10/10/18

Η ιστορία των DJs και του DJing

DJ ή Disk Jokey είναι το πρόσωπο που επιλέγει και παίζει ηχογραφημένα μουσικά κομμάτια για ένα ζωντανό ακροατήριο είτε για να παράξει τη δική του μουσική. Ο όρος disc jockey επινοήθηκε κατά την δεκαετία του 1940 και ο πρώτος παγκόσμια που τον εφηύρε υπήρξε ο Βρετανός Jimmy Savile (1926-2011) το 1943, παίζοντας jazz δίσκους για τους φιλοξενούμενους στο πάρτι που ο ίιος οργάνωσε. Λίγα χρόνια αργότερα ο Savile ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε turntables για να ενώνει τους διάφορους δίσκους μεταξύ τους και η μουσική να συνεχίζει να παίζει χωρίς διακοπή.

Οι περισσότεροι DJs, εργάζονται σε ραδιόφωνα αλλά και τηλεοράσεις, είτε σε clubs, σε parties, σε συναυλίες και φεστιβάλς. Οι μάστερ turntablist
παίζουν και δημιουργούν τη μουσική τους χρησιμοποιώντας μεγάλα πικ-απ και δίσκους συνδυάζοντας διάφορες τεχνικές όπως το sampling, το scratching, κ.ά.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την μίξη και το «ανακάτεμα» ηχογραφημένων μουσικών κομματιών όπως το cueing, το equalization και η μίξη ήχου από διαφορετικές πηγές (κονσόλες). Τέλος Djing κάνουν και οι μουσικοί του hip hop και της electronic dance music (EDM).

Διάσημοι ξένοι DJs: Tiesto. Avicii. Calvin Harris. Armin Van Buuren. David Guetta. Afrojack. Kaskade. Deadmau5 κ.ά.

Turntablist legend DJ Craze Performs on TRAKTOR SCRATCH PRO and KONTROL X1 | Native Instruments
https://www.youtube.com/watch?v=aCA4yiPfFIg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες