15/11/15

Το φοιτητικό κίνημα στα χρόνια της Δικτατορίας και η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

 «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στo όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου,  γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων.»  Ο όρκος των Φοιτητών της Νομικής Αθηνών κατά την 21 Φεβρουαρίου 1973

Οι πρώτοι φοιτητές που αντέδρασαν κατά την επιβολή δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα ήταν οι ΈΛληνες φοιτητές του εξωτερικού (Δανία, Ιταλία). Η πρώτη αντίσταση κατά του δικτατορικού καθεστώτος εντός συνόρων έγινε από Κύπριους φοιτητές που σπούδαζαν εκεί. Συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου 1972, η ΟΕΦΕΚ (Ομοσπονδία Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κυπρίων) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αξίωνε την αποκατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης ήταν η ανάδειξη νέου συμβουλίου στην ΟΕΦΕΚ και η σύλληψη και η απέλαση έξι φοιτητών της φοιτικής οργάνωσης ΔΡΑΣΙΣ (η οποία υποστήριζε τον Στρ, Γρίβα και έλεγχε την ΟΦΕΚ). Οι 6 απελαθέντες φοιτητές ήταν οι: Κυριάκος Γιανόπουλος (Αντιπρόεδρος ΟΕΦΕΚ), Χριστόδουλος Ιωάννου, (Γραμματέας), Κυριάκος Βιολάρης (Ταμίας), Ιωάννης Κουλουντής (Ειδικός Γραμματέας), Σπυρίδωνας Καραολίδης (Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων), Λεωνίδας Λεωνίδου, (Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων). Ακόμη ο πρόεδρος της ΟΕΦΕΚ, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, βρισκόταν εκείνη την περίοδο στην Κύπρο και του απαγορεύθηκε και αυτού η είσοδος στην Ελλάδα. Παράλληλα, το 1973 ακολούθησε νέα απέλαση Κυπρίων φοιτητών. Μετά ακολούθησε η κατάληψη της Νομικής Σχολής και τέλος η Εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Η εξεγερσης του Πολυτεχνείου, θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου 1973 όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν αποχή από τα μαθήματα τους και διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές οχυρώνονται μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκινούν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Λάμπρος Παπαδημητράκης. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς της Χούντας αυξάνονται κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε σημεία της επαρχίας δημιουργούνται συνθήκες μικρές εστίες εξέγερσης. Από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου (και πιο περιορισμένα μέχρι τις 18 Νοεμβρίου) στήνονται οδοφράγματα και διεξάγονται οδομαχίες μεταξύ εξεγερμένων και αστυνομίας. Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών είναι σε εξέλιξη, αποφασίζεται από την μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ΛΟΚ που οδήγησαν τους φοιτητές, χωρίς βια, έξω από το Πολυτεχνείο, μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρη. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν στα δυο πεζοδρόμια της Στουρνάρη επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές. Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες. Οι εκφωνητές του σταθμου του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν το ιστορικό μήνυμα για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε συνελήφθησαν. Οι τραυματίες, οι νεκροί και ο γενικός χαμός που επικράτησε εκείνες τις μέρες αποτέλεσαν την θριαλλίδα που θα διαλύσει την όποια αξιοπιστία του καθεστώτος αλλά δεν ήταν όμως αρκετή να επαναφέρει και την Δημοκρατία.

Έτσι οκτώ ημέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, εκδηλώνεται νέο πραξικόπημα από τον Ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη ο οποίος θα ανατρέψει την σκιώδη κυβέρνηση Μαρκεζίνη, εξαφανίζοντας, παράλληλα, τις όποιες προοπτικές υπήρχαν για τη σταδιακή έστω φιλελευθεροποίηση του χουντικού καθεστώτος, που είχε εξαγγείλει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Ο τελευταίος, θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στην οικία του, όπου και παρέμεινε εκεί μέχρι και την πτώση της δικτατορίας.

Με νέο, "αφανή δικτάτορα" τον διοικητή του ΕΑΤ-ΕΣΑ Δημήτριου Ιωαννίδη (καθώς στην Πρωθυπουργία ανήλθε ο οικονομολόγος Αδ. Ανδρουτσόπουλος και στην Προεδρία ο Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης), η Χούντα σκλήρυνε τη στάση της, επαναφέροντας σε ισχύ το σχετικό στρατιωτικό νόμο που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ πλήθυναν και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιμώθηκε εκ νέου ο Τύπος. Η απορονησία ή προδοσία κατ΄άλλους του Ιωαννίδη να ανατρέψει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Με το τέλος της πρώτης φάσης της Τουρκικής Εισβολής θα γίνει η παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας σε πολιτικούς, από τον τότε χουντικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως πρωθυπουργό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στις 14 Αυγούστου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής και ο εθνάρχης Καραμανλής θα πεί πως "Η Κύπρος κείται μακράν". Έτσι διχοτομείται το νησί και η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Ο ύμνος των φοιτητών
https://www.youtube.com/watch?v=82fGpo_rm8I
Στίχοι: Ιωάννης Γρεβενιώτης (μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο Πολυτεχνείο)
Μουσική-Εκτέλεση: Μίκης Θεοδωράκης


Ο δρόμος
https://www.youtube.com/watch?v=_xnFzF4ntfI
Στίχοι: Κωστούλα Μητρόπουλος
Μουσική-Εκτέλεση: Μάνος Λοΐζος


   alain
13-07-2009 09:25
Οσο αφορά το τραγούδι: (από αφήγηση του Λευτέρη Παπαδόπουλου)
Το 1964 βρίσκει τον Λοΐζο να τραγουδά σε μια ιδιότυπη μπουάτ του Κολωνακίου, τη Στοά, μαζί με τον Σαββόπουλο και την Φαραντούρη. Είναι η εποχή που όπως έλεγε ο Λοΐζος θα πάει στη "Στοά" ένα κορίτσι, η Κωστούλα Μητροπούλου, και θα του δώσει τους στίχους δύο τραγουδιών, που θα σημαδέψουν ανεξίτηλα τη καριέρα του. Τα τραγούδια αυτά είναι ο "Δρόμος" και ο "Σρατιώτης" που μαζί με το "Ακορντεόν" θα επιβάλουν τον Μάνο σε ένα ευρύτερο νεολαιίστικο κοινό και θα του ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για μιά πανελλήνια αναγνώριση.
   alain
12-07-2009 13:13
Για να τελειώνουμε με την πρώτη εκτέλεση γιατί θα γεμίσετε την ιστοσελίδα με ...... Η πρώτη εκτέλεση από την Σούλα Μπιρμπίλη το 1965 σε ρυθμό νέου κύματος και μετά από 9 χρόνια (1974) από τον Λοΐζο σε "εμβατηριακό" ρυθμό.

5 σχόλια:

  1. Η δίκη για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

    Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 και μετά από ακροαματική διαδικασία διόμισυ μηνών και διάσκεψη 6 ημερών ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, ενώ αθώωσε άλλους 12. Οι κύριες ποινές που επιβλήθησαν:

    Δημήτριος Ιωαννίδης (αρχηγός της ΕΣΑ την περίοδο της εξέγερσης): 7 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 7 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 38 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
    Γεώργιος Παπαδόπουλος (εν ενεργεία δικτάτορας την περίοδο της εξέγερσης): 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
    Σταύρος Βαρνάβας (αντιστράτηγος Ε.Α.): 3 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 3 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
    Νικόλαος Ντερτιλής (ταξίαρχος Ε.Α.): Ισόβια κάθειρξη και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση του διερχόμενου Μιχαήλ Μυρογιάννη.
    Άλλοι τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε συνολικά 12 ανθρωποκτονίες και 56 απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
    Άλλοι 12 κατηγορούμενοι σε μικρότερες ποινές, από 5 μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη για διάφορες κατηγορίες, κυρίως για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Οι ποινές κάτω του ενός έτους, ήταν εξαγοράσιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κατάλογος των θυμάτων της Χούντας που εκφωνείται τα τελευταία χρόνια στο πολυτεχνείο περιλαμβάνει συνολικά 88 ονόματα θυμάτων από ολόκληρη την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974).

    Οι νεκροί του Πολυτεχνείου κατά την επικρατέστερη άποψη δηλ εκείνη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, περιλαμβάνει 24 επώνυμους νεκρούς και άλλους 16 αγνώστων στοιχείων. Η αδυναμία διευκρίνησης της ταυτότητας τόσο πολλών νεκρών, έχει οδηγήσει στη διατύπωση θεωριών συνωμοσίας, όπως αυτής που εμπλέκει στα γεγονότα ακόμη και Ισραηλινούς στρατηγούς σαν το Μοσέ Νταγιάν.

    Είναι βέβαιο πάντως ότι στο Πολυτεχνείο εκτός από τους φοιτητές και τον απλό κόσμο που αφθόρμητα έλαβε μέρος στην εξέγερση, μετείχαν και πολλές ξένες μυστικές οργανώσεις και υπηρεσίες. Ενώ οι νεκροί του Πολυτεχνείου για τους οποίους γίνεται τόσος λόγος σήμερα, όλοι τους σκοτώθηκαν εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου είτε από αδέσποτες σφαίρες είτε λόγω αστυνομικής βίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι θεωρίες για το Πολυτεχνείο δίνουν και παίρνουν. Οι βάσιμες όμως θεωρίες λένε ότι:
    - Ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να αυτονομηθεί από τους Αμερικανο-νατοϊκούς σχεδιασμούς ενώ δεν συναινούσε ούτε στην ανατροπή του Μακαρίου.
    Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά τον Δ' αραβοϊσραηλινό πόλεμο ή πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973 όταν η δικτατορική Κυβέρνηση Παπαδόπουλου αρνήθηκε προς τους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο της Κρήτης για εφοδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων, γεγονός που προκάλεσε την δυσμένεια του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χένρυ Κίσσινγκερ.
    - Οι Αμερικανοί προετοίμαζαν την ανατροπή Παπαδόπουλου όμως τους πρόλαβαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
    Στο Πολυτεχνείο τα όπλα των στρατιωτών ήταν άδεια, ενώ οι αδέσποτες σφαίρες που έπεφταν από τις οροφές των κτηρίων γύρω από το Πολυτεχνείο δεν γίνονταν από αστυνομικούς αλλά από πράκτορες ξένων χωρών. Την θεωρία αυτή έρχεται να ενισχύσει η ομολογία ότι παρών στα επεισόδια ήταν μεταξύ άλλων και ο Ισραηλινός στρατηγούς Μοσέ Νταγιάν με τους άνδρες του.
    - Μέσα στο Πολυτεχνείο οι φοιτητές συζητούσαν άκαιρα θέματα πχ να ανακηρύξουν φοιτητική ή εργατοφοιτητική ή φοιτητικοεργατικόαγροτική κυβέρνηση. Στην ουσία είχαν ήδη διασπαστεί ενώ και οι μπετατζήδες του ΚΚΕ χτυπούσαν όλους τους υπόλοιπους. Η κατάσταση δεν οδηγούσε πουθενά έτσι οι ίδιοι οι φοιτητές ήθελαν να αποχωρήσουν και συζητούσαν το πώς θα φύγουν.
    - Τέλος η σπουδαιότητα και σημασία του Πολυτεχνείου μεγιστοποιήθηκε με τα χρόνια από τους ίδιους τους φοιτητές-, πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι κατάφεραν να μετατρέψουν ένα πραγματικά αληθινό γεγονός σε ένα μεγάλο μεταπολιτευτικό ψέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ένωση Κυπρίων Φοιτητών ΔΡΑΣΙΣ είναι η αρχαιότερη φοιτητική παράταξη Κυπρίων φοιτητών στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1968 και συμμετέχει στον σύλλογο της Ε.Φ.Ε.Κ. Το ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ ιδρύθηκε το 1968 από μια μικρή ομάδα Κυπρίων φοιτητών που σπούδαζαν στην Αθήνα με στόχο την αναπλήρωση του κενού που προήλθε λόγω της κατάργησης της ΟΕΦΕΚ ( του συντονιστικό όργανο των Κυπρίων φοιτητών της Ελλάδας ) από την Χούντα των Συνταγματαρχών.

    Στις 11 Μαΐου 1972, η ελεγχόμενη από το ΔΡΑΣΙΣ, ΟΕΦΕΚ (Ομοσπονδία Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κυπρίων) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αξίωνε την αποκατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης που συνοδεύτηκε από την ανάδειξη νέου συμβουλίου στην ΟΕΦΕΚ ήταν η σύλληψη και η απέλαση έξι φοιτητών του ΔΡΑΣΙΣ. Το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρήθηκε ως η πρώτη φοιτητική αντίδραση σε βάρος του δικτατορικού καθεστώτος. Παράλληλα, το 1973 ακολούθησε νέα απέλαση φοιτητών.

    Οι 6 απελαθέντες φοιτητές είναι οι:
    Κυριάκος Γιανόπουλος, Αντιπρόεδρος ΟΕΦΕΚ
    Χριστόδουλος Ιωάννου, Γ. Γραμματέας
    Κυριάκος Βιολάρης, Ταμίας
    Ιωάννης Κουλουντής, Ειδικός Γραμματέας
    Σπυρίδωνας Καραολίδης, Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων
    Λεωνίδας Λεωνίδου, Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
    Αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της ΟΕΦΕΚ, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, βρισκόταν ήδη στην Κύπρο και του απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ελλάδα.

    Πέραν από τα καθαρά φοιτητικά ζητήματα, η νεοϊδρυθείσα παράταξη ΔΡΑΣΙΣ ήταν ιδεολογικά προσανατολισμένη υπέρ της επίτευξης της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και ήταν προσκείμενη στον Γεώργιο Γρίβα. Έτσι κατά μιαν άλλη εκδοχή ο λογος της απέλασης των φοιτητών θα πρέπει να αναζητηθεί στην κόντρα μεταξύ Παπαδόπουλου και Γρίβα δια το Κυπριακό.

    Κατά τη διάρκεια της τουρκική εισβολής του 1974, μέλη του ΔΡΑΣΙΣ συγκρότησαν μονάδα εθελοντών και μετέβησαν στις αρχές του Αυγούστου στην Κύπρο με καράβι. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν, έχασαν τη ζωή τους περίπου σαράντα εθελοντές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Διομήδης Κομνηνός (16/11/1973) ήταν Έλληνας μαθητής και τo πρώτo θύμα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο Διομήδης Κομνηνός ήταν από τους πρώτους νεκρούς εκτός του Πολυτεχνείου.

    Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Αθήνα, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι έλκυε την καταγωγή του από την Κύπρο, ενώ διέμενε στην οδό Λευκάδος 7. Είχε περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις του Πολυτεχνείου με ψηλούς βαθμούς μόλις πριν του θανάτου του.

    Τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973, αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με εκατοντάδες διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί εντός και εκτός του προαυλίου του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Ο Κομνηνός ήταν μαθητής λυκείου μέσα στο Πολυτεχνείο, ενώ αργότερα ενώθηκε με άλλους μαθητές και φοιτητές στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αβέρωφ, μεταφέροντας τραυματίες. Τραυματίστηκε και ο ίδιος θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έριξαν, σκοπεύοντάς τον από απόσταση 10 μέτρων άνδρες της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές και τον γιατρό Αντώνη Κοντόπουλο στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (μετέπειτα Γενικό Κρατικό).

    Το όνομά του αναφερόταν στο βούλευμα των Δικών της Χούντας.
    Η σκισμένη του μπλούζα βρίσκεται σε έκθεμα θυμάτων του Πολυτεχνείου και χρησιμοποιήθηκε από τη χήρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Ορτένσια, για να σκουπίσει τα δάκρυά της.

    Ο ποιητής Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής έγραψε ένα ποίημα προς τιμήν του.Επίσης και η Λένα Παππά, το γνωστό ποίημα "Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου", το οποίο άλλωστε, μέχρι πρόσφατα, ήταν ανθολογημένο σε σχολικά εγχειρίδια. Ο ποιητής Ανέστης Ευαγγέλου δημιούργησε συλλογή αποστροφικών ποιημάτων στην οποία έδωσε τον τίτλο "Διομηδης Κομνηνος" όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Δεκαεφτά χρονών. Εθελοντής τραυματιοφορέας. Γαζώθηκε από σφαίρες τη Νύχτα της Μεγάλης Σφαγής. 17 Νοέμβρη '73 στο Πολυτεχνείο.".

    Προς τιμήν του το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης ονομάστηκε "9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης Διομήδης Κομνηνός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες