15/5/15

Προοδευτικές Φωνές [Dr. İhsan Ali (Δρ. Ιχσάν Αλή 1904-1978)]

"Θα επαναλάβω εκείνο που είπα στο παρελθόν: η τουρκική κοινότητα είναι θύμα προδοσίας που διέπραξε η τουρκική κυβέρνηση. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι θύματα της κυπριακής κυβέρνησης ή των Ελληνοκυπρίων. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η διαίρεση υπήρξε επιθυμία και εισήγηση των αποικιοκρατών, την οποία προωθούσαν καταχθόνιες δυνάμεις από το 1957." Δρ. Ιχσάν Αλή, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, 28 Σεπτεμβρίου 1965 

Το 1960, εντός της τουρκικής μειονότητας στην Κύπρο είχαν πλέον απομείνει ελάχιστοι αριστεροί και δημοκρατικοί που δεν υποτάχθηκαν στους Κιουτσούκ-Ντενκτάς-ΤΜΤ, τους οποίους οι ίδιοι θεωρούσαν ως «φασίστες δικτάτορες της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Οι γνωστότεροι ήσαν ο γιατρός Ιχσάν Αλή, οι δικηγόροι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν,  και ο συνδικαλιστής Αλί Ντερβίς Καβάζογλου. Όλοι τους όμως, πλην του γιατρού Ιχσάν Αλή, βρήκαν οικτρό θάνατο από τα όργανα της ΤΜΤ.

Στις 23 Απριλίου 1962, οι αντι-ντενκτασικοί δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν δημοσίευσαν στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα τους, την «Τζουμχουριέτ», ότι η ανατίναξη των τεμενών Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ ήταν δουλειά εκείνων των εγκληματικών στοιχείων εντός της τουρκικής κοινότητας, που προετοίμαζαν νέες διακοινοτικές συγκρούσεις. Προειδοποιούσαν, επίσης, ότι στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας θα αποκάλυπταν τους δράστες. Δολοφονήθηκαν και οι δύο το ίδιο εκείνο βράδυ της 23ης Απριλίου 1962!

Την 11η Απριλίου 1965, ο Καβάζογλου μαζί με τον Ελληνοκύπριο συνεργάτη του Κώστα Μισιαουλή, δολοφονήθηκαν από ένοπλους της ΤΜΤ έπειτα από ενέδρα ενώ μετέβαιναν οδικώς στη Λάρνακα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πολιτική συγκέντρωση. Ο Καβάζογλου ήταν από τους θιασώτες της ελληνοτουρκικής φιλίας. Κι άλλοι τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι όπως ο Αζίζ και ο Σεφέρογλου αντιδρούν και καταγγέλουν τα γεγονότα.


Ο γιατρός Ιχσάν Αλή που για να σωθεί καταφεύγει στην ελληνοκυπριακή συνοικία και έγινε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με πύρινα άρθρα, υπομνήματα προς τον Ο.Η.Ε και αργότερα μέσα από τα απομνημονεύματά του αποδεικνύει ξεκάθαρα για το πώς και ποιός οδηγήσε το Κυπριακό σε αυτήν την αθλία κατάσταση.  Στις 13 Απριλίου 1965, δύο μέρες μετά την δολοφονία του Καβάζογλου, ο δρ. Ιχσάν Αλή, σε μήνυμά του προς τους Έλληνες και Τούρκους της Κύπρου, ανέφερε και τα εξής:
«Όλοι μας ξέρουμε καλά, κάτω από ποιες συνθήκες ανέβηκε στην εξουσία το 1960 η τουρκική ηγεσία [Φ. Κιουτσούκ και Ρ. Ντενκτάς]. Ανέβηκε με την τρομοκρατία και ως εκ τούτου δεν αντιπροσωπεύει νόμιμα την τουρκική κοινότητα. Χωρίς αμφιβολία τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και ο Τύπος γνωρίζουν τούτο, απορώ δε πώς παραπλανούνται από τέτοιους ανθρώπους. Ξέρουν επίσης ότι είναι η τουρκοκυπριακή ηγεσία που δολοφόνησε τους Χικμέτ και Γκιουρκάν επειδή ακολουθούσαν πολιτική ειρηνικής συμβιώσεως μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τώρα διέπραξαν το ίδιο κτηνώδες έγκλημα δολοφονούντες τον Τούρκο συντεχνιακό ηγέτη Καβάζογλου για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Απορεί κανείς πώς ο Τύπος και η τουρκική κυβέρνηση μπορούν να υποστηρίζουν τέτοιους δολοφόνους».
Η μαρτυρία του Δρ. Ιχσάν Αλή
https://www.youtube.com/watch?v=EmXo2BbMueE


Η δολοφονία του Ντ. Καβάζογλου και Κ. Μισιαούλη
https://www.youtube.com/watch?v=BMvyA4lPQ-g

Η δική μου η πατρίδα ( Yurdunu Sevmeliymiş İnsan )
https://www.youtube.com/watch?v=FTIdm8vgMLM
Στίχοι: Νεσέ Γιασίν (Μετάφραση: Έλλη Παιονίδου)
Μουσική: Μάριος Τόκας
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας



Ο ανθός της ροδιάς
https://www.youtube.com/watch?v=VppDEsn-AJM
Στίχοι: Νεσέ Γιασίν
Μουσική: Γιώργος Καλογήρου


Η δημιουργία έχθρας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οι "έξυπνες βόμβες" του Ντενκτάς, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις πληθυσμών εντός των ασφυκτικών θυλάκων και οι πολιτικές δολοφονίες της ΒΟΛΚΑΝ και της ΤΜΤ εναντίον των Τουρκοκυπρίων εφάρμοσαν και υλοποίησαν το προμελετημένο έγκλημα τους. Το 1958, η μαρτυρία της τουρκοκύπριας δασκάλας Σεβίμ Ουλφέτ, η οποία βρέθηκε κατά την διάρκεια επεισοδίων της 27ης Ιανουαρου 1958 σε κλινική, όπου συνάντησε τυχαία τον Ραούφ Ντενκτάς μας αφηγείται οτι:
Η κλινική είχε γεμίσει με τραυματίες και νεκρούς. Κάποια στιγμή είδα τον Ντενκτάς και του είπα: Για όνομα του Θεού, δώσε εντολή να σταματήσουν επιτέλους αυτοί οι σκοτωμοί. Κι εκείνος μου έδωσε την εξής απάντηση: "Οι νεκροί αυτοί, μας είναι χρήσιμοι"
Αιματηρή Αλήθεια, Bloody Truth, 101-117

2 σχόλια:

  1. Η Νεσιέ Γιασίν (Neshe Yashin), γεννήθηκε το 1959 στη Λευκωσία. Σπούδασε τουρκική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και διδάσκει στο ΤμήμαΤουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εξέδωσε πέντε βιβλία ποίησης και ένα μυθιστόρημα. Στην ποίησή της αναφέρεται συχνά σε μνήμες και εμπειρίες της παιδικής ηλικίας καθώς και στον κοινωνικό ρόλο και τη θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Ιδιαίτερα όμως μιλά για τις τραγικές εμπειρίες της από τον πόλεμο και τη διαίρεση της Κύπρου, που την προσεγγίζει μέσα από μια ιδιαίτερη, γυναικεία ευαισθησία. Αρκετά ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και σε διάφορες άλλες γλώσσες. Πήρε μέρος σε δικοινοτικές λογοτεχνικές και άλλες συναντήσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
    (2010) Σύγχρονοι Τουρκοκύπριοι ποιητές, Τόπος

    http://www.biblionet.gr/author/94772/%CE%9D%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%AD_%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη του ο γιατρός Ιχσάν Αλή

    «Θα επαναλάβω εκείνο που είπα στο παρελθόν. Η τουρκική κοινότητα είναι θύμα προδοσίας που διέπραξε η τουρκική κυβέρνηση. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι θύματα της κυπριακής κυβερνήσεως ή των Ελληνοκυπρίων. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η διαίρεση υπήρξε επιθυμία και εισήγηση των αποικιοκρατών, την οποία προωθούσαν καταχθόνιες δυνάμεις από του 1957, όταν ο Ζορλού υπέβαλε την ακόλουθη ερώτηση στους Τουρκοκυπρίους εκπροσώπους που τον επισκέφθηκαν:
    ‘Δεν έχετε μερικούς εθελοντές που θα ήσαν έτοιμοι να θυσιασθούν σε συγκρούσεις με τους Ελληνοκυπρίους ώστε να δημιουργηθεί ανωμαλία και να επιβληθεί ντε φάκτο διχοτόμηση;’.
    Τι ακολούθησε μετά, είναι σ’ όλους γνωστό. Βέβαια ο Ζορλού απαγχονίστηκε ως προδότης. Λυπούμαι όμως να παρατηρήσω, ότι όλες οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν συνεχίζουν την πολιτική του στο κυπριακό πρόβλημα. Είναι σ’ όλους γνωστό, ότι ο αρχιτρομοκράτης Ντενκτάς δήλωσε πέρσι στο ραδιόφωνο της Άγκυρας, ότι η μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων έγινε σκόπιμα για να επιτευχθεί η διχοτόμηση. Κατόπιν τούτου, είναι γελοίο να προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μετακινήθηκαν με τη βία. Ο ισχυρισμός ότι οι Τούρκοι θέλουν γεωγραφικό διαχωρισμό επειδή φοβούνται τους Έλληνες, είναι
    δικαιολογίες που προβλήθηκαν εκ των υστέρων. Εξάλλου, είναι πρόδηλον ότι οι Τούρκοι που ζουν μαζί με τους Έλληνες είναι πιο ασφαλείς από αυτούς που
    είναι εγκλωβισμένοι με τους συμπατριώτες τους.Αν πούμε ότι αυτοί, που προβάλλουν τους ισχυρισμούς περί απειλής γενοκτονίας από τους Ελληνοκυπρίους, θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται την κοινή γνώμη, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι αναίσθητοι και δόλιοι και δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες