστημιακή του δραστηριότητα. Άρθρα και Μελέτες του είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά που αναφέρονται στη Μεθοδολογία της διδασκαλίας του χορού, τη Μορφολογία της Μετρικής του Ελληνικού τραγουδιού καθώς και τη μουσικοχορευτική ταυτότητα διαφόρων περιοχών και εθνοτοπικών ή πολιτισμικών ομάδων της Βαλκανικής. Εκτός των άλλων είναι συγγραφέας μέρους των νέων βιβλίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που αφορούν τον Ελληνικό χορό. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος ή συνεργάτης διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με την επιμόρφωση των ομογενών, την έρευνα, διάσωση και διάδοση στοιχείων του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού καθώς και την αποτίμηση των παρεχομένων υπηρεσιών εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου διαφόρων ιδρυμάτων και φορέων. Διοργάνωσε πολλές επιστημονικές ημερίδες, συμπόσια και σεμινάρια σχετικά με την οργάνωση της έρευνας και της διδασκαλίας του παραδοσιακού χορού και της μουσικής σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Ως χορευτής, χοροδιδάσκαλος και διευθυντής διαφόρων φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συμμετείχε σε εκδηλώσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παραδοσιακή μουσική και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους μουσικούς της Ελλάδας. Επιμελήθηκε και εξέδωσε 114 ελληνικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους L.P. και σε αυτοτελείς ψηφιακές εκδόσεις ή συλλογές. Επί σειράν ετών, ήταν διαπιστευμένος σχολιαστής και χρονογράφος, διατηρώντας τη στήλη "Ψηλαφήματα" στην εφ. "ΠΑΤΡΙΔΑ" και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών με τον τίτλο "Στ' αχνάρια του κάποτε" και "Σαρακατσάνικα Χρονικά" στους Ρ.Σ. Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος, πρόεδρος ή μέλος διαφόρων επιστημονικών, κοινωνικών ή πολιτιστικών φορέων. Έχει εκλεγεί δύο φορές Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνής.Διετέλεσε για δύο θητείες Διευθυντής του Τομέα «Οργάνωσης Αθλητισμού - Σχολικής Φυσικής Αγωγής & Αναψυχής» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του ΔΠΘ και από τον Οκτώβριο του 2007 Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Από ιδρύσεώς της, το 2004, είναι Πρόεδρος της «Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας
Για την προσφορά του στην επιστήμη και τον πολιτισμό καταχωρήθηκε στη διεθνή εγκυκλοπαίδεια «Who is who».

Βασίλης Σερμπέζης - Βασιλικός στην πόρτα σου (1977)
https://www.youtube.com/watch?v=0U7VQ6Mgw7E


ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΡΜΠΕΖΗΣ - ΤΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΘΕΣ ΝΑ ΓΙΝΩ
https://www.youtube.com/watch?v=Mcrgxf884BA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες